229, 24454

 Wat hebben de neobanken ons te bieden?

 Wat hebben de neobanken ons te bieden

De jongste jaren staken een aantal nieuwe aanbieders van financiële diensten de kop op in ons land. Ze luisteren naar namen als N26, Revolut, Bunq en Swoon en worden neobanken genoemd. Ze hebben gemeen dat ze vanuit het buitenland werken, slechts een beperkt aantal diensten aanbieden, alles via de smartphone regelen en doorgaans goedkoop zijn.

 

N26

(n26.com)

De Duitse neobank N26 bestaat sinds 2013 en is sinds de Kerst van 2016 actief in ons land. Vorig jaar liet ze weten al 200.000 Belgische gebruikers te hebben en dat aantal tegen 2025 nog te willen verdrievoudigen. Wereldwijd telt N26 intussen 8 miljoen klanten, verspreid over 24 landen.

De bank biedt onder meer zichtrekeningen aan. De basisversie is gratis. Wie meer dienstverlening wil zoals de mogelijkheid om zijn budget op te volgen, verzekeringen af te sluiten en van speciale deals te genieten, kan een betalende rekening nemen.

De instelling geeft via haar app ook toegang tot de handel in cryptomunten.

De bank biedt verder een Mastercard aan, die kan gekoppeld worden aan Apple Pay, waardoor u rechtstreeks met uw smartphone betalingen kunt uitvoeren. Ook betalingen via Google Pay zijn mogelijk.

De app van N26 maakt het ook mogelijk om onkostenrekeningen te splitsen en te verdelen onder een aantal vrienden of familieleden.

N26, die een hoofdzetel in Berlijn heeft, werkt met een Duits bankrekeningnummer. De tegoeden op de rekeningen zijn beschermd tot 100.000 euro per persoon door het Duitse depositogarantiesysteem.

Heeft u bijstand nodig, dan kunt u terecht bij een klantendienst. Let wel: enkel in het Duits, Engels, Frans, Spaans en Italiaans.

 

Revolut

(Revolut.com)

Revolut ontstond in 2015. In 2018 kreeg de onderneming het bankstatuut in Litouwen, waarna ze een snelle expansie kende. In 2020 had het wereldwijd al 14,5 miljoen klanten. Dat is inmiddels opgelopen tot meer dan 25 miljoen privégebruikers en zowat 500.000 zakelijke cliënten.

De app van de bank laat toe om in 29 munten transacties te doen. Hij slaat vooral aan bij mensen die internationale betalingen doen. Maar ook hier kunt u ze gebruiken om lokale betalingen te doen, rekeningen te splitsen en cryptomunten te kopen.

De app van de bank is gratis. Of toch de basisversie. Wie meer diensten wil, moet een betalende versie nemen. Die kost - afhankelijk van de gekozen formule - 2,99 euro, 7,99 euro of 13,99 euro per maand.

Informatie vindt u op de site van de bank. Voor België wordt die alleen in het Frans en het Engels weergegeven. Wil u het Nederlands, dan moet u via de webstek voor Nederland gaan.

U kunt ook de klantendienst contacteren. Dat gebeurt via de app zelf. Gebruikers van Premium & Metal-plannen krijgen wel prioriteitsservice.

Wil u een klacht indienen, dan moet u een e-mail sturen. U krijgt dan antwoord in het Engels of het Litouws.

Deposito’s bij Revolut zijn tot 100.000 euro per persoon beschermd door het depositogarantiesysteem van Litouwen.

 

Bunq

(Bunq.com)

Het Nederlandse Bunq, opgericht in 2012, is sinds 2019 actief in ons land. Het zette hier vorig jaar een stevige stap vooruit door de overname van de app Tricount, die populair is om groepsrekeningen te beheren. Hij laat toe om uitgaven ongelijk te splitsen onder de deelnemers. Er kunnen ook uitgaven in meerdere munten worden verwerkt.

De bank biedt een gratis basisdienst. Wil u meer, dan moet u een betalende versie nemen. Die kost - afhankelijk van de gekozen formule -2,99 euro, 8,99 euro of 17,99 euro.

De bank werkt met een eengemaakte rekening. Er is dus geen onderscheid tussen een zicht- en een spaarrekening. De rekening brengt nu 1,56% rente op, die maandelijks wordt betaald.

De instelling doet geen mededeling over het aantal klanten dat ze heeft.

 

Swoon

Niet alle neobanken zijn een succes. In juni 2019 kondigde het Franse Swoon aan dat het de Belgische markt wou betreden. In september dat jaar was ze echter failliet.

 

Conclusie

Neobanken hebben een plaats verworven in het Belgische financiële landschap, maar de klassieke banken weggeveegd, hebben ze niet gedaan. Hun dienstverlening slaat vooral bij een actieve en jonge bevolking aan. Hun goedkopere niche-aanpak en focus op de smartphone speelt daarin een rol. Maar wie een probleem heeft, heeft het moeilijker om gehoor te vinden dan bij een klassieke bank.

Vergeet bovendien niet dat u bij de neobanken vaak een buitenlandse rekening afsluit. U bent verplicht die aan te melden bij de Nationale Bank en in uw belastingaangifte.

 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.