228, 16002

Schuldenlast gezinnen piekt

Schuldenlast gezinnen piekt

De schuldenlast van de Belgische gezinnen ligt hoger dan ooit, zo meldt De Tijd. Oorzaken voor de toename zijn een lage rentevoet en stijgende huizenprijzen.

Gedurende het tweede kwartaal van dit jaar hadden de Belgen allemaal samen een bedrag geleend dat gelijk is aan hun gezamenlijke jaarinkomen na belasting. Dit is een toename van 29% ten opzichte van tien jaar geleden.  Dat is opvallend. Terwijl de huidige collectieve schuldenlast van de Belgische gezinnen almaar groter wordt, is de situatie in de rest van Europa immers net het tegenovergestelde. Hierdoor bevindt België zich op dit vlak sinds kort boven het Europees gemiddelde.

De oorzaak voor de grote schuldenberg is tweeledig. Ten eerste geldt er momenteel een lage rentevoet, waardoor veel gezinnen sneller geneigd zijn om een lening aan te gaan. Voorts liggen de huizenprijzen hoog, met als gevolg dat de bedragen die geleend worden steeds groter worden. Deze tweede oorzaak is zeker relevant aangezien 81% van de schulden van gezinnen in ons land uit hypothecaire kredieten bestaat.

Voorlopig is de evolutie van de toenemende schuld niet zorgwekkend. Het aantal wanbetalingen blijft vooralsnog beperkt tot 1,7% van de totale schuld. Bovendien is de waarde van het spaargeld en de beleggingen van gezinnen groter dan de schulden.

Toch is enige voorzichtigheid aangewezen. Zo besliste de Nationale Bank dat banken een verhoogde kapitaalbuffer moeten aanhouden voor hypothecaire kredieten. Deze maatregel moet banken in staat stellen zich beter te wapenen tegen hypothecaire kredieten met een hoog risicoprofiel. Onder deze laatste groep verstaat men onder andere de kredieten waarbij het geleende bedrag groot is in verhouding met het onderpand, in de meeste gevallen de woning. Men moet er eveneens rekening mee houden dat het aantal wanbetalers, hoewel nog steeds relatief beperkt, duidelijk in stijgende lijn is. Ten slotte zijn de Belgen met een groot vermogen doorgaans diegenen met de minste schulden, waardoor de vergelijking van totaal vermogen en totale schuldenberg van gezinnen niet helemaal opgaat.

Voor meer informatie over persoonlijke leningen verwijzen wij u door naar ons persoonlijke leningenoverzicht. Voor meer informatie over hypothecaire leningen verwijzen wij u door naar ons woonleningenoverzicht.

Lees ook:

Andere tips over persoonlijke leningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.