, 23737

1% registratierechten voor ingrijpende energetische renovaties of sloop en (gedeeltelijk) herbouw

1% registratierechten voor ingrijpende energetische renovaties of sloop en (gedeeltelijk) herbouw

Kopers die hun woning ingrijpend energetisch renoveren of (gedeeltelijk) herbouwen na het slopen ervan genieten vanaf 1 januari 2022 van verlaagde registratierechten van 1%. Bovendien geldt nog tot eind dat jaar het tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw. U moet voor beide wel aan verschillende voorwaarden voldoen.

Nadat de Vlaamse Regering in oktober had aangekondigd om het verkooprecht voor de enige en eigen woning van 6% naar 3% te herleiden, heerste nog enige onduidelijkheid rond de regeling voor aankoop met het oog op een ingrijpende energiezuinige renovatie of sloop en (gedeeltelijke) heropbouw. De bekendmaking van een verlaging van 5% naar 1% bracht daar recentelijk verandering in.

 

Verschillende voorwaarden voor gunsttarief

Om onder de noemer ‘ingrijpende energetische renovatie’ te vallen, moeten de werken aan verschillende voorwaarden voldoen. De Vlaamse overheid vermeldt twee belangrijke basisvereisten:

  1. Bij de renovatie moet u minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving isoleren.
  2. U moet minstens de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren volledig vervangen.

Meer details leest u na op de website van het Vlaams Energieagentschap.

Zowel voor de aankoop gevolgd door een ingrijpende energetische renovatie als een sloop met het oog op een (gedeeltelijke) heropbouw moet de koper zijn EPB-aangifte uiterlijk zes jaar na het verlenen van de notariële akte indienen. Uit de EPB-aangifte blijkt dat de werken betrekking hebben op een ‘ingrijpende energetische renovatie’ of een (gedeeltelijke) herbouw. Daarnaast moet hij voldoen aan de EPB-eisen die vermeld staan op de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen van het bouwproject.

 

Hoe vraagt u de verlaagde verkooprechten aan?

De Vlaamse overheid past de verlaagde registratierechten niet automatisch toe. De koper kan de notaris vragen om het meteen in de notariële akte op te nemen. Een andere optie is een aanvraag achteraf, waarna de Vlaamse Belastingdienst het verschil tussen de standaard registratierechten van 3% en het gunstregime van 1% terugbetaalt. De Vlaamse overheid vermeldt op zijn website meer details over te volgen procedures

 

6% btw bij sloop en wederopbouw

Wie een woning van meer dan tien jaar renoveert en die als privéwoning gebruikt, geniet een btw-tarief van 6% voor de uitgevoerde werken. De wetgever beschouwt afbraak en wederopbouw evenwel niet als een vorm van renovatie, waardoor in principe het btw-tarief van 21% geldt. Voor 32 Belgische steden en gemeenten was er al een uitzondering op die regel. Zij hanteerden een verlaagd tarief van 6%. Sinds 1 januari 2021 en nog tot en met 31 december 2022 breidt de federale overheid dat gunsttarief uit tot het volledige Belgische grondgebied.

Als voorwaarden geldt dat de koper het pand gedurende vijf jaar als enige en eigen woning bezit en dat de bewoonbare oppervlakte niet meer dan 200 m² bedraagt. Werken uitgevoerd vanaf 1 januari  2023 vallen, in het geval van geen verdere wetswijzigingen, opnieuw onder het normale btw-tarief van 21%.

 

Lenen tegen gunstige rentevoeten

Naast de verlaagde tarieven van de overheid maken ook de lage intrestvoeten een energievriendelijke renovatie extra aantrekkelijk. Wie zich engageert om een woning met een slecht EPC-label om te bouwen tot een pand met een gunstige energiescore kan via de Vlaamse overheid tot 60.000 euro renteloos lenen. Banken kennen voor de financiering van dergelijke projecten eveneens speciale rentevoeten toe. Zo pakt KBC uit met een intrest van 1,29%.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.