282, 19494

Getrouwheidspremie heeft grootste impact op opbrengst van uw spaarrekening

Getrouwheidspremie heeft grootste impact op opbrengst van uw spaarrekening

Wie een beetje opbrengst wil halen uit zijn spaarrekening moet momenteel vooral naar de getrouwheidsrekening kijken. Van alle gereglementeerde spaarrekeningen die op de Belgische markt worden aangeboden, zijn er immers slechts vier waar de basisrente belangrijker is.

Voor wie geld een jaar kan missen

De opbrengst van een spaarrekening waarvan de intresten tot 1.880 euro per persoon zijn vrijgesteld van roerende voorheffing bestaat uit twee delen. De eerste is een basisrente voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat en die wettelijk minimum 0,01% moet bedragen. De tweede komt daar bovenop. Het gaat om de getrouwheidspremie voor gelden die twaalf maanden onaangeroerd blijven en die wettelijk minimum 0,10% moet halen.

Wie zijn geld minder dan twaalf maanden opzij kan zetten, hoeft alleen naar de basisrente te kijken. Maar wie het langer kan missen, kijkt dus het best vooral naar de getrouwheidspremie.

Vier keer per jaar uitbetaald

De getrouwheidspremie wordt meteen voor twaalf maanden vastgelegd bij de storting. Vooral bij dalende rentes of lage intrestvoeten is dat handig om te weten. Het laat toe om nog gedurende twaalf maanden van een hogere rente te profiteren. De basisrente daarentegen kan elke dag worden aangepast.

De getrouwheidsperiode gaat in op de dag van de storting of uiterlijk de dag erna. Twaalf maanden later is de premie verworven. De uitbetaling ervan gebeurt vervolgens op de eerste dag van het volgende kwartaal. Met andere woorden: op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Een storting op 5 februari 2017 zal dus leiden tot de verwerving van de getrouwheidspremie op 5 februari 2018 en een uitbetaling op 1 april 2018. De intresten van de getrouwheidspremie beginnen daardoor op hun beurt zelf intrest op te brengen vanaf de datum van uitbetaling.

In het voordeel van de spaarders

Afhalingen worden eerst aangerekend op de storting waarvan de getrouwheidsperiode het minst ver gevorderd was. Daarna op de tweede minst gevorderde getrouwheidsperiode,…. De boekhouders spreken in dit opzicht van ‘last in, first out’. Dat is dus in het voordeel van de spaarders. De banken zijn trouwens verplicht om op hun website een simulator te zetten waarbij spaarders kunnen zien wat de impact van een afhaling op hun getrouwheidspremie is. Misschien volstaat een aantal dagen wachten om ze niet verloren te zien gaan.

Dit is trouwens niet de enige maatregel in het voordeel van de spaarders. Drie keer per jaar kunnen ze van de ene gereglementeerde spaarrekening naar een andere gereglementeerde spaarrekening geld overschrijven zonder de opbouw van de getrouwheidspremie op de eerste rekening te verliezen. De getrouwheidsperiode en reeds opgebouwde intrest wordt dus mee overgenomen. Het moet dan wel gaan om een overschrijving binnen hetzelfde bankmerk en om bedragen van minstens 500 euro. Daarnaast moet minstens een van de titularissen van beide gereglementeerde spaarrekeningen dezelfde zijn.

Een overschrijving kan interessant zijn indien de ene rekening een beter rendement geeft dan de andere. Spaargids maakte voor u trouwens een overzicht van de spaarrekeningen met de hoogste rentevergoeding.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.