229, 22890

Hoeveel kost het om onder nul te gaan?

Hoeveel kost het om onder nul te gaan

De voorbije vijf jaar daalde het aantal zichtrekeningen met een negatief saldo fors. Een trend die zich zelfs in de financieel onzekere coronacrisis nog meer heeft doorgezet. Dat leren cijfers van bankenfederatie Febelfin. Hoe valt die daling te verklaren en wat kost ‘in het rood gaan’?

18,7 miljoen zijn er. Het aantal zichtrekeningen van alle Belgen opgeteld. Van dat aantal stonden er eind vorig jaar 1,2 miljoen in het rood, ofwel 6,4% van alle rekeningen. Vijf jaar eerder, eind 2014 dus, stond nog 9,4% van de toen 16,2 miljoen zichtrekeningen in het rood. Zo leren cijfers van de bankenfederatie Febelfin, na een rondvraag van De Tijd. Die dalende trend gaat samen met de groeiende bedragen die we op zichtrekeningen parkeren. De lage spaarrentes motiveren de Belg amper nog om geld van de zichtrekening naar de spaarrekening over te schrijven.

 

Budgetbewustzijn

Een andere oorzaak is volgens de bankensector te vinden in het groeiende gebruik van bankenapps. Als klant heeft u voortdurend zicht op de saldi van je rekeningen, wat net als een stijgend aantal bijdraagt tot een groter  budgetbewustzijn.

Nog volgens de banken speelt ook de forse groei van e-commerce mee. Kleinere aankopen gebeuren vaker met de kredietkaart in plaats van onder 0 te gaan, liet ING in de Tijd optekenen. Opvallend is dat de dalende trend zich ook dit jaar in volle coronacrisis doorzet. De veel beperktere consumptiemogelijkheden door de lockdown en de financiële voorzichtigheid bij sommige consumenten hebben daartoe wellicht bijgedragen, klinkt het als verklaring bij KBC.

 

Wat kost een ‘rode’ rekening?

Met uw rekening in het rood gaan is niet goedkoop. Een rekening onder 0 gaat gepaard met hoge debetrentes die de bank aanrekent. Banken zijn dan wel gebonden aan maxima, maar doorgaans lopen de rentes op tot meer dan 10% op jaarbasis.

 

Verschillende mogelijkheden

Test Aankoop nam verschillende formules onder de loep. Veel banken beperken zich tot een of twee mogelijkheden. Het is ook nooit zeker dat uw bank u effectief zal toelaten om in het rood te gaan. De bank is verplicht om vooraf na te gaan of je het krediet financieel wel zult aankunnen.

Bij heel wat banken kunt u enkel onder nul gaan wanneer naast de overeenkomst voor het openen van een zichtrekening ook een contract tekent voor een kredietopening, waarbij de wet op het consumentenkrediet integraal van toepassing is. Bij kredietlijnen tot 3.000 euro moet u het saldo na twaalf maanden weer aanvullen tot 0. Vanaf 3.000 euro krijgt u zestig maanden de tijd. Daarna kunt u uw geldreserve opnieuw aanspreken.

 

Geoorloofde debetstand

Een andere formule  is de ‘geoorloofde debetstand’ die u binnen hooguit drie maanden of een maand moet terugbetalen, of meteen op verzoek van uw bank. Een voorbeeld is de KBC-budgetfaciliteit, waarmee u tot 750 euro onder nul gaat en u een maand krijgt om dat bedrag terug te betalen. De bank rekent een rente aan van 10,48% op het bedrag waarmee u onder nul gaat. Gaat u bijvoorbeeld 2 dagen voor 100 euro in het rood? Dan betaalt u 0,06 euro rente.

Check de verschillende opties steeds bij uw bank, en toets die eventueel af bij andere banken. Maar zoals gezegd, aangezien dit krediet erg duur is, maakt u er beter alleen gebruik van bij een tijdelijk geldtekort dat u snel weer kunt aanvullen. 

Tip: Bekijk hier wat een geldreserve u bij uw bank kost.

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.