282, 13487

IMF speelt met idee voor eenmalige belasting van 10 procent op spaargeld

Het Internationaal Monetair Fonds

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) breekt in zijn laatste Fiscal Monitor een lans voor een eenmalige taks van 10 procent het spaargeld in de eurozone. Met de opbrengst zou een deel van de staatsschulden afbetaald kunnen worden.

Het IMF merkt op dat de taks aantrekkelijk is, aangezien het om een effectieve maatregel gaat die snel toegepast kan worden waardoor ontwijking onmogelijk is. Het spaargedrag wordt volgens het IMF niet beïnvloed als de eenmalige belasting ook echt eenmalig is.

Het IMF heeft berekend dat de eenmalige belasting op spaargeld ongeveer 10 procent zou moeten bedragen om de schuldratio (ten opzichte van het bbp) van 15 eurolanden naar het niveau van eind 2007 te brengen.

Een eenmalige taks op spaargeld zou trouwens geen uniek experiment zijn. De afgelopen honderd jaar zijn er diverse voorbeelden te vinden. Het werd ingevoerd door veel Europese landen na de Eerste Wereldoorlog en in Duitsland en Japan na de Tweede Wereldoorlog.

Het rapport vermeldt dat de ervaring ons niettemin leert dat vele landen er simpelweg in faalden om hun schulden te reduceren, voornamelijk vanwege de vertraging in de implementatie, die ruimte liet voor ontwijking en kapitaalvlucht. Daarnaast moet men ook rekening houden met het onvermijdelijke verlies in geloofwaardigheid die een dergelijke taks met zich brengt.

Eén van de grootste klassieke economen, de Brit David Ricardo, was zelfs een voorstander. Hij suggereerde een soortgelijke taks zodat Groot-Brittannië zijn gigantische schulden kon afbouwen na de dure Napoleontische oorlogen. Onder de meer hedendaagse voorstanders vinden we Pigou en Schumpeter.

Ook al zijn er vele voorstanders te vinden, het IMF wijst in zijn rapport ook op de gevaren die een eenmalige taks inhoudt. Het verzaken aan de publieke schuld of het op inflatoire wijze opblazen ervan zijn er enkele van.

Is een europese belasting op spaargeld een goed idee? Geef uw mening op het forum

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.