202, 15879

Is 80 jaar te oud voor een kredietkaart?

Is 80 jaar te oud voor een kredietkaart?

De 3.500 klanten van bpost bank die aanvankelijk geen kredietkaart meer kregen omwille van hun leeftijd hebben zich de voorbije weken alsnog kunnen aanmelden bij hun bank. Toch zijn daarmee niet alle problemen van de baan.

Wie een kredietkaart aanvraagt en ermee een betaling doet, ziet zijn uitgaven pas de maand nadien van de rekening gaan. Bovendien heeft de kaarthouder het recht om de uitgaven in schijven terug te betalen. Dat komt telkens neer op een krediet en bijgevolg moet een onderzoek gebeuren, waarbij de kredietmaatschappij beoordeelt of de kaarthouder in staat is om alles terug te betalen. Buy Way, de kredietmaatschappij die onder meer met bpost samenwerkte, zag in de hoge leeftijd van de betrokkenen een potentieel probleem.

“De relevante bepaling in het Wetboek van economisch recht is artikel VII.69. Dit artikel legt de verplichting op tot het inwinnen van informatie van de consument om zijn kredietwaardigheid te beoordelen. Het bevat tevens een anti-discriminatiebepaling, die een lijst opsomt van elementen waarover geen informatie mag worden gevraagd. In deze lijst komt leeftijd niet voor”, antwoordde minister van Consumentenzaken Kris Peeters op een vraag van CD&V-kamerlid Leen Dierick over het bpost-geval .

Leeftijd kan dus één van de criteria vormen om de kredietwaardigheid van de consument te beoordelen, maar de kredietgever zal zich toch moeten steunen op een geheel van objectieve en redelijke criteria bij zijn beslissing om krediet al dan niet toe te staan zoals bijvoorbeeld een verminderd inkomen, de looptijd van een krediet, enzovoort. Er kan dan ook enkel sprake zijn van discriminatie wanneer een kredietgever zich uitsluitend zou baseren op de leeftijd om een krediet en een kredietkaart te weigeren.

De kredietgever mag overigens slechts een kredietovereenkomst sluiten, wanneer hij, gelet op de gegevens waarover hij beschikt of zou moeten beschikken, redelijkerwijze moet aannemen dat de consument in staat zal zijn de verplichtingen voortvloeiend uit de overeenkomst, na te komen. Met andere woorden als het inkomen niet volstaat om het krediet terug te betalen, dan moet de kredietgever weigeren en is hij zelfs strafrechtelijk vervolgbaar als hij dat niet doet. Er bestaat niet zoiets als een recht op krediet.

Een weigering kan eventueel worden voorgelegd aan de Ombudsman van de financiële sector. De Economische inspectie heeft geen wettelijke bevoegdheid om op te treden in geval van kredietweigering (op basis van leeftijd).

Het aantal klachten over discriminatie op basis van leeftijd zijn trouwens beperkt. De Economische Inspectie kreeg er vorig jaar slechts één, de ombudsdienst in financiële geschillen elf.

Volgens seniorenorganisaties ligt het lage aantal onder meer aan het feit dat 80-plussers vaak geen zin meer hebben in een jarenlange juridische procedureslag

Spaargids verzamelde voor u meer info over kredietkaarten.

Andere tips over kredietkaarten

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.