229, 16100

Banken verhogen kosten op 1 januari 2016

Banken verhogen kosten op 1 januari 2016

Een nieuw jaar, een nieuwe start en hogere kosten. Heel wat banken grijpen de jaarwisseling aan om enkele tarieven te verhogen, leert een rondvraag van de zakenkracht L’Echo.

AXA Bank verhoogt de kosten voor wie zijn uittreksels dagelijks of wekelijks naar huis wil laten sturen van 12 euro naar 17 euro. Wie ze in een lokaal agentschap laat verzamelen, zal 29 euro in plaats van 24 euro betalen. Maandelijkse verzendingen en afdrukken via homebanking blijven gratis.

Belfius verhoogt het tarief voor de behandeling van papieren overschrijvingen van 50 cent naar 75 cent. Geldafhalingen tot 650 euro aan een loket zullen 50 cent in plaats van 35 cent kosten. Voor wie een Blue-rekening heeft, zal het forfait nog twee papieren overschrijvingen per maand bevatten, waar dit nu onbeperkt was. Een dringende overschrijving op papier verwerken, stijgt van 5 euro naar 6,05 euro. Voor elke transactie die niet kon worden verwerkt omdat er onvoldoende geld op de rekening stond, wordt voortaan vanaf de vierde weigering 5 euro aangerekend in plaats van 4,50 euro. En wie met een kredietkaart geld afhaalt, zal naast het vaste tarief van 5 euro nu ook 1% van het opgevraagde bedrag bijbetalen. Een vervanging van een bankkaart zal ten slotte 7,50 euro in plaats van 5 euro kosten.

Bij Beobank gaan de tariefaanpassingen pas op 17 februari in. Een papieren overschrijving verwerken, zal dan 50 cent kosten. Het opsturen van uittreksels stijgt van 90 cent naar 1 euro.

Bij bpost bank stijgen de kosten voor een uitgeschreven cheque van 5 euro naar 7,50 euro. Het vervangen van een bankkaart zal bij verlies of diefstal 6 euro kosten in plaats van 4 euro.

Bij CBC Banque stijgt het tarief om geld af te halen uit een automaat die niet van KBC of CBC is van 10 cent naar 20 cent. Het versturen van uittreksels zal tegen 0,85 euro per maand worden aangerekend voor een maandelijkse verzending en tegen 7,65 euro per maand voor een dagelijkse verzending. Het afhalen van geld aan het loket daalt van 60 cent naar 50 cent.

ING maakt enkele manuele transacties duurder. Het gaat om het afhalen van geld in een kantoor met een selfbank, het behandelen van een papieren overschrijving of het uitschrijven van een papieren cheque. Die zullen vanaf de dertiende debetoperatie 1 euro kosten in plaats van 50 cent. Voor een ING Lion Account zal het incasseren van een Belgische cheque 2 euro kosten in plaats van 1 euro.

Bij KBC wordt een papieren overschrijving na Nieuwjaar tegen 50 cent behandeld in plaats van tegen 35 cent. Geld afhalen aan een automaat die niet van KBC of CBC is, zal 20 cent kosten tegenover 10 cent nu. De kosten voor een basisbankdienst zakken dan weer van 13,50 euro naar 12 euro.

Spaargids maakte voor u een overzicht van alle zichtrekeningen op de Belgische markt.

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.