Vastgoed

Prijzen vastgoed gaan de komende jaren...

Peiling eindigde op 27 Juli 2012, 13:29

verder stijgen
19
16%
stabiliseren
36
30%
lichtjes dalen
32
27%
serieuze correctie ondergaan
33
28%
 
Totaal aantal stemmen: 120

Gebruikersavatar
boenki
Newbie
Newbie
Berichten: 9
Lid geworden op: 16 Jan 2010
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door boenki » 24 Februari 2013, 10:09

Even mijn idee betreft een eigen huis.
Ikzelf ben ervan overtuigd dat de jonge mens nu evenveel (mischien zelfs iets meer) kansen en financiële slagkracht heeft dan onze ouders.
Verschil is echter wel dat de jonge mensen hun steeds blind staren op hun "levensstandaard".
Ikzelf reken mezelf als 'halve dertiger' nog steeds bij de 'jonge mens'. Na een kleine tien jaar sparen en zélf werken aan een huis, beschik ik nu over een ruime woning met tuin op den buite.
Ik ben na mijn studies direct kunnen gaan werken, weliswaar aan het minimaal loon. Na enkele jaren sparen, jawel ik ben ook op vakantie geweest en ja ik heb ook wat 'gadgets' gekocht, kochten mijn vrouw en mezelf een woning met de 'luxe' vanuit de jaren 1950 (lees: mazoutkachel, niet geïsoleerde muren/dak, bad met warmwaterboilerke).
Mijn schoonouders waren bezorgt, maar wij zagen het helemaal zitten, ook al was het (te) primitief (lees: onze levensstandaard ging drastisch naar beneden!). Een klein 5 jaar hebben we onze 2 lonen goed kunnen sparen en ja wij hebben ons ook wat reisjes en gadgets gepermiteerd.
Daarna hebben we zélf een nieuwbouw gezet (op hetzelfde perseel). Na 4 jaar werken/vakanatie op onze werf, zijn we verhuisd naar de nieuwe woonst.
O ja er waren momenten dat we liever op vakantie zouden gegaan zijn, maar hoe meer alles vorderde, hoe gemotiveerde dat we werden om toch nog even voort te doen.

Een klein tien jaar later na de aankoop van ons klein huisje, kunnen wij op vakantie gaan zoveel wel willen (maar de kinderen zijn nu de beperkende factor ;-)), gadgets kopen tot ons huis vol staat en onze lening vlot afbetalen.
'Just for the record': wij hebben géén eurocent gekregen van onze ouders, alles zelf bij elkaar gespaard. Wel hebben we kunnen rekenen op de hulp tijdens het bouwen van de familie: dat zijn dingen die je ook nooit vergeet en een familie dichter bij elkaar brengt.

Enkele bedenkingen die ik maakte over de dingen die ik mijn kinderen wil meegeven:
- moeten mijn kinderen universitair zijn?
Naar school gaan tot +30 en dan beseffen dat ze buiten hun 'kennisdomein' niks kunnen. Liever een té slimme stielman dan een professor.
- sámen (man én vrouw) een huis zetten is leuk. Het huis waar wij nu in leven, daar hebben we samen aan gewerkt, gevloekt en gezweet. Die herinnering laat je niet zomaar vallen!

Dus als wij onze kinderen zot maken met elke hype en gadget dat er bestaat, ja dan heb je geen geld voor vastgoed. ::)

Gebruikersavatar
Inmaken
Sr. Member
Sr. Member
Berichten: 293
Lid geworden op: 17 Jan 2013

Re: Vastgoed

Bericht door Inmaken » 24 Februari 2013, 10:30

Verschil is echter wel dat de jonge mensen hun steeds blind staren op hun "levensstandaard".
Dat denk ik ook. Mijn ouders hebben naar mijn normen een fantastisch mooi, goed gelegen huis. Het is nu makkelijk om met de vinger te wijzen en te zeggen "jullie hadden het gemakkelijk". Ik herinner me de stress toen ze lening afsloten voor die woning ... de strop rond de keel!

Maar mijn vader heeft zich bijgeschoold, heeft veel zelf kunnen doen in dat huis en heeft zich opgewerkt van arbeider naar IT verantwoordelijke binnen de firma waar hij werkt.

