, 22964

Wat verandert bij uw bank in 2021?

Wat verandert bij uw bank in 2021

Een nieuw jaar brengt doorgaans heel wat veranderingen met zich. Dat is begin 2021 niet anders. Ook nu voeren de banken diverse wijzigingen door. Omdat hun winsten onder druk staan door de lage rentes zoeken ze hun heil in een daling van de dienstverlening of in een verhoging van de kosten die ze doorrekenen aan de klant.

Spaarrekeningen

De meest opvallende wijzigingen doen zich dit jaar voor op de spaarboekjes. ING start met het aanrekenen van kosten als u bij een bankbediende aan het loket geld van het boekje afhaalt. Een terugtrekking van het Groen Boekje of het Oranje Boekje kost er vanaf 1 januari 2021 in dat geval 0,1% van het afgehaalde bedrag met een minimum van 3 euro.

Het is niet de enige wijziging die ING doorvoert. Vanaf Nieuwjaar is het niet meer mogelijk om nog een aantal spaarrekeningen te openen. Het gaat om het ING Oranje Boekje, de ING Lion Deposit en het ING Premium Boekje.

Ook bij Van Lanschot komen er wijzigingen op dat vlak. De bank doekt haar online merk Evi in België zelfs op. Alles wordt in de moederbank geïntegreerd. Daarbij worden de spaarboekjes van Evi gewoon geschrapt. Tegen eind januari moet de operatie zijn afgerond.

Bij Belfius moet u dan weer extra betalen als u uittreksels van de spaarrekening via de post thuis wil ontvangen. Nu kost het versturen van uittreksels binnen België nog 1,70 euro per envelop. In 2021 wordt dat 2 euro.

Tip: Hier vindt u de opbrengsten van de diverse spaarrekeningen op de Belgische markt.

 

Zichtrekeningen

De gratis dienstverlening op de zichtrekening brokkelt eveneens verder af. Zo begint ook Argenta schuchter kosten aan te rekenen. De bank laat haar klanten vanaf februari 2021 kiezen tussen vier pakketten. Het basispakket is nog altijd (grotendeels) gratis, de andere drie worden betalend.

Het basispakket – dat de naam Green draagt - biedt een gratis zichtrekening, maximum twee gratis debetkaarten en een gratis Argenta-kredietkaart met een uitgavenlimiet van 1.250 euro per maand. Voor cash-afhalingen aan het loket en overschrijvingen aan het loket moet wel worden betaald. Die verrichtingen kosten voortaan 1,50 euro. Geld storten aan het loket blijft wel gratis.

Een tweede pakket is het Silver Pakket. Dit kost 3,35 euro per maand. Het biedt naast de debetkaarten ook twee kredietkaarten, met een uitgavenlimiet van 2.500 euro per maand. Daarnaast biedt het een online-aankoopverzekering en een bijstand online veiligheid.

Het derde pakket is het Gold-pakket. Dat kost 5,35 euro per maand en biedt naast de debetkaarten een Golden kredietkaart met een uitgavenlimiet van 5.000 euro per maand. Voorts biedt het dezelfde functies als het Silver-pakket, aangevuld met veerzekeringen aankoopbescherming, ticketannulatie, reisverzekering, reisbijstand en verlengde garantie op een aantal aankopen.

Het vierde pakket is voor niet-natuurlijke personen als bedrijven. Dit kost 3,95 euro per maand. Hierbij worden verrichtingen in het kantoor niet apart getarifeerd.

De kleine bank CPH kiest voor een variant. Klanten die een gemiddeld saldo van minder dan 2.500 euro bij de bank hebben, moeten voortaan 1 euro per maand betalen voor het beheer van hun rekeningpakket. Momenteel is dat voor iedereen nog gratis.

Bij BNP Paribas is de belangrijkste wijziging de verhoging van de bijdrage voor het Comfort Pack. Die stijgt met Nieuwjaar van 3 euro per maand naar 3,50 euro per maand. Ook wie er van de basisbankdienst gebruik maakt, moet meer betalen. Daarvoor stijgt het tarief van 1 euro naar 1,35 euro per maand.

