229, 24227

Online betalen: keuze te over

Online betalen: keuze te over
Gianni D’Angelo

We kopen meer en meer online. Vorig jaar groeide de Belgische e-commerce met 33%. Om onze aankopen online te betalen, blijven de mogelijkheden intussen ook toenemen.

 

Kredietkaart

Kredietkaarten zoals Visa en Mastercard blijven een populair online betaalmiddel. Hun eenvoud in gebruik draagt daar ongetwijfeld toe bij. Sommige van die kaarten zijn bovendien gelinkt met gratis verzekeringen. Meer bepaald verzekeringen die u als consument beschermen tegen schade en problemen bij uw online aankoop, bijvoorbeeld tijdens de verzending. Loopt er iets verkeerd, dan kunt u via de uitgever van de kaart de aankoop betwisten. Creditcardmaatschappijen leggen de bewijslast bij de verkoper. Kan die niet bewijzen dat hij een bepaald product geleverd heeft? Dan kunt u de aankoop betwisten en uw geld terugkrijgen. De uitgever van de kaart spreekt daarbij in uw plaats de verkoper aan. Het belangrijkste voordeel van een kredietkaart is dat u pas later betaalt voor uw aankoop, namelijk wanneer u de maandelijkse afrekening van uw kaart krijgt.

Goed om te weten: hoe veilig is uw kredietkaart?

 

Bancontact/Maestro

Bij een online betaling via Bancontact of Maestro gaat het geld onmiddellijk van de rekening. Van ‘schuldopbouw’ is geen sprake. Ook de verkoper is zeker dat het geld is overgemaakt.

Belgische webshops accepteren Bancontact en Maestro doorgaans altijd als betaalmiddel. Webshops van andere Europese winkels vaak ook. Buiten Europa is er meestal geen optie om met Bancontact te betalen, in tegenstelling tot online betalen met een kredietkaart zoals Visa of Mastercard. Om zeker ook rekening mee te houden: een debetkaart is – net als een kredietkaart – gebonden aan dag- en weeklimieten.

 

PayPal

Veel internetwinkels bieden de mogelijk om met PayPal te betalen. Betalen via dat platform gebeurt met een mailadres en wachtwoord. Wie PayPal gebruikt als betaaloptie kiest voor een koppeling met een bankrekening of een kredietkaart. Bij een PayPal-betaling gaat het geld dan van de zichtrekening of de kredietkaart. Op zijn beurt zorgt PayPal ervoor dat de verkoper het geld ontvangt. Een andere mogelijkheid bestaat erin geld op de PayPal-account te storten. Bij betalingen gaat het geld dan van die account. Nadeel is dat een overboeking tussen een bankrekening en een PayPal-account tot twee dagen kan duren.

Behalve eenvoud en snelheid, is betalen met PayPal ook veilig. U hoeft uw bankgegevens niet met de online verkoper uit te wisselen. Bijkomend voordeel is dat internetaankopen beschermd zijn tegen oplichting, bijvoorbeeld wanneer u uw bestelde producten niet heeft ontvangen. Bij oplichting kunt u een claim indienen bij PayPal. Voor betalingen in vreemde valuta rekent de PayPal wel 3 tot 4 procent transactiekosten aan.

 

iDeal

IDeal is een betaaloptie die we kunnen vergelijken met Bancontact. Het is vooral in Nederland heel populair. De betaling gebeurt via de bank. Om af te rekenen, maakt u gebruik van de mobiele app of de online omgeving van de bank. Nadeel: er is geen aankoopbescherming. Verzendt de verkoper uw bestelling niet, dan krijgt u uw geld niet terug.

 

Payconiq

Payconiq is een betaaldienst die betalingen via een QR-code toelaat. Het is aanvankelijk gelanceerd om in de klassieke winkel te betalen. De koper scant op de smartphone de QR-code via de Payconiq By Bancontact-app of andere Payconiq-ondersteunende betaalapps. Daarna bevestigt de koper het te betalen bedrag. Vervolgens worden de betalingen - individueel of gegroepeerd – op de bankrekening overgeschreven. Intussen is het mogelijk om via Payconiq ook online betalingen te verrichten. Op een webshop plaatst u een bestelling waarna u al dan niet een QR-code krijgt die u met de app van de smartphone kunt inscannen.

 

Apple Pay

Ook steeds vaker gebruikt als online betaalmiddel: Apple Pay. De mobiele betaaldienst is ontwikkeld door Apple. Het gebruik ervan is alleen mogelijk voor gebruikers van een Apple-toestel: iPhone, Apple Watch, Mac en iPad. Met Apple Pay betalen, kan zodra een creditcard, debetkaart of prepaidkaart aan de Wallet-app op het Apple-toestel is toegevoegd. Het gebruik van de app is kosteloos. Apple Pay is veilig. Uw bankgegevens worden niet opgeslagen op uw toestel. Als u betaalt, worden ze dus niet gedeeld.

 

Klarna

Klarna is een internationale betaaldienst met Zweedse roots. Het bijzondere eraan is dat het werkt volgens het principe ‘nu kopen, later betalen’. Doet u via Klarna online een aankoop, dan betaalt u pas nadat u de bestelling heeft ontvangen. Dat kan tot 30 dagen na verzending, gratis en zonder rente. Het gevaar is dat dat kan leiden tot impulsief koopgedrag en schuldenopbouw. Het betalingsplatform biedt sinds 2020 zijn diensten aan in België. De Vlaamse overheid biedt Klarna aan als betaaloptie, bijvoorbeeld voor het bestellen van dienstencheques. Een voordeel van Klarna is dat het de identiteitsgegevens en de bevestigingscode niet registreert en dus niet doorgeeft aan derden. U creëert een Klarna-account waarna u uw rekeningen kunt betalen via iDeal of Bancontact.

Goed om te weten: Hoe online betalen: met Bancontact, de  kredietkaart of PayPal

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over kredietkaarten en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.