Een aantal jaar geleden is de woning naast hen te koop aangeboden. Ik heb gepast omdat ik geen zin had om 1200€ per maand af te betalen gedurende 20 jaar. Alhoewel dat waarschijnlijk zeer haalbaar was vond ik dat zo'n bedrag mijn keuzes in het leven te hard zou beperken.

Gebruikersavatar
djtw
VIP member
VIP member
Berichten: 1062
Lid geworden op: 31 Okt 2011
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door djtw » 24 Februari 2013, 11:10

Frisse Freddy schreef:@Janus: het is niet zwart wit en zelf ben ik nog niet zo héél oud. Ik kan alleen constateren dat toen ik verder studeerde (studeerde af in 2000 !) de studenten mét auto op 1 hand te tellen waren, we geen snoepreisjes maakten naar praag of lissabon en een kot alleen maar was voor ofwel de rijkeren ofwel voor de mensen die echt een kot nodig hadden (omwille van afstand thuis-campus).

Naar wat ik nu hoor en zie: auto is zo goed als normaal, op kot gaan is "hip" (ook al is het doenbaar met openbaar vervoer, neen op kot moet en zal men gaan), men reist vaker (ok, daarom niet aan 5 sterren, maar toch...) en qua kledij is men steeds up-to-date (de jongedametjes met kop en schouders er bovenuit). Kost allemaal geld denk ik zo?
Op kot gaan wordt zelfs meer en meer "studio of appartement huren" (want kot is toch niet echt groot genoeg?)
Restaurant bezoek (je hoort studenten bezig over dure adresjes waar ik zelfs als werkende niet kom, ze geven dan aan als excuus dat "ze ervoor sparen" tja??), culturele uitstapjes (ok, vaak studententarief, soms ook niet)..
Bij mijn eerste mondelinge examen (prof Declercq Marc ugent): had ik de kostuumvest aan van m'n vader (we spreken 1997!). Ouders zeiden: als ge erdoor zijt in je eerste jaar mag je een kostuumke kopen, nu doen we die zotte kosten niet! Als je nu ziet hoe jongeren flashy en flitsend hun eerste mondeling examen afleggen, kleine filmsterren zijn het!

Jonge mensen die nog studeren willen het leven leiden van een werkende en van het leven genieten. Men kan hen dat niet kwalijk nemen (jong zijn is maar één keertje), maar dat alles kost geld, veel geld.
Boterhammekes van thuis meenemen was toen al op het randje, denk dat ze tegenwoordig vaker "iets kleins" gaan eten.
Ik snap wel dat de meesten niet eens beseffen dat ze materialistisch zijn, omdat je daarin bent gerold en gegroeid, maar als buitenstaander en zelf ex-student zie je dat direct.


En dan komt men op de arbeidsmarkt, en na een paar maand wil men een huis(je) kopen: zonder startkapitaal? Tja, tel al bovenstaande uitgaven eens op gedurende 4 of 5 jaar?

Geef toe dat de student anno 2013 luxueus z'n studies wil volbrengen.
Ik zeg niet dat jij dat doet, maar studenten maken hun studies toch vaak zelf duur.
Fred, je kon een dubbelaccount van mij zijn.
Volledig met je eens.
(Alleen ben ik in 1999 afgestudeerd ;-) ).

Gebruikersavatar
patrick1
VIP member
VIP member
Berichten: 2588
Lid geworden op: 04 Feb 2011
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door patrick1 » 24 Februari 2013, 11:10

In ons landje kun je nog goedkoop een huis kopen, in gebieden met weinig economische ontwikkeling. Geen, of vervuilende industrie, geen werkgelegenheid, hoge criminaliteitscijfers, verpauperde buurten, weinig- of geen openbaar vervoer, een verpauperd leeglopend stadscentrum, waar de jeugd wegtrekt, betere oorden opzoekt. Alleen de ouderen, de kansarmen, en de vreemdelingen, blijven 'er hangen', van moetens.

In het zuiden van ons land vind je nog steeds zulke streken, ook in Vlaanderen treffen we zo nog enkele regio's aan.

Wanneer je echter in streken met veel werkgelegenheid, een moderne industrie, een bloeiende middenstand, wil gaan wonen, zijn de huizenprijzen onbetaalbaar geworden voor velen.

Wegtrekken 'uit de heimat' is dan de enige optie.

