228, 19554

608 euro belastingvermindering voor lening op nieuwe eigen woning

608 euro belastingvermindering voor lening op nieuwe eigen woning

Heb je al een woning in eigendom, maar wil je toch een ander huis of appartement kopen om daar dan te gaan wonen?  En wil je hiervoor een lening afsluiten? Dan heb je gedurende de looptijd ervan recht op een jaarlijkse belastingvermindering van 608 euro.

Fiscus moedigt woonbezit aan

Het bezit van een eigen woning is de beste manier van pensioensparen, heet al eens. En dus moedigt de overheid sinds jaar en dag het verwerven van vastgoed fiscaal aan. Wie een hypothecaire lening afsluit om een vastgoed te kopen of in goede staat te houden, moet dan ook minder belastingen betalen.

In België is het echter allemaal wat complexer dan in de meeste andere landen. Dat komt door de manier waarop ons land bestuurd wordt.

Sinds de laatste staatshervormingen zijn de gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel bevoegd voor het woonbeleid. En dus ook voor de fiscale stimulansen die worden gegeven voor de verwerving en de renovaties voor het pand dat men zelf bewoont. Voor de woningen of appartementen waar men zijn domicilie niet heeft, maar als tweede verblijf of als opbrengsteigendom worden gebruikt, blijft de federale overheid dan weer de regels uitzetten.

Drie systemen

Wie in Vlaanderen woont en een lening afsluit om vastgoed te kopen of in goede staat te houden, wordt daardoor met liefst drie verschillende fiscale voordelen geconfronteerd. Wie een hypothecair krediet afsluit voor het verwerven of het renoveren van zijn enige woning die hij ook betrekt, heeft recht op de Vlaamse woonbonus. Wie al een woning bezit en leent om een ander pand te kopen waar hij gaat wonen, krijgt de voordelen van een beperktere woonbonus. En wie een krediet aangaat voor een appartement of huis dat hij niet zelf betrekt, ontvangt de federale fiscale belastingvoordelen.

Enige en eigen woning

De Vlaamse woonbonus voor de enige woning die men zelf betrekt, houdt in dat de kredietnemer tijdens de hele looptijd een bedrag van 1.520 euro mag inbrengen in zijn fiscale aangifte. De eerste tien jaar mag hij dat bovendien verhogen met 760 euro. En wie minstens drie kinderen ten laste heeft, mag er nog eens 80 euro bijdoen. Maximaal gaat het dus om 2.360 euro. Dit levert een belastingbesparing op van 40%, waardoor de kroostrijke kredietnemer de eerste tien jaar maximaal 944 euro aan belastingen bespaart. Wie minder dan drie kinderen heeft, komt aan maximaal (1.520 euro + 760 euro) x 40% of 912 euro in de eerste tien jaar.

Eigen, niet-enige woning

Heeft men al een of meerdere woningen, maar verkiest men toch elders te gaan wonen, dan krijgt men recht op een beperktere woonbonus indien men voor deze nieuwe woning een lening afsluit. De bedragen komen overeen met die van de klassieke woonbonus, maar dan zonder verhogingen voor de eerste tien jaar en voor de kinderen ten laste. Het maximale voordeel loopt daardoor op tot hoogstens 1.520 euro x 40% of 608 euro per jaar.

Koppels die lenen, hebben elk recht op de belastingverminderingen. Voorwaarde is wel dat de lening moet afgesloten zijn bij een financiële instelling, ze minstens tien jaar loopt en ze gedekt is door een hypothecaire waarborg.

Bij een woning die men nog moet bouwen, kan men er uiteraard niet direct intrekken. Daarom is bepaald dat u de woning uiterlijk moet betrekken op 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van het afsluiten van de lening

Voor wie in Brussel en Wallonië woont, gelden andere regels. In Brussel zijn de fiscale voordelen voor een lening trouwens afgeschaft. In de plaats is een verlaging van de registratierechten gekomen voor woningen waarvan de verkoopwaarde binnen bepaalde limieten blijft.

Op zoek naar de goedkoopste lening?

Bent u op zoek naar de goedkoopste woonlening en bijhorende schuldsaldoverzekering, dan kunt u steeds terecht op de website van Spaargids.be.

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.