Pagina 1 van 65

Goud discussie

Geplaatst: 17 februari 2013, 21:09
door Sanem2
Deze discussie betreft alle discussies rond de goudprijs.
Voor het kopen en verkopen van goud, zie de discussie Fysiek goud kopen 2.

Andere goud discussies:
fysiek-goud-kopen-2-t14682.html
fysiek-goud-kopen-t7566.html
waar-kan-men-het-beste-goud-kopen-t11819.html
goud-erfenis-t13567.html
goud-juwelen-verkopen-t14282.html
spdr-gold-trust-t13970.html

Re: Goud discussie

Geplaatst: 17 februari 2013, 21:12
door Sanem2
interessante discussiepunten uit de thread "fysiek goud kopen":
Yaris schreef:Ja, als je de berichten van de kenners hier leest stijgt of daalt de goudprijs niet door de nauurlijke wet van vraag en aanbod maar omdat iemand er belang bij heeft.
Yaris schreef:De vraag van Frisse Freddy is dus terecht: waarom in goud beleggen als de prijs kunstmatig is en gemanipuleerd wordt?
reactie Spruitekop, onze lokale goudboer:
Spruitekop schreef:
Yaris schreef:Ja, als je de berichten van de kenners hier leest stijgt of daalt de goudprijs niet door de nauurlijke wet van vraag en aanbod maar omdat iemand er belang bij heeft.
Dat klopt, je moet trouwens niet zo ver gaan zoeken: waarom liet Arco toe dat men kon short gaan op de Dexia-aandelen, om er zelf beter van te worden. (tot het spel is uitgespeeld)
Een lage(re) of dalende goudprijs laat toe dat de langetermijnrentes laag blijven. Mochten ze goud nu laten doorstijgen gaan we zien dat de USTB (U.S. Treasury bonds) een hogere rente gaan moeten uitbetalen om nog het nodige geld op te halen. (Geen probleem nu, de intrest blijft laag en tevens koopt de FED ze toch allemaal op ;D )
Alles wordt uit de kast gehaald om de prijs van goud te drukken, het houdt de rente en de olieprijs laag.
Yaris schreef:De goud- en zilverfanaten zien weer overal complotten.
Is ook zo, is het hier anders? Belgacom (Bellens), Dexia-ACV-ACW-Arco-CD&V, manipulatie Libor-rente, vervalsen Griekse overheidsbalansen, doping in de sport, belastingsfraude, identiteitsfraude bij de OCMW's, ..., dat zijn dan nog maar de zaken die in het VTM/VRT-nieuws komen. Wat te moeilijk wordt voor de kijker wordt niet in het nieuws opgenomen want dan zou die toch maar wegzappen. Onze huidige wereld is één groot net van complotten, vervalsing en leugens, heb je dat nog niet door?
Vind je het trouwens normaal dat wanneer je goud laat stockeren ergens (VS-Fort Knox/Londen/Stuttgart) dat je het dan als overheid nooit meer mag gaan bekijken en dat je dan jaarlijks 'n rapport krijgt van een "onafhankelijke instantie" die rapporteert hoeveel goud er ligt en dat je het daar moet mee doen?
Stel nu dat je hetzelfde doet met je eigen spullen in 'n bankkluis en dat je dat dan nooit meer mag zien maar dat een of andere dienst jou een attest geeft dat alles er nog ligt. Tevreden mee?
Ik denk dat je als forum-kenner ook wel weet wat er achter achter websites als http://www.onafhankelijkadvies.be" onclick="window.open(this.href);return false; afspeelt. Dat hebben we hier op het forum toch wel al door meen ik. Complotten zijn ver gezocht? ::)
Yaris schreef:De vraag van Frisse Freddy is dus terecht: waarom in goud beleggen als de prijs kunstmatig is en gemanipuleerd wordt?
Omdat net als ik in het eerste antwoord heb aangegeven het spel ver is uitgespeeld en fysiek goud gaat losgekoppeld worden van de COMEX-prijs (prijs van papiergoud) Nu de grote kapitalen zelfs uit papiergoud vluchten met hun accounts op marge wordt het voor de 3 grote goudbanken nog moeilijker om de goudprijs te beheersen. En de landen beginnen stuk voor stuk hun goud terug te vragen uit de buitenlandse kluizen. Het ponzi-systeem is uitgespeeld.

