282, 16627

Hoe kan ik sparen voor mijn kinderen?

Hoe kan ik sparen voor mijn kinderen?

Sparen is geld opzijzetten voor de toekomst. En dat is al helemaal zo als men spaart voor zijn (klein-)kinderen. Een aantal banken en verzekeraars stimuleert dat bovendien met een extra rente.

Spaarrekeningen blijven in trek

De meest klassieke manier om de kinderen een mooi financieel rugzakje mee te geven, blijft het openen van een geboorte- en/of jongerenspaarrekening. Banken zien dat ook graag gebeuren. De instelling waar men een dergelijke rekening heeft, zit dan op de eerste rij als de jongere later een zichtrekening wil openen om zijn loon te ontvangen of als hij een krediet wil afsluiten om een woning te kopen of te bouwen.

Het meest opvallende aanbod voor jonge spaarders komt van de kleine Henegouwse bank CPH. Die biedt aparte tarieven aan voor jongeren tot drie jaar (basisrente 0,65%, getrouwheidspremie van 0,20%), voor jongeren tussen 3 en 6 jaar (basisrente 0,45% en getrouwheidspremie 0,20%) en voor jongeren tussen 12 en 26 jaar (basisrente van 0,25%, getrouwheidspremie van 0,20%).

Het meest genereuze aanbod op een klassieke spaarrekening voor jongeren komt momenteel echter van Fintro, dat voor jongeren tot en met 30 jaar op zijn Jongerenspaarrekening een basisrente van 0,70% en een getrouwheidspremie van 0,30% biedt. Ter vergelijking: op een gewone spaarrekening voor het grote publiek biedt Fintro slechts het wettelijke minimum met een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10%.

Triodos Bank volgt met de Junior Spaarrekening voor kinderen tot 18 jaar met een basisrente van 0,20% en een aangroeipremie van 0,40%. En Rabobank.be promoot de Junior Account met een basisrente van 0,30% en een getrouwheidspremie van 0,10%.

De basisrente wordt geboden voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat, de getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die minstens twaalf maanden behouden bleven.

Een spaarformule die eveneens vaak wordt gebruikt om jongeren een extraatje mee te geven, is die van de spaarrekeningen die bedoeld zijn voor regelmatige spaarinspanningen, ook al zijn die niet specifiek op jongeren gericht. Hier biedt Deutsche Bank momenteel een basisrente van 1,00% en een getrouwheidspremie van 0,50%. Er kan echter maar 500 euro per maand worden gestort. ING heeft met het Tempo Sparen een soortgelijke formule met een basisrente van 0,20% en een getrouwheidspremie van 1,00%.

Spaargids.be maakte voor u alvast een overzicht van de baby-en jongerenrekeningen met de hoogste opbrengst op dit moment.

Alternatief: spaarverzekeringen

Naast de bancaire spaarformules zijn er ook de aanbiedingen van de verzekeraars. Ook zij hebben formules met een gegarandeerd minimumrendement.

Hier heeft bijvoorbeeld AXA een aanbieding met het opti-plan junior. Dat biedt ouders en grootouders de mogelijkheid om doorheen de jaren een kapitaal op te bouwen voor hun (klein-)kinderen, dat hen wordt uitgekeerd op een datum tussen de 18e en 25ste verjaardag. De jaarlijkse minimale storting bedraagt 300 euro. De gewaarborgde basisopbrengst bedraagt momenteel 1,00%. Daarop kan nog een winstdeelneming worden toegekend indien de financiële markten en de resultaten van de verzekeringsmaatschappij dat toelaten.

Andere aanbieders van dergelijke plannen zijn onder meer KBC (Life Junior Plan, gewaarborgde basisopbrengst van 0,75%), BNP Paribas Fortis en AG Insurance (Junior Invest Plan, gewaarborgde basisrente van 0,50%), ING (Life Savings Plan Junior, gewaarborgde basisrente van 0,75%) en Baloise (Junior Plan, gewaarborgde basisrente van 0,65%).

De onderschrijvers van een spaarverzekering hebben bovendien de mogelijkheid een minimale kapitaal te voorzien voor hun (klein-)kinderen voor het geval ze zelf vroegtijdig zouden overlijden. Aan de spaarverzekering kan immers een overlijdensdekking worden gekoppeld.

Op de inleg moet, naast de instapkosten, een eenmalige taks van 2,00% worden betaald. De uitkeringen zijn dan weer vrijgesteld van roerende voorheffing als de belegging minstens acht jaar wordt behouden.

Spaargids.be laat u toe om spaarverzekeringen van diverse aanbieders te vergelijken.

Meer risico met beleggingsverzekering

Naast de klassieke spaarrekeningen en spaarverzekeringen blijft het uiteraard ook mogelijk een extra kapitaal voor de kinderen op te bouwen via beleggingsverzekeringen (de zogenaamde tak23) of beleggingsplannen, waarbij geregelde stortingen in een investeringsfonds worden gedaan. De opbrengst van dergelijke formules is echter niet op voorhand gekend. In slechte beurstijden kan hij zelfs negatief zijn.

Spaar- en beleggingsverzekeringen bieden de spaarders de mogelijkheid om een kapitaal voor hun (klein)kinderen op te bouwen en toch de controle te behouden. Tot op het moment van uitkering kunnen de spaarders immers de begunstigde van de spaarverzekering wijzigen.

Behoud van controle

Belangrijk blijft in alle gevallen de keuze op wiens naam wordt gespaard. Wordt een spaarrekening op naam van het kind geopend, dan blijft de controle over het kapitaal tot de 18de verjaardag bij de ouders. Wil men echter langer controle houden, dan kan men opteren voor een spaarverzekering. Daarvan kan men niet alleen de begunstigde wijzigen, men kan er ook voor kiezen om de uitkering later in de toekomst te doen, bijvoorbeeld als het kind afstudeert, trouwt of gaat samenwonen.

Hetzelfde geldt voor een spaarrekening met zogenaamd derdenbeding. Hier blijft het geld op naam van de spaarder, maar komt het tegoed na diens overlijden toe aan de jongere.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.