229, 24192

Betaalt u met Bancontact, met een kredietkaart of met PayPal?

Betaalt u met Bancontact, met een kredietkaart of met PayPal

Wie geregeld iets online koopt, heeft het vast al gezien. Vaak heeft u de keuze tussen een betaling met Bancontact, met een kredietkaart of met een alternatief zoals PayPal? Wat kiest u dan het best?

Veel maakt het niet uit. Betalen moet u toch en welke regeling u ook kiest: van uw rekening zal het gaan. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de betaalmethodes.

Betaalt u via Bancontact of via een app van uw bank, dan zal het betaalde bedrag meteen van uw rekening gaan.

Betaalt u met een kredietkaart zoals Visa of Mastercard, dan zal het bedrag pas na een tijdje van uw rekening worden afgehaald. Visa en Mastercard verzamelen alle betalingen en rekenen vervolgens eenmaal per maand af. Afhankelijk van de volgende datum van aanbieding heeft u dus enkele dagen of weken ‘krediet’. Vandaar trouwens de naam kredietkaart.

Ten slotte kunt u nog betalen via een aantal betaalplatformen zoals PayPal. In dat geval volstaat het om uw mailadres in te vullen en een paswoord in te geven. De verkoper achter de site waar u uw aankopen plaatst, krijgt dan geen bankkaartgegevens en geen persoonlijke gegevens in handen. Alle gegevens worden versleuteld.

Om met Paypal te kunnen betalen, moet u er een rekening (account) openen. Daaraan verbindt u dan uw klassieke bankkaart of uw kredietkaart aan. Of u kunt ook geld op uw Paypal-account storten.

Betalen met PayPal is gratis voor de consument. Toch als hij in de eurozone koopt. Doet hij dat buiten de eurozone, dan rekent PayPal wel een commissie bovenop de wisselkoers aan.

Bovendien kunnen koper de aankoopbescherming van PayPal gebruiken. Krijgt u niet wat u besteld heeft of heeft u helemaal niets ontvangen? Dan kunt u met PayPal Aankoopbescherming uw geld terugkrijgen.

Tip: Aan sommige kredietkaarten zijn nog extra voordelen verbonden. Hier vindt u een overzicht voor de Visa-kaarten en hier een soortgelijk overzicht voor de Mastercards.

 

Rekening niet aangeven

De verkoper betaalt wel een commissie aan PayPal, dat eigendom van de Amerikaanse groep eBay is, voor de financiële dienstverlening. Dat doet hij trouwens ook voor het aanbieden van betaalmogelijkheden via Bancontact of kredietkaart.

Nog dit: rekeningen van PayPal, Google enz. moet u in principe niet aanmelden bij het Centraal Aanspreekpunt bij de Nationale Bank, hoewel het in het geval van PayPal gaat om een rekening naar Luxemburgs recht. Hierop bestaan wel twee uitzonderingen: als u ze ook gebruikt voor een beroepsactiviteit, moet u ze wel aangeven. Dat geldt ook als u geldsommen op deze rekeningen aanhoudt voor een periode die langer duurt dan strikt noodzakelijk is om aankooptransacties uit te voeren.

 

Lees ook:

Andere tips over kredietkaarten

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.