Misschien er toch eens aan denken Yaris om een stukje van War on Gold te lezen van Middelkoop? 25 minuutjes doorbijten en er gaat je veel duidelijk worden. ;)

Re: Goud discussie

Geplaatst: 17 februari 2013, 21:31
door Sanem2
Yaris schreef:Ja, als je de berichten van de kenners hier leest stijgt of daalt de goudprijs niet door de nauurlijke wet van vraag en aanbod maar omdat iemand er belang bij heeft.
we kunnen dat niet met zekerheid weten natuurlijk
maar als je het bebloede lijk van een rijke stinkerd vindt, en daarnaast staat zijn vrouw en enige erfgenaam met een bebloed mens in hand hand, dan ligt de bewijslast denk ik eerder bij haar

dus om de vraag om te draaien, waarom kunnen we erop vertrouwen dat de goudprijs niet wordt gemanipuleerd?

- ethiek: Spruitekop heeft een mooi lijstje gegeven, maar ik denk dat niemand vandaag nog gelooft dat bankiers er hun eerste belang van maken om het geld van de gewone man te beschermen, laat staan dat ze zich schuldig voelen over het stelen van mensen hun geld of hen uit hun huis te laten zetten als ze niet kunnen betalen

- overheidstoezicht: onder het moto "reguleer uzelf" denk ik niet dat we die instantie al te serieus moeten nemen. in 1932 werd in de VS het verbod op combinatie van speculatie- en spaarbanken van kracht, in de jaren '80 werd die afgebouwd en uiteindelijk geschrapt, en ondanks de crash van 2008 is aan dat systeem nog altijd weinig of niks veranderd

- de gewone man zal het doorhebben: dit is de gewone man die geloofde dat er WMDs waren in Irak, Armstrong geen pillen nam en niet begrijpt waar de hele Libor discussie over gaat

argumenten waarom de goudprijs wel zou gemanipuleerd kunnen worden:

- motief: absurde hoeveelheden geld lijken mij motief genoeg, om nog te zwijgen op de invloed van de goudprijs op renteniveaus, de olieprijs, het algemeen vertrouwen van de burger in ficti... ik bedoel papiergeld

- moordwapen: het is algemeen geweten dat een klein aantal banken een gigantische invloed uitoefent op de goudprijs, naast de centrale banken die massaal goud kunnen kopen over verkopen/uitlenen

Re: Goud discussie

Geplaatst: 17 februari 2013, 21:36
door JulusCesar
Van harte bedankt om deze discussie af te splitsen van fysiek goud kopen.

Hierbij dan mijn vraag aan de goeudbelievers.

Zeer vaak verwijzen goud-adepten naar de geschiedenis vanaf de Grieken en Romeinen...
Maar hoe zie de 'gouden' toekomst eruit volgens hen.

Terug een goudstandaard ? Of gelde dat devalueert tov goud ? Of een yuan die gekoppled is aan goud.....

Re: Goud discussie

Geplaatst: 17 februari 2013, 21:48
door Sanem2
afsplitsen was al lang nodig ;)

ik denk dat we teruggaan naar goud als backing voor zowat alle munten
van 1945 tot 1972 was dat ook zo, via de Dollar
dat was 40+ jaar groot feest voor de VS, ze konden letterlijk geld printen
maar die tijd is nu voorbij, we gaan naar een wereld van vele gelijken ipv enkele supermachten
en dan is goud nu éénmaal de meest geschikte internationale munteenheid, omdat niemand ze kan bijdrukken
en als je teveel van je eigen munt bijdrukt wordt je daarvoor afgestraft
zoals het momenteel ook gebeurt eigenlijk, alleen beseffen we dat nog niet goed omdat iedereen nu aan het bijprinten is
Japan liep trouwens achter, die zijn nu aan de inhaalbeweging begonnen

Re: Goud discussie

Geplaatst: 17 februari 2013, 22:31
door Spruitekop
Eerst binnenvallen met 2 "leuke" artikels over goud van de hand van 'n ex-trader van Rabobank: Alex Sassen van Elsloo.
Waar is ons goud? - Goud paradox

Als je het dan toch over de goud-adepten hebt met Grieken en Romeinen: Martin Armstrong ziet geen goudstandaard maar dan eerder een digitale wereldmunt, een soort SDR, waarschijnlijk wel een mandje met goud en zilver samen met de belangrijkste munten erin. Maar dan na 2015.75 (of 20153/4 -> 1 oktober 2015) op het einde van z'n wave.

