228, 14835

Kritiek op centrale registratie wanbetalingen

Kritiek op centrale registratie wanbetalingen

De plannen van de regering-Michel om de informatie van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren uit te breiden met achterstallige rekeningen bij de fiscus, de nutsbedrijven, de telecomoperatoren en de huiseigenaars stoot op verzet. Het Vlaams Centrum Schuldenlast vreest voor een aanslag op de privacy.

De Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België registreert alle kredieten die door natuurlijke personen voor privé-doeleinden worden afgesloten, alsook de eventuele wanbetalingen op deze kredieten. Kredietgevers dienen haar verplicht te raadplegen voordat ze een nieuwe lening toekennen. Op die manier wil de wetgever voorkomen dat mensen die al zwaar in de schulden zitten nog extra kredieten afsluiten.

De nieuwe regering-Michel wil nu dat de Centrale wordt uitgebreid met andere achterstallige schulden, zodat een beter beeld ontstaat op de werkelijke financiële situatie van de kredietaanvrager. Zo is het de bedoeling dat achterstallige huren die door een rechter werden vastgesteld in de databank worden opgenomen, evenals wanbetalingen bij de fiscus en bij elektriciteits-, gas- en telecombedrijven.

Een platform van twintig organisaties voor schuldpreventie en armoedebestrijding, dat elk jaar ‘de dag zonder krediet’ organiseert, vindt de regeringsplannen te verregaand. “Je kan niet zomaar met één druk op de knop automatisch over iemands leven beslissen. Dat is onrealistisch. Wie garandeert de juistheid van de gegevens?,” vraagt Mohamed El Omari van het Vlaams Centrum Schuldenlast zich af in De Standaard.

Het Vlaams Centrum Schuldenlast ondersteunt de OCMW's en de Centra Algemeen Welzijn, alsook beroepsgroepen die aan schuldbemiddeling mogen doen, op het vlak van schuldenoverlast.

Lees ook:

Andere tips over persoonlijke leningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.