97, 18983

Belgen het zwaarst getroffen door lage rente

Belgen het zwaarst getroffen door lage rente

De helft van de Belgen is gefrustreerd of ongerust over de gevolgen van de lage intresten op hun spaargeld, blijkt uit een internationale studie van ING. Daarmee zijn we pessimistischer dan andere Europeanen. Door het feit dat we meer sparen en minder lenen, worden we namelijk harder met die realiteit geconfronteerd.

Een kwart van de Belgen verklaart over een groter spaarbedrag te beschikken dat groter is dan zijn netto jaarloon. In de andere Europese landen is dat slechts een op de vijf.

Onze landgenoten zijn immers altijd al goede spaarders geweest. Uit de statistieken van Eurostat blijkt dat de Belgische gezinnen in 2015 12% van hun bruto inkomen konden opzij leggen voor later. Dat is 2 procent meer dan het Europese gemiddelde. 76% van alle Belgen zegt trouwens spaargeld te hebben.

Aan de andere kant zegt 57% van de Belgische respondenten geen persoonlijke schulden te hebben (bijvoorbeeld via hun kredietkaart of een banklening). In de andere Europese landen kan maar 50% dit zeggen.

Volgens een vergelijkende ING-studie van het vermogen van gezinnen in de eurozone vertegenwoordigden de bankdeposito’s van de gezinnen in België 112% van het beschikbare inkomen in 2014, tegenover 73% in Frankrijk, 86% in Duitsland en 90% in Nederland. Vanuit dit standpunt zijn de Belgische gezinnen dan ook sterker blootgesteld aan de huidige lage intresten op het spaargeld dan hun buren.

Al is het toch niet al kommer en kwel. De studie van ING legt ook bloot dat een groot deel van het vermogen van de Belgische gezinnen uit aandelen bestaat (66% van het beschikbare inkomen, veruit het hoogste percentage in de hele eurozone) en uit vastgoed (381% van het beschikbare inkomen, waarmee België in de top drie staat). Doorgaans halen die twee types van activa voordeel uit de neerwaartse druk op de interesten. De impact ervan is echter minder zichtbaar op de korte termijn.

De grotere spaarneiging leidt er niettemin toe dat het beleid van de Europese Centrale Bank, dat door het laag houden van de rente de consumptie wil aanzwengelen, minder effect heeft in ons land. Ondanks de lage rente blijft een groot deel van de Belgen immers sparen. Maar 45% zegt zijn gedrag te hebben aangepast.

Wilt u het hoogste rendement op uw spaargeld? Kijk dan alvast op het overzicht dat Spaargids voor u maakte.

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.