Nog even: Can the stock market really drop by 90%?

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 13:03
door Al Fonds
Ook vandaag nog een interessant artikel gevonden: http://www.iex.nl/Column/95149/Vloeken- ... dkerk.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 14:01
door Spruitekop
Inderdaad Al Fonds, leuk artikel. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat je 'n pro-goud artikel hier zou posten. Heel sportief van jou!
Zoals de auteur van het artikel schrijft: het is handig van in deze periode wat cash te voorzien om bij een daling in te stappen.

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 14:03
door klarewijn
Nog 1tje:
http://www.bloomberg.com/news/2013-02-1 ... gains.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 14:14
door Spruitekop
Maar tevens zegt-ie al de volgende paragraaf dat goud "oververkocht" is en dat hij bij z'n koersdoel van $5.000/Oz blijft en cash wil vrijmaken om te kopen. ;D
Wie verder leest merkt toch dat hij het eigenlijk heeft over en koop-opportuniteit.

En misschien ook de reacties eens lezen ;)

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 15:40
door Al Fonds
Ik dacht toch ook dat het artikel positief bedoeld was, maar ook de risico's niet onvermeld liet.
Echt tegen goud ben ik niet. Ik zie wel op tegen de rompslomp om goud te gaan aankopen en ik denk dat een verkoopsbeslissing nog moeilijker te nemen is, dan de beslissing om fondsen te verkopen ( en da's al zo moeilijk ).
In mijn portfolio's heb ik BGF World Gold toch buiten gegooid op 4/02. En gelukkig maar want heb ik gezien dat ik daar al verdere verliezen mee vermeden heb.
Niet gezegd dat ik die later weer niet opnieuw ga aankopen aan een lagere prijs.

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 16:04
door reppiepeppie
Ik leid er uit af dat je goud momenteel best niet te duur koopt. Dat de kans groot is dat je meer oz zal hebben voor je zuurverdiende eurootjes.
Een verdere correctie zit er dus aan te komen?
Graag!

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 17:20
door Spruitekop
Ik verwacht deze week toch nog een daling.
Maandag is het option expiration day (25/02) mogelijk krijgen we dan nog een correctie.

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 20:21
door JulusCesar
Mij hebben ze altijd de 5% regel voorgehouden.

Dit is dus 5% van je kapitaal aanhouden in edelmetaal.
Op momenten dat het dan slecht gaat op de beurs en ook obligaties onder pari staan dan staat edelmetaal er meestal goed voor.

Stel nu dat je op dat moment met een investering zit (vb buurman verkoopt zijn huis) dan kun je toch al de notaris kosten betalen zonder dat je fondsen, aandelen enz moet verkopen die dan een stuk onder hun waarde zitten. Je verkoopt dan je edelmetaal.

In dit systeem tracht je aan te kopen als het goud goedkoop staat en zou je eigenlijk moeten herbalanceren (verkopen) als het goud aan waarde meer dan 5 procent begint uit te maken doordat het steeg in waarde.

En daar ben ik het eens met AF dat de meesten dit niet doen. De vraag was tijdens de afgelopen crisis momenten in families; OK goud verkopen en winst pakken maar waar gaan we dat geld dan instoppen; er iets op dit moment niets die draait.

In die zin moet je goud dan ook eerder zien als een soort verzekering die inderdaad niet echt iets voortbrengt zoals mister ketchup beweert;

Re: Goud discussie

Geplaatst: 19 februari 2013, 20:55
door Spruitekop
Tja, Mister Ketchup geeft nogal graag af op goud, wat wil je als het 300% beter doet dan je eigen beleggingen zou ik d'er ook op vloeken.

Berkshire vs Gold
Afbeelding

Rare informatie die je meekrijgt hoor Julus Cesar.
Dus, als ik het goed begrijp moet je 5% EM in je portefeuille hebben en als je dan in 'n economisch slechte periode een kans krijgt om een woning te kopen (Once in a lifetime oportunity) dan moet je je EM verkopen om de notariskosten te betalen en je aandelen en fondsen bijhouden ... en intussen een lening aangaan???

Dat wil dan zeggen dat je in 'n rotslechte periode met 'n lening zit tot over je oren én met aandelen en fondsen. ::)

En ik dacht dat het aangeraden was om 5-10% aan EM in je portefeuille te hebben en op te bouwen naar circa 20% (?) als de crisis verslechterde. Ik leer hier nog bij.