244, 19621

Welke verzekeringen neem je mee op reis?

Welke verzekeringen neem je mee op reis?

Volop bezig met de voorbereiding van uw reis voor deze zomer? Sta dan ook even stil bij de diverse reisverzekeringen.

Reisannuleringsverzekering

Soms wordt een reis een hele tijd op voorhand geboekt. Dat biedt het voordeel dat je er lang naar kan uitkijken. Maar het houdt ook risico’s in. In enkele maanden kan er buiten je wil om heel wat gebeuren. Soms komt de reis er zelfs door in het gedrang.

De reisannuleringsverzekering beschermt je financieel tegen de kosten van een mogelijke annulering. Als die kort voor het vertrek gebeurt, kan het zelfs zijn dat de reiziger toch de hele som moet betalen. Heb je een verzekering, dan neemt de verzekeraar die voor zijn rekening.

Een onderzoek van de verzekeringsfederatie Assuralia leert dat 70% van de reisannuleringen het gevolg zijn van een ziekte. Een ongeval, een overlijden, arbeidsomstandigheden (bv. vakantie ingetrokken) of administratieve omstandigheden (rechtbank, herexamen, problemen met reisdocumenten,…) zorgen voor de overige 30%.

De reisannuleringsverzekering kan ook worden ingeroepen als de reiziger zijn trip vervroegd moet onderbreken.

Bijstand aan personen en voertuigen

Wie op reis gaat, heeft echter niet alleen behoefte aan financiële zekerheid. Als je met pech wordt geconfronteerd, heb je soms bijstand ter plaatse nodig. Bij een letselongeval of een ziekte kan dat bijstand aan personen zijn. Bij een auto-ongeval of een panne kan bijstand aan voertuigen een oplossing bieden.

Inzake bijstand aan personen kan de verzekeraar de hospitalisatiekosten voorschieten. Voorts kan hij bij een langere ziekenhuisopname zorgen voor het bezoek van een verwante. Ook kan hij instaan voor het repatriëren van medereizigers en kinderen, het bezorgen van geneesmiddelen die ter plaatse niet voorhanden zijn en het organiseren van een vervroegde terugkeer. Het gaat trouwens verder dan het medische aspect. Ook het zorgen voor bijvoorbeeld documenten maakt deel uit van de dekking.

Bijstand aan het voertuig wordt aan de nummerplaat van je voertuig gekoppeld. Meestal geldt het vanaf een aantal kilometer van je woonplaats en dekt naast pechverhelping ook het wegslepen van het voertuig bij panne of ongeval, de bewaking ervan en de repatriëring naar België.

Je kunt de bijstandsverzekering sluiten voor de afreis. Daarbij heb je twee mogelijkheden: ofwel kies je voor een specifieke verzekering voor een bepaalde reis en een bepaalde periode, ofwel kies je voor een jaarcontract. Dit laatste kan vaak worden uitgebreid tot alle leden van het gezin. Bij Europ Assistance zijn er bijvoorbeeld al jaarcontracten voor 1 persoon vanaf 119 euro.

In principe is de waarborg geldig over heel de wereld maar het is mogelijk dat sommige landen uitgesloten zijn gelet op geopolitieke risico's: politiek onstabiele landen, landen in oorlog of met een risico op aanslag. Raadpleeg daarom je reisverzekeraar vóór vertrek.

Bagageverzekering

Een andere bezorgdheid van veel reizigers is hun bagage. Komt die wel op het juiste moment aan op de juiste plaats? En is dan alles nog in orde of zijn er zaken beschadigd of zelfs gestolen?

Wil je een diefstalverzekering voor je bagage? Vraag dan zeker aan je verzekeraar of er bepaalde maxima per voorwerp zijn. Dat geldt niet alleen voor producten, maar ook voor geldwaarden.

Kijk uit voor dubbele verzekeringen

Eens je hebt bepaald wat je verzekerd wil zien, doe je er goed aan om je polissen te lezen. Vaak verzekeren mensen zich al voor zaken die al gedekt zijn. Dat is bijvoorbeeld voor medische kosten. Die worden al door de mutualiteit geregeld, al kunnen de modaliteiten verschillen per ziekenfonds.

Daarnaast is aan heel wat kredietkaarten eveneens een reisverzekering gekoppeld. Hier hangt veel af van de bank die de kaart uitgeeft. Een Visa- of MasterCard bij de ene financiële instelling kan dus een totaal andere dekking geven dan dezelfde kaarten bij een andere instelling.

Ten slotte heb je de klassieke verzekeringen en bijstandsformules. Op deze site kan je 54 formules met mekaar vergelijken op het vlak van bijstand aan personen, bijstand aan voertuigen en een mogelijke uitbreiding van de dekking tot bijstand aan huis.

Trek in elk geval voldoende tijd uit om je verzekeringen tegen het licht te houden. Je sluit er niet alleen dubbele dekkingen mee uit, maar het zorgt er tegelijk ook voor dat je niet onderverzekerd op reis vertrekt want niets is erger dan te moeten vaststellen dat schadegevallen uiteindelijk niet gedekt zijn.

Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.