, 23457

Waarop moet u letten bij het openen van een zichtrekening voor uw tiener?

Waarop moet u letten bij het openen van een zichtrekening voor uw tiener

Hoe breng je jonge mensen wat financiële kennis bij? Een van de mogelijkheden is hen al op jonge leeftijd een bankrekening te geven en hen er stapsgewijs mee te leren omgaan. Bij welke bank ben je dan het beste af?

 

Minderjarigen zijn handelingsonbekwaam, zegt de wet. Dat betekent dat ze tot 18 jaar geen juridische handelingen kunnen stellen. Doen ze dat wel, dan kan de handeling ongeldig worden verklaard als hun ouders dat wensen.

In de praktijk wordt niettemin vaak verondersteld dat een kind een 'stilzwijgend mandaat' heeft van zijn ouders, waardoor hij toch gemachtigd is om dagelijkse handelingen te doen.

Die machtiging kan uitdrukkelijk zijn. Zo kunnen ouders voor hun kinderen een bank- of zichtrekening openen.

 

Cashloos

De gelden op die rekening worden meteen eigendom van de minderjarige. De ouders moeten ze dan beheren in het belang van het kind. Dat betekent dat ze maar mogen afgehaald of overgeschreven worden als de minderjarige daarbij belang heeft. Ouders mogen het geld op de rekening van hun kinderen dus niet meer gebruiken voor uitgaven voor eigen belang.

Dit belet niet dat jongeren gebaat zijn met een bankrekening. Niet alleen om er zo mee te leren werken, maar ook omdat ze in tegenstelling tot de vorige generaties minder met cash geld op zak lopen. Ze groeien op in een cashloze maatschappij, waar betalingen via de smartphone gebeuren. Ook het delen van rekeningen na een avondje stappen gebeurt digitaal.

Bankiers willen ook een extra inspanning doen om nieuwe klanten binnen te halen. Soms gebeurt dat nog met geschenken, maar meer en meer proberen financiële instelling de jonge klant met digitale snufjes te verleiden. Daarnaast krijgen ze vaak de mogelijkheid om hun eigen betaalkaart te ontwerpen of er een foto naar keuze op te plaatsen.

 

Instapleeftijd

De instapleeftijd verschilt. Bij KBC kunnen jongeren al vanaf 10 jaar een betaalrekening openen. Bij Argenta kan je vanaf 11 jaar een abonnement internetbankieren hebben. Bij ING en Crelan moet je 12 zijn. Bij BNP Paribas Fortis kunnen jongeren vanaf 15 jaar zelf bankieren via de Easy Banking App.

Sommige banken hebben een specifieke rekening voor jongeren. Zo zet ING de Go to 18-rekening in de markt en heeft KBC een Jongerenrekening voor klanten tussen 10 en 24 jaar.

Bij andere banken krijgen jongeren dezelfde rekening als de volwassenen, maar moeten ze geen maandelijkse, trimestriële of jaarlijkse bijdrage betalen. Bij ING geldt dat na de overgang van de Go to 18-rekening naar een klassieke rekening nog tot en met 24 jaar. Ook KBC hanteert die leeftijd. Bij Belfius is het tot 25 jaar.

Tip: Banken bieden ook specifieke spaarrekeningen voor jongeren aan

 

Beperkingen

Voor minderjarigen gelden doorgaans wel enkele beperkingen. Zo mogen ze niet in het rood gaan op hun rekening. Om dezelfde reden krijgen ze nog geen klassieke kredietkaart. Voorts liggen de wekelijkse limieten voor het afhalen van geld meestal lager dan voor een rekening van een volwassene. Bij KBC is de standaardlimiet voor -18-jarigen 120 euro per dag en 900 euro per week voor het afhalen van geld en 900 euro voor het verrichten van betalingen. Dit kan wel worden opgetrokken op vraag van de ouders. De maximale limieten zijn dan 500 euro per dag voor het afhalen van geld en 2.500 per week voor het uitvoeren van betalingen. Bij Belfius geldt een limiet van 100 euro per week voor geldafhalingen voor jongeren tot 16 jaar. Nadien gelden de klassieke limieten van de bank er.

 

Digitaal

Kostprijsmatig ligt er tussen betaalrekeningen voor tieners bij de meeste banken geen verschil. Dat geldt evenmin voor de basistransacties die er uitgevoerd kunnen worden. Wie een bewuste keuze wil maken, moet dan ook naar het digitale aanbod kijken. Welke bank biedt de meest interessante functionaliteiten en extra diensten in zijn app? Dat gaat van mogelijkheden om tickets voor het openbaar vervoer of de cinema te bestellen, het delen van rekeningen, het krijgen van overzichten van het betaalgedrag,… Uiteraard hangt dit af van persoonlijke voorkeuren.

De keuze hoeft overigens niet beperkt te worden tot de klassieke banken. Steeds meer neobanken zoals Revolut en N26, die zich richten op een bepaalde financiële dienstverleningen, dingen immers mee naar de gunst van de (jonge) consument. Zo heeft Revolut een Junior-rekening die ontworpen is voor kinderen, maar waarvoor de ouders kunnen kiezen om direct uitgavenwaarschuwingen te krijgen en ze aangeven hoe ze hun online en contactloze betalingen willen controleren.

Tip: Hier vindt u een selectie van zichtrekeningen voor uw tiener. Stel daartoe de optie in.

 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.