228, 16004

Woonbonus ook voor tweede eigen woning

Woonbonus ook voor tweede eigen woning

Hypothecaire leningen voor een tweede of derde woning die men als gezinswoning gebruikt, zullen vanaf 1 januari 2016 ook onder het fiscale stelsel van de woonbonus vallen, las fiscalist Jef Wellens in het ontwerpdecreet van de Vlaamse begroting 2016. Nu geldt dat alleen voor de enige eigen woning.

De woonbonus is het bedrag dat recht geeft op een belastingvermindering voor wie een lening afsluit om een woning te kopen of te bouwen om er nadien zelf in te wonen. Tot nog toe moest het daarbij gaan om de enige eigen woning. Wie al een woning bezat en een tweede woning bouwde of kocht om nadien te verhuizen en op de nieuwe locatie te gaan wonen, had geen recht meer op de woonbonus. En daarin komt nu dus verandering.

Voor leningen die tussen 2005 en 2014 werden gesloten voor de enige eigen woning die men als hoofdverblijfplaats had, kon men een basisbedrag van 2.280 euro inbrengen op zijn belastingaangifte. De eerste tien jaar van de lening kwam daar 760 euro bij. En voor gezinnen met minstens drie kinderen nog eens 80 euro. De verhoging verviel wel indien men een tweede woning kocht. De aftrok leverde een belastingbesparing op tegen het tarief van de hoogste schijf waarin het inkomen viel, met een minimum van 30% en een maximum van 50%.

Voor leningen in 2015 zakte het basisbedrag naar 1.520 euro. Tevens werd het fiscale voordeel herleid tot een belastingvermindering van 40% voor iedereen.

Voor leningen van 2016 zal dit zo blijven, zo blijkt uit het ontwerp dat fiscalist Jef Wellens bestudeerde. Alleen zal de woonbonus niet alleen meer gelden voor de enige eigen woning, maar ook voor de volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats gebruikt. 

Momenteel zijn de tweede, derde en volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats benut nog aan een ander stelsel onderworpen. De terugbetalingen van de kapitaalaflossingen genieten van de belastingvermindering van 30% voor het langetermijnsparen, de terugbetaling van intresten van een belastingvermindering van 40%. Deze percentages kunnen echter op hogere bedragen worden toegepast, zodat het fiscale voordeel voor een tweede woning hoger kan uitkomen dan voor een eerste.

En daar wordt vanaf 2016 komaf mee gemaakt. Voortaan wordt daar dus ook de woonbonus op toegekend, weliswaar zonder de verhogingen.

Spaargids stelde voor u ook een overzicht van de hypotheekleningen in België samen.

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.