228, 19519

Renovatieleningen op laagste punt ooit

Renovatieleningen op laagste punt ooit

De rente op hypothecaire woonleningen mag dan al stijgende zijn, voor beperktere financieringen voor verbouwingswerken is dat nog niet het geval. Hun tarieven staan momenteel historisch laag. Het gemiddelde markttarief bedraagt momenteel 2,9 procent. Ook wie energiebesparende investeringen wil financieren, kan een slag slaan. Hier zijn nog tarieven van minder dan 2,00% te vinden.

Gewone renovaties
Misschien vallen er over enkele dagen op Batibouw wel koopjes te doen voor wie renovatieplannen heeft. Bovendien kunnen ze worden gekoppeld aan een goedkope financiering. Begin 2015 bedroeg de gemiddelde rente voor een renovatielening nog 4,3 procent. Begin 2016 was dat gezakt tot 3,8 procent. En nu bedraagt ze 2,9 procent. Van de financiële instellingen die door Spaargids worden opgevolgd, bieden er acht een tarief van minder dan 3,00% aan.

Het beste tarief voor een renovatielening van 20.000 euro op 84 maanden is momenteel te vinden bij VDK. Die instelling rekent 2,50% rente aan, wat leidt tot maandelijkse aflossingen van 259,53 euro en een totale intrestfactuur van 1.800,52 euro bovenop het terugbetaalde kapitaal.

Argenta is met een tarief van 2,55% nauwelijks duurder. Hier bedragen de maandelijkse afbetalingen 259,96 euro, wat een intrestrekening van 1.836,64 euro geeft.

Een groot pak banken – waaronder bekende namen als ING, KBC, Belfius en AXA – hanteren een tarief van 2,95%, goed voor een maandelijkse afbetaling van 263,46 euro en een intrestfactuur van 2.130,64 euro.

Dit belet niet dat er ook enkele duurdere instellingen zijn. Budgetpartner afficheert een tarief van liefst 9,80%, wat een maandelijkse afbetaling van 325,70 euro en een intrestafrekening van liefst 7.358,80 euro inhoudt.

Maar ook een meer gekende naam als bpost bank is niet goedkoop. Hier loopt het tarief op tot 6,40%, wat tot een afbetaling van 294,28 euro per maand en een totale intrest van 4.719,52 leidt.

Vergelijken blijft dus belangrijk. Een simulatie met een zelf gekozen bedrag en looptijd kunt u overigens maken op de website van Spaargids.be.

Energieleningen
Voor energiebesparende investeringen gaan de banken vaak nog een stapje verder. BNP Paribas Fortis, ING en Belfius stellen zich tevreden met 1,95%. In ons voorbeeld zakt de maandelijkse afbetaling daardoor tot 254,75 euro, waardoor nog slechts 1.399,00 euro aan intrest moet worden betaald.

De voorwaarden voor het bekomen van een energielening kunnen verschillen van bank tot bank. Bij het Eco-krediet Immo van ING moeten de werken bijvoorbeeld betrekking hebben op de vervanging en het onderhoud van oude verwarmingsketels , de installatie van een waterverwarmingssysteem op zonne-energie, fotovoltaïsche panelen, de Installatie van een warmtepomp, geothermische energie, dubbele beglazing, dak-, vloer- en muurisolatie, thermostatische kranen, een energieaudit of een filtersysteem voor het kraantjeswater.

Hypotheekleningen
De tarieven voor de renovatieleningen en energieleningen liggen doorgaans iets hoger dan die voor hypothecaire kredieten, waar de voorbije maand nog dossiers werden afsloten tegen bodemtarieven van 1,60% à 1,80%. Daar tegenover staat dat voor een klassieke financiering geen dossierkosten worden aangerekend en er evenmin waarborgkosten voor bijvoorbeeld het inschrijven van een hypotheek zijn.

De tarieven voor de hypotheekleningen vertonen trouwens een stijgende tendens. Een jaar geleden werden bij Crelan in een aantal gevallen nog hypothecaire woonleningen met een looptijd van 10 jaar afgesloten tegen minder dan 1 procent. Die periode ligt achter de rug. Bij de grote banken situeren de geafficheerde tarieven zich nu boven 3,00%.

De stijgende trend op de hypothecaire kredieten hangt overigens samen met de aantrekkende langetermijnrente op de financiële marken. Zo bracht een staatslening met een resterende looptijd van 10 jaar eind januari 0,96% op, terwijl er op 27 september 2016 nog een tarief van 0,13% werd gehaald.

Het opzoeken van de goedkoopste woonleningen kan overigens eveneens via de website van Spaargids.

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.