Ziekenfondsen worden duurder in 2017

Veel kans dat u in 2017 meer moet betalen aan uw ziekenfonds. Van de 27 Vlaamse mutualiteiten die Spaargids bevroeg, verhogen er dertien hun jaarbijdrage voor alleenstaanden. Mensen met personen ten laste zien in twaalf gevallen hun lidgeld opgetrokken worden.

Ziekenfondsen houden zich in de eerste plaats bezig met het (gedeeltelijk) terugbetalen van medische zorgen. Het gaat om een wettelijke opdracht, die bij alle fondsen hetzelfde is. Wat je van mutualiteit A terugkrijgt, moet je dus ook van mutualiteit B ontvangen.

Daarnaast kunnen de ziekenfondsen ook eigen aanvullende verzekeringen en andere voordelen verstrekken aan hun leden. Ze moeten die dan wel financieren vanuit hun eigen middelen. Op deze vlakken onderscheiden de mutualiteiten zich dan ook van elkaar.

Dubbel zo duur

De mutualiteiten die hun jaarbijdrage voor 2017 optrekken, zijn Bond Moyson West-Vlaanderen, CM Antwerpen, CM Leuven, CM Limburg, CM Regio Mechelen - Turnhout, CM Sint-Michielsbond, De Voorzorg Antwerpen, LM Antwerpen, LM Limburg, LM Oost-Vlaanderen, LM Brabant, Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Partena.

Het duurst zijn de consumenten nog steeds af bij Symbio, dat zich het allereerste ziekenfonds noemt dat ooit in België is opgericht. De aangesloten leden betaalden er in 2016 een jaarbijdrage van 123 euro. In 2017 verandert dat niet.

Het goedkoopst waren de consumenten in 2016 af bij De Voorzorg in Limburg. Daar bedroeg de jaarbijdrage in 2016 maar 58,80 euro, een bedrag dat overigens ook in 2017 ongewijzigd blijft.

Ook goedkoop waren de Liberale Mutualiteit Limburg en de Liberale Mutualiteit-Vlaams Gewest (Asse). Hier bedroeg het lidgeld in 2016 66 euro. Dit stijgt in 2017 evenwel naar 78 euro. Dat is een stijging met liefst 18 procent. Ze worden daarmee meteen ook duurder dan de Christelijke Mutualiteit Sint-Michielsbond (Asse – Vilvoorde), dat zijn lidgeld slechts optrekt van 69 euro naar 72 euro.

Opvallend is ook de ingreep van de Liberale Mutualiteit Antwerpen. Dat ziekenfonds hanteerde tot dusver aparte tarieven voor alleenstaanden en voor mensen met personen ten laste. Dit verschil wordt overboord gezet. Het heeft als gevolg dat de bijdrage voor een alleenstaande wordt opgetrokken van 84 euro naar 90 euro en die voor mensen met personen ten laste wordt verlaagd van 108 euro naar 90 euro.

Bij de Liberale Mutualiteit Brabant wordt dat onderscheid dan weer wel behouden. Hier stijgt het tarief voor een alleenstaande zonder kinderen van 75,60 euro naar 79,20 euro. Dat voor mensen met kinderen gaat van 84,60 euro naar 88,20 euro.

Voordelen

Tegenover de lidgelden staan uiteraard heel wat voordelen. Doorgaans gaat het om voordelen bij geboortes, kortingen op lidgelden van sportclubs en jeugdkampen en verhoogde terugbetalingen voor kinderen.

Die pakketten kunnen echter sterk verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds. Dat geldt zelfs tussen mutualiteiten binnen dezelfde zuil. Een overzicht daarvan per fonds vindt u op de overzichtspagina die Spaargids voor u maakte. Wie de juiste keuze maakt, kan tot tientallen euro’s aan voordelen genieten.

Naast de voordelen die in het lidgeld zijn begrepen, kunnen de fondsen tegen betaling nog enkele andere diensten aanbieden. Dat geldt met name voor hospitalisatieverzekeringen en het uitlenen van verzorgingsmaterialen.

Het laat consumenten toe om zich aan te sluiten bij het fonds dat hen het meest geschikt lijkt.
En dat kan ver gaan. Zo zijn mensen niet verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds uit hun regio. West-Vlamingen mogen gerust aansluiten bij een fonds in Limburg of omgekeerd. Overstappen van het ene fonds naar het andere is op vier momenten van het jaar mogelijk: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

De aansluiting bij een ziekenfonds is verplicht.

Vergelijk alle ziekenfondsen en hun voordelen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.