Raad van State uit bedenkingen bij taks op effectenrekeningen

1
Reageer
Raad van State uit bedenkingen bij taks op effectenrekeningen

De Raad van State heeft heel wat bedenkingen bij de manier waarop de regering-Michel een taks van 0,15 procent wil heffen op de effectenrekeningen met een tegoed van 500.000 euro of meer.

Zo worden voor het vaststellen van de taks alleen de waarde van kasbons en beursgenoteerde aandelen die op een effectenrekening staan meegeteld. En dat kan een dubbele discriminatie inhouden, waarschuwt de Raad van State. Aandelen in niet-beursgenoteerde ondernemingen ontsnappen aan de taks, hetzelfde gebeurt voor deelbewijzen van beursgenoteerde bedrijven die niet op een effectenrekening staan, maar rechtstreeks zijn ingeschreven in het aandelenregister van het betrokken bedrijf.

Voorts heeft de Raad van State bedenkingen bij het feit dat alleen particulieren worden getroffen door de taks en bedrijven niet. Wie aandelen in een beursgenoteerd bedrijf via een vennootschap controleert, ontsnapt op die manier aan de taks.

Op die manier lijkt de maatregel ook zijn doel - de meer vermogende een bijdrage aan de schatkist te laten betalen - voorbij te schieten.

De regering is niet verplicht om het advies van de Raad van State te volgen.

Spaargids.be maakte voor u ook een overzicht van de kostprijs van de effectenrekeningen die op de Belgische markt worden aangeboden.

Lees ook:

- Boete voor wie effectentaks niet betaalt 
- Taks op effectenrekeningen blijft vanaf de eerste euro 
- Hoe ontwijk ik taks op effectenrekeningen

Hoe interessant vond u dit artikel?
Categorie: Algemeen nieuws over beleggen