229, 23945

Haalt de niet-digitale consument voordeel uit de universele bankdienst?

Haalt de niet-digitale consument voordeel uit de universele bankdienst

De tarieven voor niet-digitale bankdiensten gaan bij veel banken al jaren in stijgende lijn. Om de gevolgen daarvan te beperken voor mensen die niet via het internet kunnen of willen bankieren, voerden de bankenkoepel Febelfin en de federale overheid de universele bankdienst in. Voor maximaal 60 euro kunt u volgens die formule een pakket verrichtingen uitvoeren. Wie haalt er voordeel uit en is het altijd de goedkoopste oplossing? 

De universele bankdienst omvat standaard volgende diensten:

- Minstens 60 manuele verrichtingen per jaar; (bijvoorbeeld: papieren overschrijvingen, af te geven aan het bankkantoor en, indien de infrastructuur van het kantoor het toelaat, geldafhalingen aan het loket). Per bijkomende verrichting betaalt u maximaal 1 euro.

- Een debetkaart;  

- Minstens 24 geldafhalingen aan de cashautomaat van de eigen bank;

- Afdrukken van rekeninguittreksels aan de bankeigen automaten in het kantoor, maandelijkse afhalingen aan het loket indien de bank dat aanbiedt of maandelijkse verzending op verzoek van de klant tegen een redelijke kostprijs. Bij banken waar het afdrukken van rekeninguittreksels niet mogelijk is, zijn de portokosten begrensd.

De banken kunnen daarnaast beslissen om zelf extra diensten toe te voegen.

 

Verschillende tarieven

Niet elke bank hanteert het maximale jaartarief van 60 euro. Bij vdk bank betaalt u met 36 euro het laagste bedrag.

Maar wat wanneer u de verschillende verrichtingen zonder universele bankdienst uitvoert? Voor de klassieke rekeningen voor klanten ouder dan 25 jaar gingen we voor onze simulatie uit van 60 verrichtingen per jaar: 24 geldafhalingen aan de eigen automaat, 12 geldafhalingen aan het loket en 24 papieren overschrijvingen. Wie dat pakket transacties zonder universele bankdienst uitvoert, betaalt al snel een pak meer. Een jaarlijks kostenplaatje van 90 euro vormt geen uitzondering, met bedragen van meer dan 200 euro als uitschieters. De universele bankdienst blijkt dus significant voordeliger voor wie vaak offline bankiert.

Voor de volledigheid: uit de simulator van Spaargids.be leiden we af dat vooral jongerenrekeningen gratis blijven, maar dat die meteen ook minder tot zelfs geen mogelijkheden bieden om nog verrichtingen aan het loket uit te voeren.

Tip: Vergelijk hier wat de diverse zichtrekeningen u kosten 

 

Hoe aanvragen?

De universele bankdienst vraagt u bij de meeste banken in het bankkantoor of telefonisch aan. Doet u dat niet, dan betaalt u nog altijd de standaardkosten per verrichting. Het komt er dus op aan van vooraf in te schatten of uw transacties al dan niet duurder zullen uitvallen wanneer u die zonder  universele bankdienst uitvoert.

 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.