282, 15151

Aangroei nieuwe coöperanten NewB stokt‏

Aangroei nieuwe coöperanten NewB stokt‏

De komende maanden worden cruciaal voor de nieuwe coöperatieve bank NewB, zegt het weekblad Trends. Voldoende kapitaal verwerven vormt de ultieme uitdaging voor de bank.

Kapitaal, het eeuwige struikelblok
Of de nieuwe coöperatieve bank NewB er komt, zal komende maanden moeten blijken. Om echt van start te kunnen gaan als bank moet het een licentie krijgen van de Nationale Bank. De voorwaarde om die licentie te bemachtigen is een behoorlijk startkapitaal en laat net dat zijn wat moeilijk bijeen te krijgen is.

"We hebben 60 miljoen euro kapitaal nodig om de bank waarvan we dromen op te starten", geeft CEO Dirk Coeckelbergh in Trends toe. Buitenstaanders menen echter dat 100 miljoen euro kapitaal het werkelijke minimum is om kans op succes te maken als startende spaarbank. Dat spreekt de ambitieuze Coeckelbergh niet tegen: "Daar hopen we na een of twee jaar activiteit te staan."

De CEO is optimistisch, niettemin is de situatie onmogelijk gunstig te noemen. De nieuwe bank heeft reeds 2,8 miljoen euro opgebruikt en hoopt dit jaar daarbovenop nog 3,5 miljoen euro extra kapitaal op te halen. De teller staat momenteel op 1,5 miljoen euro. Maar die bedragen zijn stofjes op de weegschaal in vergelijking met het broodnodige kapitaal dat NewB nodig heeft voor de licentie.

40 van die 60 miljoen euro moet komen van particuliere aandeelhouders. Aangezien deze categorie niet bereid is grote bedragen neer te tellen, is het enkel mogelijk indien het aantal coöperanten aangroeit tot ongeveer 125.000, zo vertellen documenten van NewB. En daar knelt het schoentje. De lopende kapitaaloperatie wordt vooral gedragen door de bestaande coöperanten. Hun aantal blijft tussen de 48.000 en 50.000. Er komen amper nieuwe aandeelhouders bij.

Brengt een nieuwe financiële dienst soelaas?

"Vorig jaar zijn er 5000 nieuwe coöperanten bij gekomen", merkt Coeckelbergh nog op in Trends. "Dat is verre van slecht voor een bank zonder financiële diensten. Ik ga ervan uit dat een succesvolle lancering van één of meer financiële producten het aantal coöperanten flink zal doen stijgen. Als mensen concrete producten met een bedrijfseconomisch rendement zien, zal hun interesse toenemen."

De coöperatieve bank wil in april haar eerste concrete financiële service op de markt brengen: een soort bankkaart met een sterke ethische inslag die aan de coöperanten wordt aangeboden en NewB zijn eerste operationele inkomsten moet opleveren. "De kaart moet ons toelaten onze meerwaarde te bewijzen."

Daarnaast wil NewB nog voor de zomer het project starten om het kapitaal van de particuliere coöperanten te verhogen tot 40 miljoen euro. De overige 20 miljoen euro meent NewB te vinden bij nieuwe financiële partners of institutionele investeerders.

Als alles volgens plan loopt, wil NewB de volgende tijdstabel volgen: de aanvraag van een banklicentie in 2015, het verkrijgen van die licentie in 2016 en het opstarten van de bank in 2017.

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen en spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.