Hoe werkt pensioensparen via een bank?

Wie aan pensioensparen doet via een bank, gaat ermee akkoord dat zijn stortingen worden belegd in een fonds dat zowel obligaties als aandelen bevat. Door die samenstelling kan de waarde van de belegging stijgen of dalen.

Het pensioenspaarfonds is gehouden aan regels. Zo mag het de inbreng van de spaarders maximaal voor 75% in aandelen of obligaties beleggen. Het saldo moet in een andere activaklasse worden geïnvesteerd. Voorts mag het fonds maximaal voor 20% beleggen in een andere munt dan de euro en mag het voor hoogstens 10% cash hebben. Ten slotte zijn er nog regels om de risico’s te spreiden.

Er zijn dynamische fondsen en meer defensieve fondsen. De dynamische beleggen meer in aandelen. Ze gaan ervan uit dat die op de lange termijn meer opleveren dan obligaties. De meer defensieve fondsen beleggen dan meer in deze obligaties. Die brengen misschien minder op, maar de waardeschommelingen zijn doorgaans beperkter. Daarom wordt vaak aangeraden dat mensen die dichterbij de pensioenleeftijd komen van een dynamischer fonds op een defensiever overstappen.

Intussen zijn er overigens ook fondsen op de markt die het midden houden tussen de dynamische en de defensieve. Zij krijgen meestal het woord ‘neutral’ in hun naam.

Per jaar mag u evenwel slechts in één fonds geld storten.

De waarde van het fonds wordt elke dag berekend. Wie voor zijn pensioensparen stort, krijgt in functie van deze dagprijs een aantal participaties of deelbewijzen. Hoe lager de prijs, hoe meer participaties men krijgt. Hoe hoger de prijs, hoe minder participaties.

Dezelfde dagprijs wordt ook gebruikt voor mensen die met pensioen gaan. Hun opgebouwde deelbewijzen worden dan verkocht tegen de koers van de dag.

Let daarbij wel: als u vandaag na een bepaald uur een opdracht geeft, zal die opdracht pas morgen worden uitgevoerd tegen de waarde van die dag. In de praktijk wordt die waarde evenwel nog een dag later berekend. En dan nog een dag later wordt hij in de kranten gepubliceerd. Wie dus meteen de dag nadien in de krant kijkt, heeft een fout beeld van zijn transactie.

Nog dit: het pensioenspaarfonds wordt weliswaar beheerd door de bank, maar het vermogen van het fonds staat er juridisch volledig los van. Mocht uw bank in de problemen komen, dan mag dit geen weerslag hebben op het fonds. De waarde ervan wordt immers uitsluitend bepaald door de aandelen en obligaties die het bezit.

Andere tips over pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.