282, 16601

Vier tips voor een hogere spaarrente

Vier tips voor een hogere spaarrente

De spaarrente staat historisch laag en dat zal nog een hele tijd zo blijven. Wie zijn spaarcenten toch maximaal wil laten renderen, wacht daarom best niet tot de spaarrentes vanzelf weer stijgen. Het komt er op aan om zelf het heft in eigen handen te nemen.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven op een historisch dieptepunt in een poging de economische motor weer op toerental te krijgen. De redenering? Als spaargeld niets opbrengt en het goedkoop is om geld te lenen, zal iedereen meer geld uitgeven en volop consumeren.

Door die aanpak zitten spaarders wel met de handen in het haar, want banken hebben geen andere keuze dan de rentetarieven van de ECB te volgen en te knippen in de spaarrentes. Bij een derde van de spaarrekeningen is de rente al gezakt tot het wettelijke minimum van 0,11%. Wie 10.000 euro op zo’n rekening parkeert, krijgt na een jaar een rentevergoeding van amper 11 euro. Nochtans zijn er nog tal van spaarrekeningen die een veelvoud opbrengen. Enkele tips.

TIP 1: Omarm het spaarplan

Deutsche Bank biedt de hoogste spaarrente met het DB Saving Plan. Dat biedt een basisrente van 1% in combinatie met een getrouwheidspremie van 0,5%. Maar dat krijgen spaarders niet zomaar. Het DB Saving Plan is een spaarplan en spaarders moeten via een doorlopende opdracht (met een maximum van 500 euro per maand) geld overschrijven naar de rekening.

Om maar een idee te geven: wie vanaf vandaag elke maand 500 euro stort in het spaarplan van Deutsche Bank heeft binnen een jaar een rentevergoeding opgebouwd van 35 euro.

Andere banken hebben gelijkaardige spaarplannen en de top 10 van hoogste spaarrentes bestaat grotendeels uit dergelijke spaarformules. Zo ook ING (Tempo Sparen) en Beobank (Step Up spaarrekening) met elk een rente van 1,2% (basisrente + getrouwheidspremie). Het maximumbedrag bij ING bedraagt 500 euro per maand, bij Beobank is dat 750 euro per maand.

TIP 2: Spaar online

Spaarplannen zijn niet geschikt om grote bedragen te parkeren. Ze mikken uitdrukkelijk op spaarders die elke maand een vast en beperkt bedrag aan de kant zetten. Wie toch een groter spaarbedrag ter beschikking heeft, moet uitwijken naar gewone spaarrekeningen.

Het spaarboekje zonder voorwaarden en beperkingen met de hoogste rente is dat van MoneYou (Plus Sparen), een onlinebank die een onderdeel is van ABN AMRO. De rekening biedt een basisrente van 0,05% met een getrouwheidspremie van 0,75%, al zakt die laatste op 2 augustus naar 0,55%. Bij andere internetbanken (zoals Evi, NIBC Direct, Fortuneo en Rabobank.be) liggen de rentetarieven tussen 0,4% en 0,8%.

TIP 3: Let op met hoge basisrentes

Veel spaarders verkiezen een hoge basisrente boven een hoge getrouwheidspremie. De premie verwerf je immers pas als spaarcenten 12 maanden op de rekening blijven staan. Jammer genoeg zijn er momenteel maar weinig gewone rekeningen die een hoge basisrente bieden en proberen de meeste banken spaarders aan zich te binden met een hogere getrouwheidspremie.

MeDirect (dat sinds vorig jaar onder de Belgische depositogarantie valt) is prijsbreker: de ME3 Spaarrekening biedt een basisrente van 1%. Het probleem is wel dat uw spaargeld daar niet meteen opvraagbaar is, want er geldt een vooropzeg van drie maanden. De rekening biedt ook geen getrouwheidspremie. Daardoor is het geen gereglementeerde spaarrekening en zijn spaarders onderhevig aan 27% roerende voorheffing. De rekening biedt een brutorente van 1,37 procent, waar na aftrek van roerende voorheffing nog 1% van over blijft.

Wie zoekt naar de hoogste basisrente komt altijd uit bij dergelijke niet-gereglementeerde rekeningen die geen getrouwheidspremie bieden. Izola Bank (Saver Account) biedt een nettorente van 0,73%. Het is een Maltese bank die eigendom is van de West-Vlaamse keuken- en badkamerspecialist Van Marcke. De bank valt niet onder de Belgische maar wel onder de Maltese depositogarantie.

Ook MoneYou heeft zo’n rekening (Direct Sparen). Die biedt een nettorente van 0,7%, al zakt die op 2 augustus naar 0,55%.

TIP 4: Spaar voor de lange termijn

Los van de spaarplannen waar je slechts een beperkt bedrag op kan parkeren, is een rente van 1% het hoogste haalbare met een spaarrekening. Wie een hogere spaarrente nastreeft, moet al uitwijken naar termijnrekeningen. Let wel: die zijn lang niet zo flexibel als gewone spaarrekeningen.

Het geld op een termijnrekening staat in principe vast gedurende de looptijd of je moet een boete betalen om de rekening af te sluiten voor de looptijd is verstreken. Verwacht ook geen wonderen van dit spaarproduct.

Slechts een handvol rekeningen biedt een nettorente (na aftrek van 27% roerende voorheffing) van meer dan 1%. Bovendien moet je dan bereid zijn om je geld 2 tot 5 jaar aan de kant te laten staan. Izola Bank profileert zich als prijsbreker: de termijnrekening op 2 jaar biedt een nettorente van 1,1%. Die vergoeding loopt op naarmate de looptijd langer wordt en dat tot netto 1,83% voor een rekening met een looptijd van 5 jaar. Voorts biedt MeDirect nog termijnrekeningen aan met een nettorente van 1,06% (4 jaar) en 1,13% (5 jaar).

Wie zijn geld niet langer dan een jaar opzij wil zetten op een termijnrekening, moet bij de prijsbrekers tevreden zijn met een nettorente van maximaal 0,91%.

Om te zoeken naar de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst kunt u terecht op de website van Spaargids.be.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.