228, 16507

Langere looptijd doet maandlast goedkope energielening dalen

Langere looptijd doet maandlast goedkope energielening dalen

Wie zonnepanelen wil leggen of isolatiewerken wil uitvoeren en daarvoor een goedkope energielening wil aangaan, zal dat krediet straks over acht jaar kunnen terugbetalen in plaats van over vijf jaar. Mensen met beperkte financiële mogelijkheden zullen hun afbetalingen zelfs kunnen spreiden over 10 jaar.

Wie zonnepanelen wil leggen op zijn woning, wie dak- of muurisolatie wil plaatsen of wie een zuinige verwarmingsinstallatie wil installeren kan daarvoor in gemeenten met een zogenaamd energiehuis een goedkope lening afsluiten. De mogelijkheden ervan worden nu verruimd. De Vlaamse regering keurde namelijk het Zonneplan van minister van Energie Bart Tommelein goed.

Het maximale bedrag van de lening wordt opgetrokken van 10.000 euro naar 15.000 euro. Voorts mag de afbetaling over een langere periode worden gespreid. Voor de meeste kredietnemers wordt ze opgetrokken van vijf naar acht jaar. Mensen die het financieel moeilijk hebben, mogen de terugbetaling spreiden over 10 jaar.

Het tarief bedraagt in principe 2%. Voor financieel kwetsbare groepen is de rentevoet zelfs 0%.  Het gaat om personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1); personen met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen van het huishouden van hoogstens 17.649,88 euro verhoogd met 3.267,47 euro per persoon ten laste en om personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen. Ten slotte komen ook eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor in aanmerking voor het aanbod.

Een lening van 6.500 euro tegen 2% die nu op vijf jaar moet worden terugbetaald, geeft een maandelijks af te betalen bedrag van 114 euro. Over acht jaar gespreid zakt de maandelijkse afbetaling tot 73,33 euro.

Eenzelfde krediet van 6.500 euro tegen 0% op vijf jaar houdt een maandelijkse afbetaling van 108 euro in. Bij een verlenging naar tien jaar wordt dat 54 euro per maand.

Nieuw is dat ook dat verenigingen een goedkope lening kunnen krijgen. Ze betalen 1% rente en moeten hun krediet in tien jaar terugbetalen.

Vanaf 2019 zal de goedkope energielening voor particulieren trouwens verdwijnen. Alleen de sociale doelgroep zal er dan nog een beroep op kunnen doen. Op die manier wil minister Tommelein iedereen aanzetten nog snel investeringen in zonnepanelen te doen.

Wie niet in aanmerking komt voor een goedkope energielening kan nog steeds terecht in het overzicht dat Spaargids.be maakte van de energiekredieten die door de banken worden aangeboden.

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.