244, 16632

Opvolgingsbureau vermindert 26 premies schuldsaldoverzekering

Opvolgingsbureau vermindert 26 premies schuldsaldoverzekering

547 mensen hebben vorig jaar bij het Opvolgingsbureau aangeklopt omdat ze van hun verzekeringsmaatschappij geen schuldsaldoverzekering konden krijgen of omdat ze er een zeer hoge bijpremie moesten voor betalen. Vaak ging het om mensen die voordien getroffen werden door hart- en vaatziekten, om (gewezen) kankerpatiënten en om mensen met epilepsie. In 26 gevallen leidde hun klacht tot een verlaging van de voorgestelde hoge premie. In 29 dossiers kregen mensen die eerst werden geweigerd toch een verzekering.

Het nut van een schuldsaldoverzekering

Wie een lening wil afsluiten, moet die vaak indekken met een schuldsaldoverzekering. Dat is een verzekering waarbij de verzekeringsmaatschappij de garantie geeft dat ze (een deel van) het openstaande bedrag van de lening zelf terugbetaalt indien de kredietnemer vroegtijdig zou overlijden.

Voor mensen die met grote gezondheidsklachten kampen, is het vaak niet eenvoudig om dergelijke verzekering te bekomen. De verzekeraars achten de kans op een vroegtijdig overlijden te hoog om het risico op hun schouders te nemen.

Hulp voor moeilijke dossiers

Om dergelijke mensen toch zo veel mogelijk aan een schuldsaldoverzekering te helpen, installeerde de overheid in 2014 een Opvolgingsbureau. Wie geen verzekering kreeg of wie een bijpremie van minstens 75% zou moeten betalen, kan daar aankloppen om zijn dossier te laten herbekijken.

In 2015 – het eerste werkjaar van het Opvolgingsbureau – maakten 547 mensen van die mogelijkheid gebruik. 65 dossiers werden echter onontvankelijk verklaard omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. Het bureau is immers enkel toegankelijk voor een schuldsaldoverzekering die betrekking heeft op hypothecaire leningen voor de verwerving of de verbouwing van de enige en eigen woning. Dus niet voor een tweede woning of voor een niet-hypothecaire lening. Bij andere aanvragers was de gevraagde bijpremie niet boven de grens van 75%. Daarnaast stopte de procedure voor 85 mensen omdat ze geen antwoorden meer gaven op vragen van het bureau.

Uiteindelijk werden 397 vragen in verdere afwerking genomen door het Opvolgingsbureau. 193 dossiers hadden betrekking op de hoogte van de premie, 204 op een weigering om een verzekering toe te staan.

Opvolgingsbureau volgt meestal verzekeraars

In de meeste andere dossiers volgde het Opvolgingsbureau niettemin het oordeel van de verzekeringsmaatschappij over te hoge medische risico’s. Toch waren er 13 dossiers waarvoor het Opvolgingsbureau besliste dat de gevraagde bijpremie te hoog was en de verzekeraar dus diende in te binden. In 13 andere dossiers bood de maatschappij op eigen initiatief een tariefverlaging aan. Daarnaast besliste het bureau dat 20 mensen na een weigering toch in aanmerking kwamen voor een schuldsaldoverzekering, in 9 zaken kwam de verzekeraar in de loop van de procedure zelf tot dat inzicht.

Hoewel belangrijk voor de direct betrokkenen, blijven de bijsturingen beperkt. Ter vergelijking: in 2015 werden 269.000 polissen schuldsaldoverzekering afgesloten. Wie de meest voordelige polis op de kop wil tikken, kan dat doen door de aanbiedingen voor schuldsaldoverzekeringen te vergelijken op de website van Spaargids.be.

Het Opvolgingsbureau huist bij de ombudsman van de verzekeringssector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, Tel 02-547 57 70.

Compensatiekas betaalt deel premie

Naast het Opvolgingsbureau werd ook een compensatiekas gecreëerd. Die komt financieel tussenbeide indien de gevraagde bijpremie meer dan 125% van de basispremie zou belopen.  Ze zal een gedeelte van de bijpremie betalen (met een maximum van 800 % van de basispremie). Die compensatiekas wordt gevormd door alle verzekeraars samen. Het gaat om een verplichte solidariteit. De verzekeraars richten zich overigens rechtstreeks tot de compensatiekas om het bedrag boven 125% te ontvangen. De aanvrager hoeft dus zelf niets te doen.

Lees ook:

Andere tips over schuldsaldoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.