Wanneer je de lijst bekijkt met de Kadastraal Inkomens per gemeente, kun je de 'arme' gemeenten er zo uitpikken,

http://www.vacature.com/blog/in-welke-g ... elastingen" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
JanusBananus
Hero Member
Hero Member
Berichten: 731
Lid geworden op: 10 Jan 2013
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door JanusBananus » 24 Februari 2013, 12:33

boenki schreef:Ikzelf reken mezelf als 'halve dertiger' nog steeds bij de 'jonge mens'. Na een kleine tien jaar sparen en zélf werken aan een huis, beschik ik nu over een ruime woning met tuin op den buite.
Heb je tijdens dat sparen gratis bij je ouders kunnen wonen? Indien ja -> opportuniteitskost dus ook gelijk aan geld krijgen
boenki schreef:Ik ben na mijn studies direct kunnen gaan werken, weliswaar aan het minimaal loon. Na enkele jaren sparen, jawel ik ben ook op vakantie geweest en ja ik heb ook wat 'gadgets' gekocht, kochten mijn vrouw en mezelf een woning met de 'luxe' vanuit de jaren 1950 (lees: mazoutkachel, niet geïsoleerde muren/dak, bad met warmwaterboilerke).
Ik weet dat dit een persoonlijke vraag is dus je hoeft niet te antwoorden als je dit niet wil, maar als je je quotiteit (voor alle duidelijkheid het percentage van de AANKOOPPRIJS van de woning dat je hebt moeten lenen EXCLUSIEF registratierechten, btw, SSV, notariskosten, dossierkosten en alles wat je kan bedenken, louter de aankoopprijs), het jaar van aankoop en de looptijd van je lening zou willen geven kan ik dit voor je vertalen naar de hedendaagse criteria van banken en de evolutie van de lonen en huizenprijzen, rekeninghoudend met de algemene inflatie, over de afgelopen 10 jaar.

Volgens mij ontbreekt het hier enkelen toch aan enige realiteitszin over de hedendaagse situatie en hoezeer deze verschilt van 10 jaar geleden (laat staan 20-30 jaar geleden!). Vaak lijkt men te denken dat methodes van 10 jaar terug nu nog zouden werken? ???
boenki schreef:'Just for the record': wij hebben géén eurocent gekregen van onze ouders, alles zelf bij elkaar gespaard. Wel hebben we kunnen rekenen op de hulp tijdens het bouwen van de familie: dat zijn dingen die je ook nooit vergeet en een familie dichter bij elkaar brengt.
Dit mag je ook gerust tellen als opportuniteitskost want jammergenoeg heeft lang niet iedereen familie die iets kent van bouwen en kan meehelpen.

Sommigen krijgen enkele 10.000 euro's, anderen kunnen lange tijd gratis thuis of in een extra appartement wonen tegen twee keer niks, sommigen mogen een bouwgrond overkopen aan historische prijs en anderen krijgen serieus wat hulp van familie. Hou er ook rekening mee dat er jongeren zijn die niets van dit alles krijgen.

Velen lijken het voordeel te onderschatten wat ze gekregen hebben (zij het rechtstreeks in geld, zij het onrechtstreeks als opportuniteitskost van tegen gratis of verlaagde kost wonen of hulp) en willen dit minimaliseren om niet af te doen aan hetgeen zij "zelf" verwezenlijkt hebben. Het is iedereen werkelijk echt van harte gegund. Maar besef dit wel voor jezelf en veralgemeen dit niet naar anderen toe die minder fortuinlijk zijn.
boenki schreef:Dus als wij onze kinderen zot maken met elke hype en gadget dat er bestaat, ja dan heb je geen geld voor vastgoed. ::)
Hier ben ik het volledig mee eens. Ik hoor soms hoe ouders (rond de 40) hun kinderen afkopen door een ipad te geven om zich mee bezig te houden zodat de ouders er zelf hun vrije tijd niet in moet steken. Het lijkt mij hierdoor niet dat de jeugd materialistischer zou zijn dan hun ouders. De uiteindelijke beslissing voor een 2e of 3e tv, een laptop voor iedereen en 2 of soms zelfs 3 auto's ligt wel degelijk bij hun ouders.

