228, 18507

Ook fiscaal voordeel voor tweede woning

Ook fiscaal voordeel voor tweede woning

Lenen voor de aankoop van een woning blijft interessant. Niet alleen zijn de intresten nog steeds laag, maar ook de fiscus blijft een duit in het zakje doen.  Dat geldt niet alleen voor het huis of het appartement waarin de belastingplichtige zelf gaat wonen, maar ook voor panden die hij aankoopt of bouwt als vakantiewoning of om te verhuren.

Vlaamse woonbonus voor eigen woning

De meest bekende steun is de woonbonus. Die wordt gegeven aan mensen die een hypothecaire lening van minstens tien jaar afsluiten voor de aankoop of de bouw van een woning waarin ze zelf gaan wonen. Zij krijgen gedurende de lening elk jaar een belastingvermindering. Ze bedraagt 40 procent van een bepaald bedrag. De basis van dat bedrag bedraagt 1.520 euro. De eerste tien jaar komt daar nog eens 760 euro bij als het gaat om de enige woning van het gezin. En als u op 1 januari van het eerste jaar na het afsluiten van uw lening minstens drie kinderen hebt, komt daar nogmaals 80 euro bij.  De minimale belastingvermindering bedraagt dus 1.520 euro x 40% of 608 euro. Dit is het geval als men leent voor een huis waar men gaat in wonen, terwijl men al een andere woning heeft. De maximale belastingvermindering beloopt dan weer (1.520 euro + 760 euro + 80 euro) x 40% of 944 euro als men leent voor het huis waarin men gaat wonen, dit het enige huis in eigendom is en men minstens drie kinderen heeft.

De steun voor wie moet lenen voor de eigen woning komt van de gewesten. Zij zijn immers bevoegd voor het woonbeleid. De bovenstaande regeling geldt dus alleen in Vlaanderen. Brussel en Wallonië hebben een eigen regeling.

Federale steun voor andere woningen

Maar ook wie een lening afsluit voor de bouw of de aankoop van een pand dat hij niet zelf gaat bewonen, krijgt nog een duw in de rug van de fiscus. Die wordt dan wel toegekend door de federale overheid.

De intrest op deze leningen mag worden afgetrokken van het onroerend inkomen. Wie hierop personenbelasting moet betalen, kan die dus (deels) wegwerken.

Naast de intresten leveren ook de terugbetalingen van kapitaal een fiscaal voordeel op.  Daarvoor komt de terugbetaling in aanmerking die overeenstemt met de eerste schijf van 75.270 euro van het krediet. Dat bedrag wordt vervolgens nog eens beperkt tot 169,20 euro + 6 procent van het netto beroepsinkomen, met als maximum 2.260 euro.

Op dit bedrag wordt een belastingvermindering van 30 procent geheven, wat dus een maximale besparing van 30% x 2.260 euro of 678 euro plus gemeentelijke opcentiemen oplevert. In die korf van 2.260 euro mogen overigens ook de betalingen van de schuldsaldoverzekering worden opgenomen.

Hoewel de fiscale steun interessant is, blijft het onderhandelen over een goed tarief van uw lening belangrijk. Om u daarbij te helpen, lijstte Spaargids.be de goedkoopste aanbiedingen van hypotheekleningen op.

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.