244, 18488

Opbrengst groepsverzekering staat onder druk

Opbrengst groepsverzekering staat onder druk

De gewaarborgde minimumopbrengst van 1,75% op de groepsverzekeringen staat onder druk. Door de laag blijvende rente op de financiële markten zeggen de verzekeraars dat ze die waarborg niet kunnen aanhouden. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft oren naar hun verzuchtingen en gaat de betrokkenen om een evaluatie vragen.

De groepsverzekering zorgt voor een aanvullend pensioen voor de werknemers. Doorgaans betalen zowel de werkgever als de werknemer een deel van de premies.

De opbrengst van de verzekering is gereglementeerd. Tot vorig jaar was een minimum van 3,25% op de stortingen van de werkgever en van 3,75% op de stortingen van de werknemer van toepassing. Maar dat was door de daling van het rentepeil niet houdbaar.

Daarom werd tussen werkgevers, werknemers en verzekeringssector een oplossing onderhandeld. Vanaf 2016 zou de gegarandeerde opbrengst gekoppeld worden aan de evolutie van de rente op staatsleningen op 10 jaar. De minimale opbrengst is nog 65% van de rente op staatsleningen op tien jaar. Dit weliswaar met een minimum van 1,75% en een maximum van 3,75%.

Hoewel de aanpassing in het voordeel van de verzekeraars speelde, noemen die nu ook de nieuwe minimumrente van 1,75% niet houdbaar. Ze moeten de stortingen in de groepsverzekering vooral beleggen in staatsobligaties en die brengen maar 0,30% op. Door de politiek van de Europese Centrale Bank wordt de rente immers kunstmatig laag gehouden

Voorzitter Hans De Cuyper van de verzekeraarsfederatie Assuralia trok vrijdag in de krant De Tijd aan de alarmbel. Hij vroeg om ook de ondergrens van 1,75% los te laten.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine is alvast bereid hierin mee te stappen. Hij kondigt alvast aan om de betrokkenen te horen en desnoods nieuwe maatregelen te nemen.

Lees ook:

Andere tips over VAPZ

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.