Gebruikersavatar
kazavubu
Full Member
Full Member
Berichten: 181
Lid geworden op: 09 Dec 2010
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door kazavubu » 24 Februari 2013, 13:54

JanusBananus schreef:Excuseer Spruitekop, maar het is wel uw generatie die 30 jaar boven zijn stand heeft geleefd. 30 jaar lang begrotingstekorten dus 30 jaar lang te weinig belastingen betaald of 30 jaar lang teveel van de overheid gekregen.
In mijn ogen is het de staat die al meer dan 30 jaar boven zijn stand leeft. Zoals de huidige regering die nog altijd meer uitgeeft dan er binnenkomt. Het woord besparen kennen ze niet. Nieuwe belastingen heffen is het enige wat ze kennen/kunnen. Structurele maatregelen nemen: vergeet het !

Gebruikersavatar
Spruitekop
VIP member
VIP member
Berichten: 5525
Lid geworden op: 07 Apr 2008
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door Spruitekop » 24 Februari 2013, 18:55

JanusBananus schreef:Excuseer Spruitekop, maar het is wel uw generatie die 30 jaar boven zijn stand heeft geleefd. 30 jaar lang begrotingstekorten dus 30 jaar lang te weinig belastingen betaald of 30 jaar lang teveel van de overheid gekregen. De jongeren mogen daar nu voor opdraaien. Uw generatie kon met anderhalf arbeidersloon een nieuwbouw neerplanten op een riant perceel met looptijden van 15-20 jaar. Vanaf 40-50 stillekes uitbollen met 4/5e regeling en behoud van loon en 2 auto's op de oprit.
Tiens-tiens, ik heb bijna 25j gewerkt, één jaar voor de maatschappij legerdienst vervuld en 12 dagen gestempeld tussen m'n schooltijd en 'n tussentijds baantje in afwachting van m'n legerdienst. Ik zal in het beste geval nog zo'n dikke 20 jaar moeten presteren als tegen dan de pensioenleeftijd nog zal bestaan. En ik zou in de gouden periode geleefd hebben en kunnen profiteren hebben? Ik denk dat je dan toch een generatie verkeerd bent.
Het is de generatie voor mij die bij bedrijfssluitingen op pensioen kon op 52 of 50, bij grote bedrijven soms op 48.
En het is de huidige generatie die het begrip "ma-na-ma" (master na master) en "ba-na-ba" (bachelor na bachelor) heeft uitgevonden en als je dan in hun laatste jaar vraagt: "Wat wil je daarmee doen?" (DE vraag die in BLOKKEN ook wel terugkomt) dan krijg je het antwoord: "Oh, ik weet het nog niet, misschien iets in de media" maar dikwijls krijg je dan nog 'n héél ander antwoord dan waarvoor ze eigenlijk aan het studeren zijn. En DAT zijn net de mensen, eens ze afgestudeerd zijn (dikwijls deels op kosten van het systeem) die klagen dat de vastgoedprijzen te duur zijn.
Banken zijn instellingen opgericht voor en door oplichters waarvoor in de penitentiaire instellingen geen plaats meer is.
Sta op uw rechten: Betaal enkel in CASH!!

Gebruikersavatar
boenki
Newbie
Newbie
Berichten: 9
Lid geworden op: 16 Jan 2010
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door boenki » 24 Februari 2013, 19:10

