228, 19613

Waar vind je de goedkoopste renovatielening?

Waar vind je de goedkoopste renovatielening

Is je woning toe aan een nieuwe keuken of badkamer? Of wil je het dak vervangen? Of misschien overweeg je andere verbouwingen? De lente kan inderdaad het gepaste moment zijn om in gang te schieten. Denk daarbij ook aan de financiering. Als je niet (alles) met eigen middelen wil of kan betalen, dan kan je bij de bank kiezen tussen een wederopneming op je hypothecair krediet en een afbetalingskrediet.

Wederopneming

De eerste financieringsoptie die je hebt, is een wederopneming op het hypothecair krediet. Dat houdt in dat je het reeds terugbetaalde kapitaal opnieuw ontleent. Dat kan zonder opnieuw via de notaris te gaan zodat je die kosten vermijdt.

De voorwaarde is dat je binnen de looptijd van de hypothecaire waarborg blijft. Die wordt bij de vestiging ervan standaard voor dertig jaar ingeschreven.

Die hypothecaire waarborg betekent dat de bank de mogelijkheid heeft om de woning te laten verkopen, mocht de kredietnemer zijn afbetalingsverplichtingen niet nakomen. Met de opbrengst ervan kan ze dan het leningsbedrag recupereren. Door die waarborg kan ze de rentevoet lager houden en dat is meteen ook in het voordeel van de consument.

Het tarief dat je voor de wederopneming moet betalen, is het tarief dat vandaag geldt op nieuwe leningen. Het tarief van je  (gedeeltelijk) terugbetaald krediet heeft dus geen enkel belang. Je kunt de huidige voorwaarden vinden op Spaargids.be.

Op fiscaal vlak biedt een wederopneming van een hypothecair krediet de mogelijkheid om te genieten van de voordelen van de woonbonus, indien aan alle voorwaarden wordt voldaan. Hiervoor moet de nieuwe lening onder meer wel minstens tien jaar lopen.

Een nadeel van een wederopneming van het hypothecair krediet is dat je dossierkosten hebt. Voor een beperkt krediet kunnen die erg zwaar wegen.

Renovatielening

Een alternatief voor een wederopneming is een klassiek afbetalingskrediet. Dat is een kredietformule zonder veel poespas, waarbij een bedrag op je rekening wordt geschreven en je het vervolgens in het afgesproken aantal maanden gaat terugbetalen. Gezien de bank de lening geeft zonder extra waarborgen zal ze hiervoor wel een hoger tarief aanrekenen, al zal dat momenteel wel meevallen. Ook hiervan vind je een overzicht op Spaargids.be. Daar zal je zien dat je momenteel het beste tarief van 2,94% vindt bij Record Bank.

Energielening

Hebben je verbouwingen betrekking op energiebesparende investeringen, dan kun je bovendien kijken of je in aanmerking komt voor een energielening. Bij een aantal banken krijg je hiervoor een beter tarief. Een overzicht vind je eveneens op Spaargids.be. Het leert dat ING momenteel het beste aanbod doet met een rente van 1,95%.

Op fiscaal vlak kan je renovatielening in aanmerking komen voor een fiscale aftrek van de intresten. Hiervoor moet je wel onroerende inkomsten hebben.

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.