menu

Belgisch spaarboekje ligt onder Europees vuur

9
Reageer
Belgisch spaarboekje ligt onder Europees vuurHet Europees Hof van Justitie zal zich moeten buigen over het Belgische spaarboekje. Zorgt dat niet voor concurrentievervalsing? Op de interesten die uitbetaald worden door de Belgische banken is de eerste schijf van 1880 euro immers vrijgesteld van belastingen. Voor intresten die Belgen genieten bij buitenlandse banken geldt dat niet.

Voor Belgen is het dan ook gunstiger hun geld te plaatsen bij een Belgische bank dan bij een buitenlandse. Anders lopen ze sowieso het fiscale voordeel mis.

Kan dat worden beschouwd als bescherming van de lokale spelers en dus in strijd met de Europese concurrentie? De Europese Commissie heeft België hiervoor dan ook voor het Europees Hof gebracht.

Over een andere belastingzaak heeft het Belgische Grondwettelijk Hof intussen een arrest geveld. Het heeft betrekking op de bijkomende heffing van 4% die spaarders over 2012 moeten betalen indien ze dat jaar meer dan 20.020 euro aan intresten en dividenden uit sommige beleggingen ontvingen. Andere investeerders zoals bedrijven of buitenlanders waren die bijkomende taks niet verschuldigd. Volgens het Hof kan dit perfect omdat die categorieën zich in wezenlijk verschillende situaties bevinden en dus verschillend mogen worden belast.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(6 stemmen, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen
Men zegt al jaren dat het spaarboekje een oneerlijke concurrentie vormt tov mensen die in het buitenland wonen.

Mogelijk schaft men dan de vrijstelling gewoon af, en is Di Rupo zijn gat ( in begroting ) weeral veeeeeeeeeeeeeeeeeel kleiner, want er staan honderden miljarden euro op de spaarboekjes
Stemmen:7
Afschaffen geen probleem, maar dat ze dan ook zorgen dat je gemakkelijker een rekening in het buitenland kunt openen. Als je nu naar een buitenlandse bank stapt om een rekening te openen, staan ze daar niet voor te sringen wegens te veel papierwerk. Als je concurrentie wil vergroten, moet je dat wel op alle vlakken doen.
Stemmen:4
idd. Als belg kan je in Nederland toch geen rekening openen tenzij je er woont. In Nederland zijn de rentes toch een stuk hoger. Als ze het afschaffen dan moeten ze het ook makkelijker maken om een rekening te openen in het buitenland (zoals Visbak zegt). Maar dan zie ik ook geen enkele reden om nog spaargeld op de belgische banken te zetten wegens de veel lagere interesten tegenover het buitenland.
Stemmen:4
avatar
Europa; oh boy oh boy oh boy.
Waar zij die in godsnaam bezig?
Werkmannetje pesten, bedrijven (rijkaards) belonen.
Stemmen:0
Ik ben eigenlijk wel voorstander als:

- We even makkelijk gelijk overal in Europa een rekening kunnen openen

- Er geen getrouwheids- of aangroeipremies meer zouden bestaan.

Wedden dat we op die manier, ondanks die RV, nog steeds meer netto in onze zakken zouden hebben?
Stemmen:0
avatar
Europa is gemaakt door de rijken en voor de rijken! De bedoeling is de werkende mens nog meer uit te persen terwijl zijzelf er alleen maar rijker van worden! Europa afschaffen, dat zou pas een goede besparing zijn! Hou een referendum in alle lidstaten en ze zouden wel eens op hun gat kunnen vallen die incompetente politici van Europa!
Stemmen:-2
Hebben jullie er al aan gedacht dat als je in een ander Europees land je geld plaatst, dat de bank daar dan ook aan de Belgische fiscaliteit zal moeten kunnen voldoen? Ze zullen daar dan ook moeten met je identiteitskaart overweg kunnen, want hoe kunnen ze je anders identificeren? De inmenging van Europa is vrij dom, want als de vrijstelling wordt afgeschaft, zullen we nog altijd niet met ons spaargeld naar het buitenland kunnen. In het kader van 'zwart geld' wil België dit zelfs voorkomen! Denk maar aan de rondjes fiscale amnestie van de voorbije regeringen.
Stemmen:-1
avatar
omdat toch alles geregeld word in europa stel ik voor hier de na de federale regering afteschaffen daar zou men al een pak mee uitsparen en europa is altijd bezig dat de lonen hier veel te hoog zijn maar wat europa niets zegt is dat wij de kleinste pensioenen hebben van de ons omringende landen dat ze daar maar eens iets aan doen :(
Stemmen:0
avatar
Visbak Schreef:
Afschaffen geen probleem, maar dat ze dan ook zorgen dat je gemakkelijker een rekening in het buitenland kunt openen. Als je nu naar een buitenlandse bank stapt om een rekening te openen, staan ze daar niet voor te sringen wegens te veel papierwerk. Als je concurrentie wil vergroten, moet je dat wel op alle vlakken doen.
inderdaad en over het algemeen meer % daar bij de filialen van de belgische banken!!!!!!!maar daar geen woord over
Stemmen:0

Spaargids mailalerts