282, 18551

Onder welke depositogarantieregeling valt je bank?

Onder welke depositogarantieregeling valt je bank

Wie spaargeld bij een bank plaatst, heeft de garantie dat hij zijn tegoeden tot minstens 100.000 euro kan recupereren, mocht zijn financiële instelling over de kop gaan. Daarvoor zijn in elke lidstaat van de Europese Unie depositogarantiesystemen opgezet. In de praktijk is het echter niet altijd zichtbaar wie zich borg heeft gesteld. In België zijn banken actief die vallen onder de depositogarantie van België zelf, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Malta.

Wat valt onder de garantie?

De garantie tot 100.000 euro geldt per persoon en per bank. Ze is van toepassing op de totaliteit van de tegoeden op de zichtrekening, de spaarrekening (zowel het gereglementeerd sparen met vrijstelling van roerende voorheffing als het niet-gereglementeerd met toepassing van roerende voorheffing), de termijnrekening, kasbons op naam of op rekening en bankobligaties van voor 2 juli 2014. Bepaalde deposito's genieten bovendien van een tijdelijk verhoogde bescherming. Dat is onder meer het geval met de opbrengsten van de verkoop van onroerende goederen.

De waarborg geldt zowel voor natuurlijke personen als voor ondernemingen, verenigingen en stichtingen.

Wie zorgt voor waarborg?

Wie verstrekt die waarborg? Het Belgische depositogarantiesysteem is alvast van toepassing op alle banken, beleggingsondernemingen en beursvennootschappen naar Belgisch recht, alsook op Belgische bijkantoren van banken met zetel in een land buiten de Europese Economische ruimte dat geen bescherming biedt dat ten minste evenwaardig is aan die van het Belgische Garantiefonds.

De meeste banken die in ons land actief zijn vallen dan ook onder het Belgische waarborgstelsel. Dat is onder meer het geval voor BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius, ING, Argenta, AXA Bank, Beobank en VDK. Hoewel sommige van deze banken in handen zijn van buitenlandse eigenaars, werken ze alle met een Belgische vennootschapsvorm en een Belgische banklicentie.

Anders is het met wie spaart bij een Belgisch bijkantoor van banken uit andere lidstaten van de Europese Unie. Zo vallen tegoeden bij Deutsche Bank onder de garantie van Duitsland, die bij MoneYou en Rabobank.be onder die van Nederland, die van Fortuneo en Keytrade (nu dezelfde instelling) onder die van Frankrijk en die van Izola Bank onder die van Malta.

Welke depositogarantie is van toepassing?

Hoe kan je nu als particulier weten welk garantiestelsel van toepassing is op welke bank? Door naar de webstek van de betrokken instelling te surfen. Elke bank is verplicht om dat te vermelden. Daarnaast kan je dat controleren op de website van het betrokken garantiefonds. Zo is de ledenlijst van het Belgische fonds te vinden op www.garantiefonds.belgium.be.

En om het u makkelijk te maken: u vindt de gegevens ook op Spaargids.be. In het overzicht van de spaarrekeningen klikt u ‘meer info’ aan en u ziet onmiddellijk onder welk stelsel de aanbiedende bank valt.

Wijzigingen zijn mogelijk

Let wel: het toepasselijke garantiefonds kan wijzigen. Zo was Keytrade tot voor kort een Belgische bank, na de overname door Crédit Mutuel en een omvorming tot een bijkantoor van deze Franse instelling valt ze onder dat van Frankrijk. Ook Deutsche Bank zat vroeger onder de Belgische paraplu en nu onder de Duitse.

Hoewel de meeste bankstelsels overal in Europa dezelfde zijn, kan het handig zijn om spaargelden te spreiden en zo niet alleen afhankelijk te worden van één bank, maar ook van diverse depositogarantiesystemen.

Ook voor spaarverzekeringen, de zogenaamde tak21-spaarrekening in België bestaat een depositogarantie tot 100.000 euro per persoon. In tegenstelling tot die in de bankwereld bestaat hiervoor geen Europese regeling.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.