Zalm
Geplaatst: 18 oktober 2016, 18:02
Onder de titel Zieke Zalm berichtte De Tijd vandaag (blz 30) dat Marine Harvest(OSLO: MHG) een winstwaarschuwing uit stuurde voor het vierde kwartaal. Het bedrijf is in België werkzaam onder de naam Marine Harvest Pieters De bewoording waarin deze waarschuwing gebeurde waren op zijn zachtst gezegd nogal omfloerst:
Dit zou kunnen verwijzen naar een ziekte onder de kweekzalmen. Als gevolg daarvan zakte de beurskoers 4%. Niettegenstaande dit verlies blijft de koers nog altijd 32% (in NOK) boven het jaarbegin. Geen paniek dus.
Er is evenwel een bedrijf dat hiervan ten volle kan profiteren: Bakkafrost (OSLO:BAKKA). Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 17.22B NOK (~€1.7B) en is dus geen kleine speler.
De beurskoers steeg dit jaar met 34% (in NOK) - over de laatste 12 maanden zelfs met 44%.
Wat Bakkafrost onderscheidt van de andere zalmkwekers is dat zijn kwekerijen volledig gevestigd zijn in de Far Oer eilanden, waar het ~75% van de locale productie voor zich neemt. (Daarnaast zijn er slechts twee andere locale producenten). De kweekparameters zijn ideaal: koud zeewater, sterke stromingen en bovenal kristalzuiver water. De omstandigheden zijn zo goed dat de zalm gekweekt wordt zonder toevoeging van antibiotica wat de vraag naar deze exceptionele kwaliteit begunstigd. Toprestaurants (and gezondsheidsbewuste consumenten) vragen naar Bakka-zalm.
De schaarsheid van deze zalm (Far Oer is slechts een klein deel van de wereldwijde zalmkweek) en de uitzonderlijke kwaliteit maken dat deze zalm dan ook aan premium prijzen kan verkocht worden. Door de gestroomlijnde productie en de goed georganiseerde logistiek worden de kosten goed onder controle gehouden. De winsten zijn in verhouding en het dubbele van de concurrentie - lees MHG):
De voortschrijdende winsten laten zich ook voelen in de dividend groei: liefst 65% per jaar over de laatste vijf jaar:
.
Spijtig genoeg in DKK met dubbele RV.
Bakkafrost is zoals elk visserijbedrijf onderhevig aan natuurelementen: stormen kunnen de productie sterk beïnvloeden. En ziekten zijn vermoedelijk nooit uitgesloten.
Met een K/W verhouding van 19 lijkt BAKKA wel kerngezond en fit om eventueel woelige wateren te doorstaan.
PS: Een (nogal) technische presentatie over de zalmproductie en de plaats die BAKKA hier inneemt vindt je hier
...The updated guidance for Q4 2016 has been reduced as a consequence of biological challenges...
Dit zou kunnen verwijzen naar een ziekte onder de kweekzalmen. Als gevolg daarvan zakte de beurskoers 4%. Niettegenstaande dit verlies blijft de koers nog altijd 32% (in NOK) boven het jaarbegin. Geen paniek dus.
Er is evenwel een bedrijf dat hiervan ten volle kan profiteren: Bakkafrost (OSLO:BAKKA). Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 17.22B NOK (~€1.7B) en is dus geen kleine speler.
De beurskoers steeg dit jaar met 34% (in NOK) - over de laatste 12 maanden zelfs met 44%.
Wat Bakkafrost onderscheidt van de andere zalmkwekers is dat zijn kwekerijen volledig gevestigd zijn in de Far Oer eilanden, waar het ~75% van de locale productie voor zich neemt. (Daarnaast zijn er slechts twee andere locale producenten). De kweekparameters zijn ideaal: koud zeewater, sterke stromingen en bovenal kristalzuiver water. De omstandigheden zijn zo goed dat de zalm gekweekt wordt zonder toevoeging van antibiotica wat de vraag naar deze exceptionele kwaliteit begunstigd. Toprestaurants (and gezondsheidsbewuste consumenten) vragen naar Bakka-zalm.
De schaarsheid van deze zalm (Far Oer is slechts een klein deel van de wereldwijde zalmkweek) en de uitzonderlijke kwaliteit maken dat deze zalm dan ook aan premium prijzen kan verkocht worden. Door de gestroomlijnde productie en de goed georganiseerde logistiek worden de kosten goed onder controle gehouden. De winsten zijn in verhouding en het dubbele van de concurrentie - lees MHG):
De voortschrijdende winsten laten zich ook voelen in de dividend groei: liefst 65% per jaar over de laatste vijf jaar:
.
Spijtig genoeg in DKK met dubbele RV.
Bakkafrost is zoals elk visserijbedrijf onderhevig aan natuurelementen: stormen kunnen de productie sterk beïnvloeden. En ziekten zijn vermoedelijk nooit uitgesloten.
Met een K/W verhouding van 19 lijkt BAKKA wel kerngezond en fit om eventueel woelige wateren te doorstaan.
PS: Een (nogal) technische presentatie over de zalmproductie en de plaats die BAKKA hier inneemt vindt je hier