282, 14857

Belgische banken slagen in stresstest

Belgische banken slagen in stresstest

Alle Belgische banken zijn de stresstest van de Europese Centrale Bank goed doorgekomen, al diende AXA Bank Europe daarvoor wel haar financiële reserves aan te vullen en kreeg Dexia een uitzondering.

De Europese Centrale Bank controleerde de voorbije maanden de sterkte van de grootste 130 banken in de eurozone. Bedoeling was na te gaan in hoeverre ze in staat zouden zijn om bepaalde schokken op de financiële markten op te vangen.

In België werden zes banken aan de tests onderworpen. Het ging om KBC, Belfius, Argenta, AXA, Dexia en de Bank of New York Mellon, een effectenbewaarder. Ze werden door de ECB geëvalueerd op basis van de boekhoudkundige gegevens van eind 2013.

Argenta, KBC en Belfius kregen een goed rapport zonder bemerkingen.

Bij AXA Bank waren die er wel. De instelling reageerde intussen echter al door haar kapitaal op te trekken. De Franse moedermaatschappij stopte de Belgische bankdochter 225 miljoen extra toe toe om de normen alsnog te halen. Dat de bank die niet op eigen kracht in eerste zittijd haalde, schreef ze toe aan de impact van een portefeuille gestructureerde kredieten die sinds 2008 werd afgebouwd en uiteindelijk in september 2014 van de hand werd gedaan, alsook aan een portefeuille van hypothecaire kredieten in Hongarije die sinds 2011 wordt afgebouwd.

Voor Dexia werd dan weer een uitzondering toegestaan omdat de bank geen nieuwe activiteiten meer doet en in een uitdoofscenario zit. Bank of Mellon passeerde de tests eveneens.

De Belgische takken van BNP Paribas en ING werden niet apart in het onderzoek opgenomen. Zij werden op het niveau van de Franse en Nederlandse moedermaatschappij beoordeeld.

Voor een aantal andere Europese banken waren er wel problemen. Een van de grootste probleemgevallen was Banca Monte Paschi, die ook in België actief is via Banca Monte Paschi Belgio. Bij een ernstige crisis is de instelling (virtueel) failliet.

Banken die niet aan de normen kwamen, moeten voor 9 november bekendmaken welke oplossingen ze naar voor schuiven. Vervolgens moeten ze die binnen de zes of negen maanden uitvoeren.

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.