JanusBananus schreef:
boenki schreef:Ikzelf reken mezelf als 'halve dertiger' nog steeds bij de 'jonge mens'. Na een kleine tien jaar sparen en zélf werken aan een huis, beschik ik nu over een ruime woning met tuin op den buite.
Heb je tijdens dat sparen gratis bij je ouders kunnen wonen? Indien ja -> opportuniteitskost dus ook gelijk aan geld krijgen
Euh nee, maaltijdcheques en 5000BEF waren toen de gangbare kost-en-inwoon kosten. Ik had mogen verhuizen of alleen gaan wonen, maar vond dat mijn 'privacy' niet opwoog tov hetgeen ik kan 'verdienen'.
JanusBananus schreef:
boenki schreef:Ik ben na mijn studies direct kunnen gaan werken, weliswaar aan het minimaal loon. Na enkele jaren sparen, jawel ik ben ook op vakantie geweest en ja ik heb ook wat 'gadgets' gekocht, kochten mijn vrouw en mezelf een woning met de 'luxe' vanuit de jaren 1950 (lees: mazoutkachel, niet geïsoleerde muren/dak, bad met warmwaterboilerke).
Ik weet dat dit een persoonlijke vraag is dus je hoeft niet te antwoorden als je dit niet wil, maar als je je quotiteit (voor alle duidelijkheid het percentage van de AANKOOPPRIJS van de woning dat je hebt moeten lenen EXCLUSIEF registratierechten, btw, SSV, notariskosten, dossierkosten en alles wat je kan bedenken, louter de aankoopprijs), het jaar van aankoop en de looptijd van je lening zou willen geven kan ik dit voor je vertalen naar de hedendaagse criteria van banken en de evolutie van de lonen en huizenprijzen, rekeninghoudend met de algemene inflatie, over de afgelopen 10 jaar.
Ik zou je deze info kunnen geven, maar eigenlijk is zo een vertaling irrelevant. Toen wij destijds onze woning kochten, was dat ook véél minder dan de doorsnee woningprijs. De prijs kan misschien wel omhoog gegaan zijn, maar het loon voor mijn toenmalige job is gestegen én de leningen zijn goedkoper geworden... het zal ongeveer op het zelfde neerkomen.
JanusBananus schreef:Volgens mij ontbreekt het hier enkelen toch aan enige realiteitszin over de hedendaagse situatie en hoezeer deze verschilt van 10 jaar geleden (laat staan 20-30 jaar geleden!). Vaak lijkt men te denken dat methodes van 10 jaar terug nu nog zouden werken? ???
Ik ben er heilig van overtuigd, dat de manier waarom mijn vrouw en ik (en btw ook mijn zus en haar man) onze woning hebben gefinancierd/gebouwd, onze kinderen er zo ook zullen komen!
JanusBananus schreef:
boenki schreef:'Just for the record': wij hebben géén eurocent gekregen van onze ouders, alles zelf bij elkaar gespaard. Wel hebben we kunnen rekenen op de hulp tijdens het bouwen van de familie: dat zijn dingen die je ook nooit vergeet en een familie dichter bij elkaar brengt.
Dit mag je ook gerust tellen als opportuniteitskost want jammergenoeg heeft lang niet iedereen familie die iets kent van bouwen en kan meehelpen.

Sommigen krijgen enkele 10.000 euro's, anderen kunnen lange tijd gratis thuis of in een extra appartement wonen tegen twee keer niks, sommigen mogen een bouwgrond overkopen aan historische prijs en anderen krijgen serieus wat hulp van familie. Hou er ook rekening mee dat er jongeren zijn die niets van dit alles krijgen.

Velen lijken het voordeel te onderschatten wat ze gekregen hebben (zij het rechtstreeks in geld, zij het onrechtstreeks als opportuniteitskost van tegen gratis of verlaagde kost wonen of hulp) en willen dit minimaliseren om niet af te doen aan hetgeen zij "zelf" verwezenlijkt hebben. Het is iedereen werkelijk echt van harte gegund. Maar besef dit wel voor jezelf en veralgemeen dit niet naar anderen toe die minder fortuinlijk zijn.
Als er geen geld is, zal men snel leren bouwen als men een eigen huis wil .. juist zoals onze ouders en grootouders het gedaan hebben. :o
En de 'familie' rijdt 's avonds terug naar huis, terwijl wij de volgende dag er terug aan kunnen beginnen.. soms zonder, meestal met de goesting. ;)

Bij het kopen van de woning is het leuk dat je een groot deel van de kost zo kan betalen met spaargeld, de verschillende fotoreportages van exotisch vakantiebestemmingen van mijn vrouw hebben echter weinig kunnen bijgedragen. :P

Gebruikersavatar
jempi25
Hero Member
Hero Member
Berichten: 839
Lid geworden op: 06 Okt 2008
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door jempi25 » 4 Maart 2013, 19:06

Hallo,
Hier nog een link over de moeilijkheid om vastgoed te renoveren, of te bouwen!
Een eigen (nieuwbouw) woning wordt minder en minder haalbaar voor de modale Belg.
http://blogeurope.billionhomes.com/bouw ... isis-2013/

Het gaat niet goed Batibouw minder bezoekers! Waaruit tekst
Minder bezoekers dan vorig jaar, maar de belangstelling om te kopen of te bestellen was groot.
Men zegt wel duidelijk belangstelling en niet er is gekocht!

