229, 24321

Omdat een bankrekening een basisrecht is

Omdat een bankrekening een basisrecht is

Bankverrichtingen kunnen doen, is een basisrecht. Toch hebben een aantal mensen het moeilijk om een rekening te kunnen openen. En wie het wel kan, heeft het soms lastig om zijn bankzaken via een computer of smartphone te doen, zoals momenteel meer en meer de mode wordt. Voor beide problemen bestaat nochtans een oplossing. Voor de eerste groep is dat de basisbankdienst, voor de tweede de universele bankdienst.

 

De basisbankdienst

Wie om welk reden dan ook moeilijk aan een bankrekening raakt, kan zich beroepen op de  basisbankdienst. Die geeft elkeen het recht op een zichtrekening met debetkaart en de mogelijkheid om geld te storten en weer af te halen, overschrijvingen te doen, doorlopende opdrachten uit te voeren en domiciliëringen toe te laten. Hij mag die dienst aanvragen bij elke bank die zichtrekeningen aan consumenten aanbiedt.

Er zijn wel enkele voorwaarden als u een basisbankdienst wil aanvragen. Zo mag u nog geen zichtrekening hebben bij een andere bank. Ook mag u niet meer dan 6.000 euro hebben staan bij een of meerdere banken en mag u geen leningen voor meer dan 6.000 euro hebben lopen. Ten slotte mag ook niet veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld witwasserij.

De bank mag u van haar kant niet vragen waarom u gebruik wil maken van de basisbankdienst. Ze mag ook niet eisen dat iemand zich borg stelt. Dat is trouwens ook niet nodig. Op de zichtrekening van de basisbankdienst mag u immers niet in het rood te gaan.

De basisbankdienst is niet noodzakelijk gratis. De bank mag u er tot 17,26 euro per jaar voor vragen. Elk jaar wordt dit maximumbedrag aangepast aan het indexcijfer van de consumptieprijzen.

Het aantal verrichtingen dat u op de zichtrekening doet, is onbeperkt als ze elektronisch gebeuren. Het aantal transacties waarvoor een manuele tussenkomst zoals het storten of het afhalen van geld aan het loket nodig is, kan beperkt worden tot 36 per jaar.

 

De universele bankdienst

Heeft u wel toegang tot een zichtrekening, maar heeft u het moeilijk om al uw financiële zaken met de computer of de app op een smartphone te doen, dan kunt u de universele bankdienst inroepen. Die geeft u het recht voor een forfaitair bedrag minstens 60 manuele verrichtingen per jaar te doen. Daarnaast kan u minstens 24 geldafhalingen in euro doen aan een automaat in het bankkantoor en krijgt u uittreksels op papier. Die kan u afdrukken in het kantoor of minstens maandelijks laten opsturen naar uw thuisadres.

De universele bankdienst kan door iedereen worden aangevraagd. Ze wordt echter maar door dertien banken aangeboden. Dat zijn in alfabetische volgorde Argenta, Axa Bank, Belfius, BNP Paribas Fortis, Beobank, bpost bank, CBC banque, CPH, Crelan, ING, KBC Bank, KBC Brussels en VDK.

De universele bankdienst mag hoogstens 60 euro per jaar kosten. Doet u extra verrichtingen bovenop het basispakket, dan mogen die hoogstens 1 euro per stuk kosten. Voor het versturen van de uittreksels mag de bank jaarlijks 5 euro plus verzendingskosten aanrekenen of 1 euro per enveloppen plus verzendingskosten of maandelijks 2,5 euro.

De regeling van de universele bankdienst loopt tot 30 juni 2024.

 

Bij welke bank?

De basisbankdienst kunt u maar bij één bank afsluiten, voor een universele bankdienst mag u bij meerdere financiële instellingen tegelijk een rekening openen. Maar welke kiest u dan het best? Misschien kunt u zich laten leiden door de bevraging die Spaargids.be deed voor de toekenning van de Bank Awards. Daaruit bleek dat de klanten van Argenta, KBC/CBC, vdk bank, Crelan en Axa Bank het kantorennet van hun instelling de hoogste punten gaven. Argenta kreeg vooral een goede score voor de openingstijden van zijn kantoren en voor de mogelijkheid om een afspraak te maken. Bij KBC gaf de expertise van het kantoorpersoneel de doorslag.

Tip: Hier vindt u de resultaten van de bevraging naar de tevredenheid van de consumenten over hun bank terug

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.