228, 14562

500 miljoen extra voor (duurdere) sociale woonleningen

500 miljoen extra voor (duurdere) sociale woonleningen

De Vlaamse regering maakt 500 miljoen euro extra vrij voor het toekennen van sociale leningen en wijzigt de voorwaarden om een sociale lening te krijgen. Het minimumtarief stijgt wel van 1,91 procent naar 2,41 procent. Ook komt de aankoop van een bouwgrond en nieuwbouw niet langer in aanmerking voor een sociale lening.

Vanaf 1 juni kunnen het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) voor 500 miljoen euro extra aan woonleningen toekennen en daarmee 3.205 gezinnen verder helpen bij de aankoop van een eigen huis. Waar de meeste banken nog maar tot 80 procent van het aankoopbedrag lenen, kan je via een sociale lening tot 100 procent van de waarde van de woning financieren.

Het aantal mensen dat een sociale lening aanvraagt bij het Vlaams Woningfonds (VWF) of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) is de afgelopen jaren trouwens sterk gestegen.De Vlaamse regering heeft daarom stelselmatig meer budget voorzien voor sociale leningen. Het steeg van 521 miljoen euro begin deze legislatuur naar 699 miljoen euro in 2013. Vorig jaar in september werd het budget voor 2014 al verhoogd tot 814 miljoen euro, maar sinds half maart zijn ook die fondsen opgebruikt. Vanaf juni komt daar dus nog eens 500 miljoen bij.

De evolutie van het aantal aanvragen en de gebruikte budgetten zal permanent worden gemonitord.

Gewijzigde voorwaarden

Daarnaast veranderen ook de voorwaarden voor de sociale leningen. De rente gaat omhoog van gemiddeld 1,91 procent naar 2,41 procent. De hoogte van de rente is zoals voorheen afhankelijk van het inkomen van de aanvrager en het aantal kinderen ten laste. Voor de lagere en gemiddelde inkomens met kinderen betekent dit dat zij nog altijd kunnen lenen aan een rentevoet van 2,14 procent, wat een stuk onder de marktrente ligt.

Voor hogere inkomens gaat de maximale rentevoet omhoog van 3,09 naar 4,29 procent, wat de marktrente benadert. Wie een hoog inkomen heeft, krijgt dus niet per definitie een lagere rentevoet dan bij de bank, maar waar hij bij de bank wellicht geen lening zou krijgen omdat hij geen tienduizenden euro’s opzij heeft staan, kan hij wel een sociale lening krijgen.

De rentevoet zal elke twee jaar herzien worden in functie van de evolutie van het gezinsinkomen. De maximale inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale lening blijft dezelfde, maar er wordt ook een minimale inkomensgrens ingevoerd van 10.000 euro per jaar.

Tot slot zullen de aankoop van een bouwgrond en nieuwbouw niet langer in aanmerking komen voor een sociale lening.

De Vlaamse ministers Freya Van den Bossche en Philippe Muyters zijn tevreden met het akkoord. “Dankzij deze sociale leningen kunnen jonge gezinnen die bij de bank geen lening meer krijgen omdat ze te weinig spaargeld hebben, toch een eigen huis kopen”, zegt Van den Bossche. “Het is belangrijk dat we hen daarbij blijven helpen.”

Oude aanvragen

Al wie tot nog toe een lening heeft aangevraagd die werd goedgekeurd, krijgt die nog aan de oude voorwaarden. De extra budgetten komen pas begin juni vrij. Vanaf dat moment kunnen er opnieuw sociale leningen toegekend worden, aan de nieuwe voorwaarden.

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.