Onderhandelen over lening kan je een auto opleveren

0
Reageer
Onderhandelen over lening kan je een auto opleveren

Er zijn leukere dingen dan bij diverse banken langs te gaan om de meest voordelige tarief voor je hypothecaire woonlening te vinden, maar leveren die evenveel op? Wie het een beetje verstandig aanpakt, kan op enkele dagen een kleine wagen verdienen.

De moeite waard

Bij een grote bank staan de woonleningen met een vaste rente op 20 jaar momenteel 2,90% geprijsd. Dat betekent dat er voor een lening van 150.000 euro gedurende 240 maanden telkens een bedrag van 821,58 euro moet worden afbetaald. Na de volledige looptijd  geeft dat een totaal van 197.192 euro. Of: bovenop het kapitaal van 150.000 euro moet ook 47.179 euro aan intresten worden gestort.

Veronderstel dat we erin slagen om de rente naar 2,50% te brengen. Dan zou het maandelijks af te betalen bedrag zakken tot 792,80 euro of een totaal van 190.272 euro. Dat is toch al 6.920 euro minder.

En wat als we de bank zouden kunnen overtuigen om het tarief naar 2,00% te laten zakken? Dan belopen de maandlasten nog 757,54 euro of een totaal terug te betalen bedrag van 181.810 euro. Dat is al 15.382 euro minder. Met dat bedrag kun je al een kleine auto kopen. En dat voor enkele uren doorbijten.

Onderhandelen met je bank kan dus nooit kwaad. Maar hoe begin je eraan? Het afsluiten van een woonlening is immers een belangrijke gebeurtenis.  Ze heeft een zware impact op het gezinsbudget voor de kredietnemer voor de volgende 10, 20 of misschien wel 25 jaar. En dus kom je maar beter goed voorbereid aan de start.

Ga langs bij de koplopers

Als eerste stap kan je kijken welke tarieven andere mensen krijgen. Zo heeft Spaargids.be een forum waarop bezoekers van de website het voorstel dat ze krijgen kunnen invoeren, met inbegrip van een anoniem gemaakte kopie van hun offerte.

Hierbij is het niet alleen belangrijk te kijken naar de percentages zelf, maar ook naar de financiële instellingen die vooraan opduiken in het lijstje met de goedkope leningen. Dit kan trouwens veranderen doorheen de tijd. Afhankelijk van de hoeveelheid opgehaald spaargeld dat de banken moeten herplaatsen, kan hun positie wijzigen.

Het is daarom handig om eerst bij enkele van deze banken langs te lopen met je project en op die manier zelf offertes in handen te krijgen. Met het beste kan je vervolgens naar je eigen instelling stappen in de hoop dat zij een inspanning zullen doen om je te houden als klant.

Gaat je huisbankier niet mee in je zoektocht naar een goedkope lening, dan kan je overwegen om te veranderen van bank. Je gaat er toch niet zomaar mee akkoord dat je een kleine auto laat schieten om je bankier een lening te gunnen?

Let op met bijkomende kosten

Let wel op: het tarief van de lening alleen is niet zaligmakend. Sommige banken verbinden voorwaarden aan het instemmen met lage tarieven. Vaak vragen ze in ruil dat je een schuldsaldoverzekering via hen afsluit. Of een woningverzekering. Wat je met de ene hand krijgt, nemen de banken op die manier via de andere hand terug. Wees dus waakzaam als er over bijkomende producten wordt gepraat.

Probeer bovendien ook eens over de waarborgen te onderhandelen. Het inschrijven van de hypotheek is nodig om een fiscaal voordeel te krijgen, maar dit hoeft niet noodzakelijk voor het hele bedrag van de lening. Het is perfect mogelijk om voor een deel ook een hypothecair mandaat te geven.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen