282, 19614

Tien mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen

Tien mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen

Hoe slaag je erin om in tijden van extreem lage rente toch wat rendement uit je spaargeld te halen? We geven je een tiental mogelijkheden.

1. Spaarrekening met hoge basisrente

Als je gelden minder dan een jaar op een spaarrekening laat staan, heb je alleen recht op de basisrente. Bij het gros van de spaarrekeningen is die momenteel beperkt tot het wettelijke minimum van 0,01%. Of: als je 10.000 euro een half jaar laat staan, heb je 50 cent rente.

Op Spaargids.be kan je de spaarrekeningen rangschikken volgens de hoogste basisrente. Het leert dat er meer te behalen valt als je wat uitkijkt. Zo levert de Saver Account van Izola Bank momenteel een basisrente van 0,60% op. Gezien deze rekening geen trouwheidspremie geeft, moet er wel roerende voorheffing worden verrekend. Dat brengt de opbrengst netto op 0,42%.

Een alternatief is de ME3-spaarrekening van MeDirect. Die biedt tot 16 juni een basisrente van 0,80% netto, nadien is dat 0,55% netto. Bij deze rekening moeten afhalingen wel drie maanden op voorhand worden aangevraagd.

2. Spaarrekening met hoge getrouwheidspremie

Kan je je geld minstens een jaar missen, kijk dan op Spaargids.be naar de rekeningen met de hoogste getrouwheidspremie. Die krijg je namelijk bovenop de basisrente voor gelden die een jaar behouden blijven. Bij elke storting ligt de getrouwheidspremie meteen vast voor die 12 maanden. Bij MoneYou Plus-sparen bedraagt ze momenteel 0,35%. Dat is 3,5 keer het wettelijke minimum van 0,10%.

3. Een spaarplan

Een aantal banken biedt ook een spaarplan aan. Wie maandelijks stort, kan een hogere rente krijgen. Zo mag je op de Beobank Step Up-spaarrekening maandelijks 750 euro storen via een doorlopende opdracht. De rekening biedt een basisrente van 0,20% en een getrouwheidspremie van 1,00%. Dat is ver boven het minimum van 0,11%.

4. Jongerenrekeningen

Een aantal banken legt jongeren in de watten met een hogere rente op hun spaarrekening. Een overzicht van Spaargids.be leert dat CPH op haar spaarboekje voor kinderen tussen 0 en 3 jaar een basisrente van 0,65% en een getrouwheidspremie van 0,20% geeft. Ook voor de iets oudere kinderen zit ze ver boven het marktgemiddelde. BNP Paribas Fortis en Fintro volgen met een basisrente van 0,50% en een getrouwheidspremie van 0,20% op respectievelijk de Hello4You-rekening en de Jongerenspaarrekening. Wie kinderen heeft, kan dus een extra spaarinspanning op hun naam doen.

5. Voorhuwelijkssparen

Bij een aantal ziekenfondsen kan je nog aan voorhuwelijkssparen doen. Hierbij stort je jaarlijks tussen 18 en 48 euro. Beginnen met sparen kan vanaf je 14de tot je 27ste.  Voor de oudste contracten krijg je bij huwelijk voor je 30ste een premie van 170%. Voor jongere contracten kunnen de opbrengsten naar beneden zijn bijgesteld.

6. Tak21-spaarverzekering

Wie zijn geld 8 jaar kan missen, kan ook overwegen om zijn geld op een tak21-spaarverzekering te plaatsen. De gewaarborgde rente die daarop wordt geboden, is momenteel weliswaar laag, maar kan eventueel worden aangevuld met een winstdeelneming indien de herbelegging van de stortingen door de verzekeraar en diens resultaten dat toelaten. Vandaag is die winstdeelneming onbestaande of beperkt, maar dit kan de komende jaren wijzigen. Wie daarentegen op een termijnrekening belegt, zit meteen voor de hele looptijd vast. Een overzicht van de tak21-spaarverzekeringen vind je op Spaargids.be.

7. De winwinlening

Je kunt voor maximum 50.000 euro aan zogenaamde winwinleningen geven aan een kmo. Het gaat om een lening op 8 jaar waarvoor je minstens 1% rente en hoogstens 2% mag vragen. Het maximum bedraagt 50.000 euro. Dat is slechts een deel van het rendement. Bovenop de rente krijg je immers een belastingvermindering van 2,5% van het ontleende bedrag. Wordt je geld niet terugbetaald, dan, mag je 30% van het nog verschuldigde bedrag recupereren door minder belastingen te betalen.

8. Investeer in erkende ontwikkelingsfondsen

Wie geld stopt in een erkend ontwikkelingsfonds als Incofin of Alterfin, die met dat geld projecten met microfinancieringen ondersteunen, heeft recht op een jaarlijks dividend. Bij Incofin kreeg je vorig jaar 2,50% uitbetaald, bij Alterfin1,75%. Hoeveel je dit jaar krijgt, is nog niet meegedeeld.

Bovenop het dividend heb je ook nog een fiscaal voordeel. Je hebt immers recht op een belastingvermindering van 5% op je investeringen. Je moet wel minstens 437,50 euro storten. De maximale belastingvermindering bedraagt 320 euro, wat overeenkomt met een investering van 6.437,50 euro. De aandelen die je verwerft in het ontwikkelingsfonds moet je wel 5 jaar bijhouden.

9. Betaal je lening terug

Misschien heb je nog een lening lopen? Mogelijk is het interessant om die meteen volledig af te betalen. Op die manier bespaar je de komende maanden en jaren 2%, 3%, 4% of meer. Kijk wel eerst na of u bij een vervroegde terugbetaling een schadevergoeding moet betalen en of er fiscale gevolgen zijn.

10. Bedrijfsobligaties

Wie al over een behoorlijk vermogen beschikt, kan een deel ervan investeren in bedrijfsobligaties. Die bieden doorgaans een hogere intrest dan spaarrekeningen, termijnrekeningen en staatsobligaties. De keerzijde is dat er steeds een risico is dat de lenende bedrijven er na verloop van tijd soms niet meer in slagen om hun verplichtingen nog te kunnen nakomen.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.