228, 15164

Referte-index blijft dalen in februari 2015

Referte-index blijft dalen in februari 2015

De referte-indexen voor hypotheken met een variabele rentevoet bleven ook in februari 2015 dalen. Wie een aanpassing van zijn lening krijgt, is dus goed af.

Heel wat mensen kiezen voor een lening met variabele rente. Dat betekent dat hun rentevoeten doorgaans jaarlijks, driejaarlijks of vijfjaarlijks worden aangepast. De manier waarop dit gebeurt, is echter sterk gereglementeerd. De banken moeten hiervoor immers gebruik maken van de zogenaamde referte-indexen, die maandelijks in het Staatsblad worden gepubliceerd.

Voor leningen met een jaarlijkse aanpasbaarheid van de rente moet de referte-index A worden gebruikt. Hij is gebaseerd op de rente-evolutie van de schatkistcertificaten op twaalf maanden. Voor de kredieten met tweejaarlijkse aanpasbaarheid is dat referte-index B. Hier geldt de rente op staatsleningen op twee jaar als norm. Voor leningen met driejaarlijkse renteherziening speelt referte-index C. Hij neemt de intrestvoet voor overheidsleningen op drie jaar als basis....

De aanpassing gebeurt door bij de oude rente de nieuwe referte-index op te tellen en er vervolgens de oude referte-index van af te trekken.

Voor de leningen met een snelle aanpassingsfrekwentie is de referte-index zelfs negatief. Ten opzicht van januari 2015 daalt de referte-index A van -0,057% naar -0,141%. De referte-index C daalt van -0,010% naar -0,053%. Referte-index E voor leningen met een vijfjaarlijkse aanpasbaarheid van de rente daalt van van 0,161% naar 0,040%.

Bekijk hier alle referte-indexen voor februari 2015.

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.