282, 18558

Hoe verander je makkelijk van bank?

Hoe verander je makkelijk van bank

Je kunt veel geld verdienen of besparen door van bank te veranderen. Door de bankoverstapdienst kan dat bovendien makkelijk en gratis.

Voldoende redenen

Er zijn genoeg redenen om van bank te veranderen. Neem nu de kosten van een zichtrekening. Een koppel dat volop actief is via online banking betaalt bij de ene bank jaarlijks 192 euro voor het gebruik van de zichtrekening, terwijl dat bij de andere bank helemaal gratis is.

Ook het rendement van spaarrekeningen kan – zelfs in een tijd dat de rente historisch laag is – sterk verschillen. Bij sommige banken is een spaarrente van 0,11% het hoogst haalbare, bij andere liggen er nog spaarrekeningen in de etalage die, onder bepaalde voorwaarden weliswaar, nog 1,5% opbrengen, zo leert een overzicht van spaaropbrengsten van Spaargids.

Het kan dus lonen om de eigen bank eens kritisch onder de loep te nemen en de kosten en rendementen van de verschillende producten te vergelijken.

Toch besparen veel mensen zich nog altijd die moeite. Vorig jaar bleef het aantal mensen dat van bank veranderde beperkt tot 51.740, zo blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. Nochtans kan dat sinds 2010 makkelijk en gratis via de bankoverstapdienst.

Bankoverstapdienst

De bankoverstapdienst is in essentie heel simpel. Je hoeft enkel je nieuwe bank te verwittigen. Je zal dan een formulier moeten invullen waarin alle rekeninghouders de bankoverstapdienst activeren. De nieuwe bank regelt vervolgens achter de schermen alles met de oude bank: doorlopende overschrijvingsopdrachten worden overgezet naar de nieuwe bank, hetzelfde gebeurt voor overschrijvingsopdrachten met een toekomstige uitvoeringsdatum, de betaalkaarten bij de oude bank worden geschrapt en er worden nieuwe kaarten aangevraagd en het saldo van de zichtrekening wordt overgeheveld naar de nieuwe zichtrekening. Binnen de 8 werkdagen moet dat alles afgehandeld zijn.

In tegenstelling tot een gsm-nummer kan je je rekeningnummer niet overdragen naar de nieuwe bank. Dat betekent dat je alle personen, bedrijven en organisaties die geregeld geld aan jou overschrijven, moet laten weten dat je een nieuw rekeningnummer hebt. Ook de betaalkaart van je oude bank moet je doorknippen.

Nieuw in 2017

Begin 2017 wordt de bankoverstapdienst nog verder uitgebreid. De nieuwe bank zal de recurrente betalers (zoals de werkgever en uitkeringsinstellingen) en schuldeisers die via domiciliëring worden betaald, informeren over het nieuwe rekeningnummer. Ook dat hoef je vanaf volgend jaar dus niet langer zelf te doen.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.