229, 16621

Juiste kredietkaart bespaart u pak euro’s

Juiste kredietkaart bespaart u pak euro’s

Zowat iedereen heeft een Visa- of MasterCard in zijn portefeuille. Maar is de keuze ook doordacht gemaakt? Door de juiste kaart te gebruiken, kunt u tientallen euro’s sparen.

Vermijd overbodige kosten

Een kredietkaart als Visa of MasterCard is gemeengoed geworden. Ze kan zowel in binnen- als buitenland worden gebruikt om er aankopen in de winkel, in een restaurant, een hotel of online mee te doen. Het maakt bovendien niet uit of dat in euro is of in vreemde munt. Voorts laat ze toe om geld af te halen. En als toemaatje gaat het bedrag meestal pas de maand nadien van uw rekening.

Naast die basisfuncties kunnen aan de kaarten tal van extra’s worden gekoppeld zoals reisannuleringsverzekeringen, bijstandsverzekeringen of een extra verzekering voor goederen die met de kaart zijn aangekocht.

Het komt er echter op aan om bewust om te gaan met uw kredietkaart en overbodige kosten te vermijden.

Kosten bij aanschaf

De eerste stap ligt al bij de aanschaf. In heel wat gevallen is de Visa-kaart of MasterCard inbegrepen in het pakket dat u neemt bij uw zichtrekening. In een aantal andere gevallen is dat niet het geval en moet voor de kaart apart worden betaald.

De duurste kaart uit het overzicht met kosten van kredietkaarten dat Spaargids.be bijhoudt, is de MasterCard Platinum van Belfius. Die biedt een uitgebreid pakket van bijstand en verzekeringen, maar kost wel 170,28 euro per jaar. Bij de KBC Platinum Flex ben je 88 euro kwijt en bij AXA Visa Premiumplus 52,80 euro. Voor een gewone kredietkaart zonder verdere opties mag je bij aparte betaling al snel op 20 à 25 euro per jaar rekenen, al zijn er ook instellingen die de kaart gratis geven. Een juiste kaart, die bij uw persoonlijk gebruik past, doet u dus meteen al een pak besparen.

Kosten bij betalingen

Ook het gebruik van de kaart kan kosten met zich brengen. Betalingen in euro in de eurozone doe je overal gratis, maar voor betalingen in vreemde munt rekenen de banken kosten aan. Doorgaans worden die verrekend in de toegepaste wisselkoers, waarbij de financiële instellingen bovenop de indicatieve koers van de Europese Centrale Bank nog een wisselkoersmarge toepassen. Andere banken gebruiken dan weer koersen die door Visa of MasterCard worden vastgesteld.

Kosten bij geldafhalingen

Pas duur worden kredietkaarten als u ze gebruikt om geld af te halen. Zo kost een afhaling van geld met de Classic Visa-kaart van ING in zowel binnen- als buitenland 4,96 euro plus 1% van het afgehaalde bedrag. Doet u hetzelfde met een MasterCard van Beobank, dan kost u dit 2,50% van het afgehaalde bedrag, met een minimum van 5 euro en een maximum van 15 euro. Hoeveel dit precies is voor de kaart die u bezit, vindt u in het overzicht van de kosten bij het gebruik van een kredietkaart op Spaargids.be.

Kosten bij afbetaling in schijven

Voor de afrekening van betalingen en geldafhalingen die u met een kredietkaart heeft gedaan, heeft u de keuze tussen een totale vereffening of een betaling in schijven. In het eerste geval betaalt u niets extra, in het tweede geval moet u op het bedrag dat blijft uitstaan intrest betalen. En die is niet min. Bij db Titanium van Deutsche Bank is het jaarlijks kostenpercentage maar 8%, maar voor de Visa Classic-kaart die via het warenhuis Carrefour wordt verdeeld, bedraagt het jaarlijks kostenpercentage al 14,50% voor een bedrag van 1.250 euro. Het overgrote deel van de Belgen kiest voor een directe aflevering.

Kosten bij vervanging

Ten slotte kunt u nog met extra kosten worden geconfronteerd indien u een nieuwe kaart moet aanvragen omdat uw oude vernield, verloren of gestolen werd. Al zijn er ook een aantal instellingen die dit gratis doen.

Handige app

Wie zijn kredietkaart vaak gebruikt in het buitenland kan ook gebruik maken van de berekeningmodule op de website van Spaargids of via de app WhatCard die door Spaargids werd ontwikkeld. Het volstaat om al uw kaarten in te voeren, het systeem berekent dan met welke kaart u het goedkoopst af bent.

Wie in het buitenland vertoeft, ziet zo direct zijn voordeel. En wie nog moet vertrekken, kan kijken of het interessant is om zich nog een andere kaart aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor wie in België een internetaankoop buiten de eurozone wil betalen.

Lees ook:

Andere tips over kredietkaarten

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.