Pagina 1 van 1

Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 10:37
door tenniser2000
Is het zo dat een bank, na het ontvangen van attest van erfopvolging, de rekening van de overleden persoon meteen moet deblokkeren.
Mijn bank houd me precies aan het lijntje omdat ik gezegd heb dat ik van bank wou veranderen.
Ik heb dit attest voorgelegd waarna ze me wisten te zeggen dat ze nu nog van allerhande zaken moeten controleren. Dat gaat 10 dagen in beslag nemen. We zijn ondertussen 14 dagen verder en ze geven de rekening nog niet vrij. Ze hebben veel werk en weten niet wanneer ze de rekening zullen vrijgeven, was het antwoord deze keer.

Is dit de gang van zaken?

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 11:28
door Blackbelt
Is niet normaal!
Welke bank is dit, en welke redenen geven ze op?

Desnoods moet je ze eens een aangetekend briefje sturen.

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 11:30
door tenniser2000
Blackbelt schreef:Is niet normaal!
Welke bank is dit, en welke redenen geven ze op?

Desnoods moet je ze eens een aangetekend briefje sturen.

Moeten ze dit dan meteen vrijgeven bij het ontvangen van attest van erfopvolging?

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 13:20
door tenniser2000
een echte reden hebben ze me niet gegeven. Ik ben samen met mijn broer naar de bank geweest toen we het attest van erfopvolging ontvangen hadden, verwachtende dat die rekeningen meteen gingen gedeblokeerd worden. Maar niet dus. Kregen we een hele uitleg over hoeveel werk ze daar wel hadden en dat al onze zaken eerst naar de hoofdbureau moesten en dat dit 10 dagen kon duren. Maar zoals ik zei na 14 dagen teruggegaan en wederom hetzelfde verhaal dat ze veel werk hebben en geen termijn er kunnen op plakken wanneer de rekeningen zouden vrijkomen. ( bank is trouwens bnp )

Doen ze dit nu omdat wij zelf niet bij bnp zijn en al het geld over zouden zetten naar een andere bank of is dit echt de gang van zaken?

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 14:36
door lola123
Als dat binnen 3 weken (vanaf nu) nog niet in orde is, ja dan....maar ik zou nog even geduld hebben...
Heb zelf bij KBC ook enige tijd moeten wachten bij een erfenis....
Heb ook een erfenis gehad bij Fortis en heb daar ook moeten wachten en heb het geld probleemloos naar een andere bank laten overzetten aangezien ik daar geen klant was...
Ze moeten dat inderdaad allemaal voor controle 'naar het hoofdkantoor' doorsturen...

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 14:45
door tenniser2000
Enig idee waarom ze dit nog eens moeten "onderzoeken"? Had veel reacties gehoord dat dit niet de gang van zaken was daarmee dat ik hier ook eens de meningen vraag :)

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 15:26
door tenniser2000
en zijn er mss nog andere mensen hier die hun "wachttermijn" even kunen meedelen.

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 16:20
door kweeni
Tja, dat attest voor erfopvolging afgeleverd door de registratie werd destijds (8 tot 10 jaar geleden denk ik) ingevoerd om het allemaal makkelijker te maken. In begin had je dat attest ook meestal binnen de 24 uur en kon je naar de bank, nu duurt dat ook al enkele weken. Maar vooral, voordien waren er banken veel coulanter, vooral in kleinere plaatsen, en vroegen helemaal geen attest (akte van bekendheid was dat toen nog) omdat ze de familie toch kenden.

OT Er zijn toch geen erfgenamen die in het buitenland wonen want dat kan een beletsel zijn om de rekening te deblokkeren, in dat geval dient er iemand borg te staand voor die erfgenaam in het buitenland.

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 16:21
door ludo
Er moeten toch wel enkele dingen nagetrokken worden. Of er geen belasting schulden meer zijn, eventueel testament, geen veroordeling opgelopen of men de overledene niet naar het leven heeft gestaan. En navraag bij officiele instanties ( overheid ) kan wel enige tijd duren. Da geld gaat zeker niet lopen, en zal wel aan de rechtmatige toekomen.

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 16:24
door tenniser2000
we hebben 8 weken moeten wachten op het attest van erfopvolging ( hebben we bekomen via de notaris )

ik dacht dat alle zaken in die 8 weken werden gecontroleerd en dat men pas bij goedkeuring een attest van erfopvolging kreeg. Daarom ging ik er vanuit dat na de 8 weken de banken niet meer moeilijk zouden doen.

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 29 mei 2015, 17:37
door Spruitekop
Via de notaris, dat is dan geen "attest van erfopvolging" maar een "akte van erfopvolging". ;) Als er een testament is met meerdere erfgenamen zijn zal de notaris deze allemaal moeten contacteren, en uitnodigen, opzoeken of deze (alle partijen geen openstaande schulden hebben, anders wordt het van de erfenis afgetrokken), en een datum plannen voor het voorlezen van het testament en het uitleggen van de devolutie... Kan wat tijd in beslag nemen.

Ikzelf heb één weekje ong. gewacht op een attest van erfopvolging (was héél eenvoudige situatie, zonder testament) en bij de bank na 10 min (eerst nog de verplichte vragen: "Heb je plannen om het te beleggen...?") het geld overgeboekt op m'n rekening. Toen nog Drexia, nu Befluis.
Of er een verschil is in termijn bij "een attest van erfopvolging" en bij "een akte van erfopvolging" in uitbetaling denk ik niet ???

(Het Attest van erfopvolging wordt afgeleverd door de ontvanger van het registratiekantoor dat bevoegd is voor de woonplaats van de overledene.De Akte van erfopvolging wordt opgemaakt voor de notaris)

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 1 juni 2015, 07:44
door tenniser2000
wel er is geen testament opgesteld geweest. Maar ik wacht deze wweek wel nog af. Dan is de akte van erfopvolging reeds 3 weken binnen bij de bank. Dat zou voldoende moeten zijn voor het deblokkeren van de rekening

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 1 juni 2015, 09:34
door paul
als er bv. een verkeersboete niet is betaald en de bank betaalt het geld toch aan een erfgenaam uit, dan zal de bank de boete uit eigen zak kunnen betalen.

Sommige banken vinden het al heel verdacht als iemand "nogal vlug" het geld komt opeisen.

Wanneer zou de kans het grootst zijn op fouten ?
Als de bank rustig alle voorgeschreven procedures volgt ( die enkele maanden soms kunnen duren ), of als ze onder druk toch de erfenis uitbetaalt ?( het is niet omdat er geen schulden ergens zijn, dat de bank daarvan geen bewijs op papier van nodig heeft, om ingedekt te zijn.

Of nazien of er geen collectieve schuldenregeling is ? Of er geen voorlopig bewindvoerder is ?Of men wel handelingsbekwaam is om het geld te mogen ontvangen ?
Of er geen andere schuldeisers zijn ?

Re: Deblokkeren spaarrekening na overlijden

Geplaatst: 1 juni 2015, 21:43
door paul
op jurdischforum.be werd vandaag om 19u15 een heel plausibel antwoord gegeven op die vraag

http://www.juridischforum.be/forum/view ... 15&t=64367" onclick="window.open(this.href);return false;


Men wacht meestal tot alle facturen werden ingeleverd.
Een factuur wordt meestal door één erfgenaam betaald, indien men de erfenis te vroeg zou verdelen, en er komt dan nog een factuur dan zit men al met een scheeftrekking.
Want wie zegt dat de erfgenamen nadien nog goed met elkaar overeen BLIJVEN komen en de facturen netjes onderling verdelen ?????