282, 18461

Vanaf welke leeftijd mag jongere zelf een spaarrekening openen?

Vanaf welke leeftijd mag jongere zelf een spaarrekening openen?

Sparen is een deugd. En dus mag het kinderen al van jongsaf worden aangeleerd. Maar wat mogen ze zelf? Een rekening openen? En ook geld afhalen? Of hebben ze voor alles een toestemming nodig van vader en moeder?

Uitzonderingen op juridische onbekwaamheid

Minderjarigen zijn handelingsonbekwaam, zegt de wet. Dat betekent dat jongeren tot 18 jaar zelf geen juridische handelingen kunnen stellen. Doen ze dat toch, dan kan die handeling ongeldig worden verklaard als hun ouders dat willen.

In de praktijk wordt niettemin vaak verondersteld dat een kind een 'stilzwijgend mandaat' heeft van zijn ouders waardoor hij gemachtigd is om dagelijkse handelingen te doen.

Toch is er ook wettelijk expliciet in uitzonderingen voorzien op de handelingsonbekwaamheid op 16 jaar. Zo mogen jongeren vanaf 16 jaar met een bromfiets rijden. Verder mogen ze vanaf die leeftijd seks hebben als hun lief ook minstens 16 jaar is. Ze mogen eveneens zelf een testament maken. En ook een dancing en een café binnengaan en er bier kopen is vanaf die leeftijd toegelaten.

Geen beperking voor het openen van een spaarrekening

Een minderjarig kind mag volgens de wet op het sparen voor een minderjarige uit 1958, ongeacht de leeftijd, ook een spaarrekening openen en er geld op plaatsen. Dit wordt immers gezien als "zijnde in het belang van dat kind", zelfs al is het geen zestien.

Voor spaarrekeningen op naam van kinderen - ongeacht of die door de ouders, dan wel door de kinderen zelf zijn geopend - geven meerdere banken overigens een hogere rente. Spaargids.be maakte voor u trouwens een overzicht van alle jongerenrekeningen.

Ouders mogen niet alles

Geld op een spaarrekening storten, is dus makkelijk, geld opvragen ligt moeilijker. Hiervoor moet het kind wel zestien zijn. De afhalingen zijn bovendien begrensd tot 125 euro per maand. Voor grotere afhalingen is tot 18 jaar de toestemming van de ouders of de voogd nodig. Onder de zestien is die sowieso vereist. De toestemming van een van hen volstaat daarbij. Voor daden van beheer wordt elke ouder wettelijk geacht om op te treden met instemming van de andere ouder, tenzij er door de rechter anders is beslist.

Mogen ouders dan geld afhalen van de spaarrekening van hun kinderen? Dat kan inderdaad, maar de afhalingen moeten gebeuren in het belang van het kind. Bijvoorbeeld om hun studiekosten niet betalen. Niet om er zelf een wereldreis mee te maken.

Handelen ze niet in het belang van het kind, dan kan de jongere hen daarvoor voor de rechtbank ter verantwoording eens hij of zij 18 is.

Ouders die dit willen vermijden, kunnen ervoor opteren om een spaarrekening op eigen naam te openen en er bijvoorbeeld een zogenaamde rubriekrekening van te maken. Daarbij stellen ze dat het geld voor een specifiek doel is bestemd. Eens het kind 18 is of later kunnen de ouders dan het gespaarde bedrag overdragen.

Een alternatief is dit te doen via stortingen in een levensverzekering, waarbij de jongere als begunstigde wordt aangeduid en hij dit geld krijgt op het moment dat hij 18 is of later. Spaargids.be maakte voor u alvast een overzicht met tak21-spaarverzekeringen.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.