Bij Bpost bank veranderen op 1 januari 2021 de tarieven van de rekeningpakketten b.compact en b.comfort. De b.compact-formule blijft alleen gratis voor actieve klanten. Dat betekent minstens 500 euro aan inkomsten op de rekening storten in twee maanden, een lening bij de bank hebben of er een belegging bezitten. Is dat niet het geval, dan rekent de bank vanaf Nieuwjaar 1,50 euro per maand aan.

Voor het b.comfort-rekeningpakket, dat een groter aantal diensten biedt en al betalend is, stijgt het tarief van 3,50 euro naar 4,50 euro per maand. In ruil daarvoor ontvangen de klanten dan wel een kredietkaart extra.

Tip: Hier vindt u de zichtrekening die het best bij u past

 

Bankkaarten

Bij Crelan stijgen de kosten van de debet- en kredietkaarten die niet zijn inbegrepen in een Pack vanaf 1 januari 2021. Een Visa Classic kost dan 36 euro in plaats van 24 euro. Een Visa Business 36 euro in plaats van 24 euro. Een Visa Gold: 52,80 euro in plaats van 36 euro. Voor een klassieke debetkaart stijgt de prijs van 12 euro naar 14 euro.

De vervanging van een gestolen of verloren debet- of kredietkaart wordt ook duurder. Ze kost vanaf Nieuwjaar 10 euro in plaats van 9 euro, behalve voor titularissen van een Performance, Performance for One, Excellence of Business Plus Pack. In deze Packs is de vervanging inbegrepen.

Bij ING worden voortaan kosten aangerekend voor wie een tijdelijke bankkaart vraagt in afwachting van zijn definitieve. Voor jongeren tot 18 jaar en houders van de ING Groene Rekening is de eerste per jaar gratis, vanaf de tweede betaalt u 15 euro. Voor de ING Lion Account geldt dit 15 euro vanaf de eerste kaart.

Bij Deutsche Bank worden de kredietkaarten MasterCard DB Titanium en DB Gold duurder. Ze kosten voortaan 45 euro in plaats van 30 euro per jaar.

Tip: Hier kunt u vlot de diverse Visa-kredietkaarten vergelijken

 

Allerlei

Ten slotte zijn er nog de tariefaanpassingen voor de meest diverse diensten.

Bij Belfius stijgt het bedrag dat u moet betalen als u verrichtingen in het archief moet laten opzoeken. Dat kost u zoals voorheen 15 euro per begonnen maand, maar het maximum stijgt van 150 euro naar 225 euro.

Daarnaast maakt Belfius internationale betalingen duurder. Voor het innen van een buitenlandse cheque stijgen de inningskosten van 6,05 euro naar 10 euro. Hetzelfde gebeurt als iemand cheques uitschrijft voor het buitenland.

Bij CPH Banque betalen klanten vanaf Nieuwjaar 1,50 euro als ze geld afhalen aan een automaat van een andere bank. Nu is dat nog gratis. Alleen jongeren worden vrijgesteld van de tarifering.

Ook voert de bank ook een kostprijs in voor het beheren van de coöperatieve aandelen van de bank. Voor klanten met een tegoed tot 2.500 euro wordt dat 30 euro, voor klanten met een tegoed tussen 2.500 en 5.000 euro 20 euro. Voor bedragen met een hoger tegoed blijft het gratis.

Bij Deutsche Bank verhoogt de vergoeding voor de DB Personal-dienstverlening bij het beheer van vermogens vanaf 150.000 euro van 50 euro naar 75 euro per trimester opgetrokken. Ook het doen van transacties op Euronext Brussel gaat er meer kosten.

Bij BNP Paribas Fortis stijgt de kostprijs voor de opvolging van een geweigerde verrichting bij onvoldoende provisie op de rekening het tarief van 6 euro naar 7,26 euro.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.