229, 19625

Welke bankkaart gebruik je het best?

Welke bankkaart gebruik je het best?

Bancontact, Visa, MasterCard, American Express, Diners Club,… Aan bankkaarten geen gebrek. Maar welke moet je kiezen? Een overzicht:

Debetkaart

De meest verspreide debetkaart in ons land is de Bancontact-kaart. Je haalt er geld mee uit de muur, je betaalt er mee in de winkel en het tankstation. Verder biedt ze je ook toegang tot de automaten in je bankkantoor.
Als je ermee geld afhaalt of een betaling mee uitvoert, gaat het geld quasi meteen van je rekening. Daarom wordt een dergelijke kaart ook een ‘Betaal nu’-kaart genoemd.

Kredietkaart

Kredietkaarten zijn dan weer zogenaamde ‘Betaal later’-kaarten. Alle betalingen die je ermee doet, komen op een verzamelrekening die je op het einde van de maand of bij het begin van de volgende maand krijgt. Pas dan gaat het bedrag ook van je rekening. Je mag de rekening dus met wat vertraging betalen. Vandaar ook de benaming kredietkaart.

De meest gekende kredietkaarten zijn Visa, MasterCard en American Express. Je kan ermee betalen bij handelaars waar je het logo van deze kaarten vindt. Voorts zijn ze handig om betalingen op internet te doen. En ze worden veel gebruikt voor betalingen in het buitenland omdat ze wereldwijd worden aanvaard. Bovendien kunnen aan de kredietkaart een aantal verzekeringen zijn gekoppeld zoals een aankoopverzekering voor wie goederen via het internet koopt. Ook reisverzekeringen zijn populair.

Voorafbetaalde kaart

Naast de ‘betaal nu’- en ‘betaal later’-kaarten heb je ook voorafbetaalde kaarten. Dat zijn kredietkaarten waarop je vooraf een bepaald bedrag zet. Dit heeft als voordeel dat je maximaal dit bedrag kan uitgeven. Ze zijn dus handig om met een student mee te geven. Als het geld op de kaart uitgegeven is, kan er nieuw geld op de kaart worden gezet.

Kosten

Als je een kaart aanvraagt bij je bank moet je rekening houden met diverse kosten. De eerste kostenpost kan de aanschaffingsprijs zijn. Bij sommige banken zijn de kaarten gratis, bij andere moet er voor worden betaald. Erg vaak zitten ze ook in een pakket met de zichtrekening. Bij een afzonderlijke aanschaf is een kredietkaart doorgaans duurder dan een debetkaart.

Daarnaast kunnen er kosten zijn voor het gebruik. Met een debetkaart kan gratis worden betaald in de eurozone. Geldafhalingen zijn daarentegen niet altijd kostenloos. Zo rekenen heel wat instellingen kosten aan als je geld afhaalt aan een automaat van een andere bank.

Met een kredietkaart in de eurozone een betaling doen, is eveneens gratis. Voor afhalingen aan de automaat met een dergelijke kaart moet dan weer worden betaald. Je vermijdt dit dan ook maar beter.

Buiten de eurozone mag je standaard uitgaan van kosten voor betalingen en afhalingen, zowel met een debetkaart als met een kredietkaart. Bij voorkeur gebruik je deze laatste kaart. 

Wil je precies weten met welke kaart je het goedkoopst kan betalen en geld afhalen in het buitenland, dan kan je gebruik maken van de Whatcardapp.

Een volgende mogelijke kostenpost zijn de intresten. Als je de overzichtsrekening van een kredietkaart meteen vereffent bij de ontvangst ervan, hoef je er geen te betalen. Dat is wel het geval als je kiest voor een afbetaling in schijven. De intrestvoet is doorgaans behoorlijk hoog. Bij betalingen met een debetkaart is er een onmiddellijke verrekening en zijn er sowieso geen intresten.

Ten slotte kunnen nog kosten worden aangerekend voor het vervangen van verloren of gestolen kaarten. 

Welke kredietkaart kiezen?

Wil je een kredietkaart kiezen die het best bij je past? Dan kan je hiervoor het overzicht bekijken dat Spaargids voor je maakte.

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.