229, 21899

Domiciliëringen blijven pijnpunt bij verandering van bank

Domiciliëringen blijven pijnpunt bij verandering van bank

Overstappen naar een andere bank gaat over het algemeen vlot. Toch blijft er een belangrijk pijnpunt, zegt de bankenfederatie Febelfin. Bedrijven doen er vaak te lang over om het nieuwe rekeningnummer in te voeren voor hun betalingen en opvragingen.

Sinds 1 februari 2018 bestaat de bankswitch of de bankoverstapdienst. Die laat u toe om voor uw zichtrekening, betaalkaarten en betalingsopdrachten snel, gemakkelijk en gratis naar een andere bank over te stappen.

Het volstaat om één overstapformulier te ondertekenen. Eens dat gedaan, gaat de rest vanzelf. Binnen de 10 werkdagen wordt uw zichtrekening overgezet naar de nieuwe bank. Ook worden al uw bestendige opdrachten mee verplaatst. Voorts worden de opdrachtgevers van terugkerende overschrijvingen en de schuldeisers van domiciliëringen door de bank ingelicht dat u een ander rekeningnummer hebt. En tot slot wordt ook de oude betaalkaart geschrapt bij de vorige bank.

Zo'n 70.000 mensen maakten er het voorbije jaar ook gebruik van. Dat zijn er dubbel zoveel dan in 2017, de periode voor de bankswitch.

Ondanks het succes en de eenvoud blijft er een jaar na de lancering een pijnpunt. "Om een bankoverstap te laten slagen, rekenen we ook op de medewerking van tegenpartijen. Wanneer een klant van bank verandert, moeten ook zijn schuldeisers met domiciliëringen en terugkerende betalingen de nieuwe betaalgegevens gebruiken. En dat gebeurt niet altijd tijdig. We roepen tegenpartijen ook op om die gegevens sneller aan te passen", zegt de bankenorganisatie Febelfin.

De overgrote meerderheid van de bedrijven kiest ervoor om de meldingen van de dienst bankswitching via de post te ontvangen. Die zijn een paar dagen onderweg waardoor bedrijven nog minder tijd hebben om de gegevens te veranderen. Slechts één procent van de bedrijven en instellingen kiest ervoor om de meldingen via dat digitale kanaal te ontvangen.

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.