282, 16343

Vlaanderen strenger voor splitsing blote eigendom - vruchtgebruik

Vlaanderen strenger voor splitsing blote eigendom - vruchtgebruik

Vanaf 1 juni 2016 zal er ofwel schenkingsbelasting ofwel erfbelasting betaald moeten worden op constructies waarbij de rechten op een belegging of spaargeld worden opgesplitst tussen blote eigenaar - erfgenaam enerzijds en een vruchtgebruiker - erflater anderzijds.

De opsplitsing is vandaag een populaire praktijk. Het is immers mogelijk om de kinderen de blote eigendom van een belegging of een rekening te schenken en als ouder zelf het vruchtgebruik ervan te houden. Op die manier worden de kinderen eigenaar van het kapitaal, maar blijven de ouders zolang ze leven de intresten ervan opstrijken. Bovendien kunnen de kinderen het kapitaal niet weghalen zonder toestemming van de ouders.

Bij een overlijden van de ouders komen de beleggingen en de rekeningen automatisch in volle eigendom terecht bij de kinderen, zonder dat die nog erfbelasting of successierechten moeten betalen. Het geld was immers geen eigendom meer van de afgestorvene. Voorwaarde is wel dat er minstens drie jaar verlopen tussen de schenking van de blote eigendom en het overlijden.

In de praktijk worden de constructies ook vaak opgezet via een Nederlandse notaris. Daardoor kan immers worden vermeden dat er schenkingsrechten betaald moeten worden in Vlaanderen, terwijl de betrokkenen toch een ‘vaste datum’ krijgen voor de schenking van de blote eigendom, waarmee ze de periode van drie jaar kunnen bewijzen.

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) zet nu dit hele systeem op de helling. Bij de gesplitste inschrijving van een spaarrekening of een effectenrekening is er sprake van een verarming van het vermogen van de overledene en een kosteloze verkrijging door een erfopvolger. Als er met het oog op de gesplitste verrichting een schenking is gebeurd, aanvaardt Vlabel dit als tegenbewijs, op voorwaarde dat de schenking in België ter registratie is aangeboden en er bijgevolg schenkbelasting of schenkingsrechten zijn betaald. Bij een schenking in rechte lijn bedragen die 3%.

De regeling gaat in op 1 juni 2016.

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.