282, 18795

Broederlijk Delen en Greenpeace nemen banken onder vuur

Broederlijk Delen en Greenpeace nemen banken onder vuur

Fairfin, Broederlijk Delen en 11.11.11 kapittelen een aantal banken die in ons land actief zijn omdat ze bijdragen aan de financiering van omstreden mijnbouwactiviteiten. Greenpeace doet intussen hetzelfde met een aantal instellingen die projecten in de palmolie-industrie in Indonesië faciliteren.

Banken die actief zijn op de Belgische markt hebben tussen 2011 en 2016 bijna 36 miljard dollar (34 miljard euro) geïnvesteerd in omstreden mijnbedrijven als Glencore, Goldcorp en Newmont Minig die actief zijn in de metaalontginning. Die activiteit brengt immers grote ecologische, sociale en bestuurlijke risico’s met zich. Dat het daarbij al eens fout loopt, blijkt uit het feit dat de helft van de klachten die tegen multinationals bij de OESO wordt ingediend over deze sector gaat, stellen de onderzoekers.

De geviseerde banken zijn onder meer om BNP Paribas (18,2 miljard dollar), Deutsche Bank (9,4 miljard dollar), ING (5,4 miljard dollar) en KBC (743 miljoen dollar). Opvallend daarbij is dat BNP Paribas, Deutsche Bank en ING in hun beleid gedragsregels hebben ingeschreven over de manier waarop ze met investeringen in mijnbouw omgaan, aldus nog de onderzoekers.

Maar ook op andere domeinen liggen banken onder vuur. Zo krijgt HSBC kritiek van Greenpeace omdat het miljoenen heeft geleend aan “de verwoestende palmolie-industrie in Indonesië.”  In datzelfde kader worden ook Rabobank, ING; ABN Amro en BNP Paribas genoemd. De milieuorganisatie verwijt hen bij te dragen aan de teloorgang van grote oppervlakken regenwoud, veengrond en leefgebied van de orang-oetan.

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.