http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 3_00490053
greetz
jempi25

Gebruikersavatar
patrick1
VIP member
VIP member
Berichten: 2588
Lid geworden op: 04 Feb 2011
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door patrick1 » 4 Maart 2013, 19:41

jempy25

Er is een simpele oplossing, zelf de handen uit de mouwen steken. Toen ik geboren ben, kon ik niets, 22 jaar later, bouwde ik met mijn vader ons eerste huis., alleen de vloerplaat lieten we gieten. Door recuperatiemateriaal te gebruiken, overschotten en restjes op te sporen voor een prikje, en vooral alles zelf doen, kost je huis, exclusief de bouwgrond, maar een derde.

Gebruikersavatar
jempi25
Hero Member
Hero Member
Berichten: 839
Lid geworden op: 06 Okt 2008
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door jempi25 » 4 Maart 2013, 19:49

patrick1 schreef:jempy25

Er is een simpele oplossing, zelf de handen uit de mouwen steken. Toen ik geboren ben, kon ik niets, 22 jaar later, bouwde ik met mijn vader ons eerste huis., alleen de vloerplaat lieten we gieten. Door recuperatiemateriaal te gebruiken, overschotten en restjes op te sporen voor een prikje, en vooral alles zelf doen, kost je huis, exclusief de bouwgrond, maar een derde.
Gelijk heb je, maar heb een dochter die nu volledig aan het renoveren is en alles zelf doet met haar vriend en ikzelf, maar de prijzen van de bouwwaren zijn niet van de minste zeg ik u.
Ze hadden een bedrag voorzien en ze komen er niet mee! En ze hebben geen gouden kranen gekozen!
Greetz
jempi25

Gebruikersavatar
patrick1
VIP member
VIP member
Berichten: 2588
Lid geworden op: 04 Feb 2011
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door patrick1 » 4 Maart 2013, 19:49

jempy25

Mijn tweede huis heb ik volledig gebouwd met recuperatiemateriaal, allemaal bakstenen van een afbraak, één voor één zelf gekuist, een titanenwerk, overal recuperatie- en rest materiaal opgespoord, zelfs de trap, komt uit een huis dat ze tegen de grond gingen gooien.
Ach, als je wil, en handig bent, komje er wel.

Gebruikersavatar
patrick1
VIP member
VIP member
Berichten: 2588
Lid geworden op: 04 Feb 2011
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door patrick1 » 4 Maart 2013, 19:53

jempy25

Ik werkte als Ing. 42 jaar in de bouw, ik ken alle trucjes en achterpoorten, weet wat de winstmarges zijn, en vooral, waar je moet op letten. En geloof me, in de bouw zijn er veel truken en achterpoorten.

Gebruikersavatar
Inmaken
Sr. Member
Sr. Member
Berichten: 293
Lid geworden op: 17 Jan 2013

Re: Vastgoed

Bericht door Inmaken » 4 Maart 2013, 19:55

jempi25: op Batibouw stellen fabrikanten hun produkten voor. De komende weken gaan er veel mensen nog eens terug naar de toonzaal. Dan pas zal blijken hoe succesvol Batibouw was.

Los daarvan: gehoord van een collega dat een sleutel op de deur woning, nagenoeg dezelfde oppervlakte en zelfde aantal slaapkamers als de onze, nu 120k meer kost als wat wij 10 jaar geleden betaald hebben. En die prijs was exclusief btw en kosten.

Pu-re waan-zin.

Gebruikersavatar
patrick1
VIP member
VIP member
Berichten: 2588
Lid geworden op: 04 Feb 2011
Contact:

Re: Vastgoed

Bericht door patrick1 » 4 Maart 2013, 20:12

Ik was tijdens het weekend aan zee. Ik zag daar een groot bord, hier komt een nieuwe residentie. Drie ouder villa's gingen er voor tegen de vlakte gaan. Ik heb even gekeken, die villa's waren oud, maar perfect restaureerbaar, al dat materiaal, je kon er perfect één nieuw huis mee bouwen.
We gaan moeten leren, niet steeds nieuw te willen, grondstoffen blijven niet eeuwig bestaan, maar, oud recuperatiemateriaal te leren
gebruiken. Nu, is tweedehands vies, alles moet nieuw zijn, en dan klagen dat het onbetaalbaar is.

Reageer