228, 20737

Aktekosten maken herfinanciering woonlening te duur

Aktekosten maken herfinanciering woonlening te duur

Ondanks de sterk gedaalde rente is het vaak niet meer interessant om een lopende woonlening te vervangen door een goedkopere. Dat komt door de hoge aktekosten die met een herfinanciering gepaard gaan. De consumentenorganisatie Test-Aankoop pleit in een open brief aan de volksvertegenwoordigers, die in de krant De Tijd werd afgedrukt, dan ook voor een herziening.

Wie een woonlening heeft, mag die altijd vervoegd terugbetalen. Het volstaat om op het terugbetaalde bedrag een vergoeding van drie maanden intrest te geven.

Die terugbetaling kan interessant zijn, zeker als de rente gedaald is. In dat geval is het mogelijk om voor het nog uitstaande bedrag een nieuw krediet af te sluiten tegen betere voorwaarden en er vervolgens de oude duurdere lening mee af te vervangen.

Die zogenaamde herfinanciering wordt in de praktijk evenwel sterk bemoeilijkt door hoge aktekosten. Een hypothecaire lening moet immers worden vastgelegd in een notariële akte.

Test-Aankoop maakte de berekening voor iemand die vorig jaar 200.000 euro leende tegen 1,90 procent, op 20 jaar. Eind juni 2018 kon hij elders al lenen tegen 1,60 procent met een looptijd van 19 jaar. Het zou hem 3.700 euro aan intresten kunnen besparen.  In de praktijk had de consument in kwestie daar echter niets aan door alle kosten die erbij komen kijken. Gevolg: de klant zit vastgeketend aan zijn oude bank en de concurrentie tussen de financiële instellingen kan niet spelen.

Vooral de aktekosten blijken een hinderpaal. Voor het bovenstaande voorbeeld kwamen ze uit op 5.568 à 6.052 euro. In Frankrijk zouden ze slechts 1.194 à 2.010 euro hebben gekost, in Nederland 800 à 1.000 euro. In Duitsland zakte dat verder tot 477 euro. En in het Verenigd Koninkrijk waren ze zelfs onbestaande.

Mochten de aktekosten dalen tot zo’n 500 euro, dan was een goedkopere herfinanciering wel goedkoper voor de consument.

Een alternatief voor een goedkoper krediet bij een andere bank is het vragen van een herziening bij de eigen bank. Die zijn daar echter niet happig op. Niet zelden vragen ze hun klanten hogere tarieven voor een herfinanciering dan voor een nieuw krediet. Ze weten namelijk dat het voor de betrokken klanten door de hoge aktekosten niet altijd aangewezen is om met hun lening van bank te veranderen.

Spaargids.be maakte voor u een overzicht van de voorwaarden die bezoekers van deze site kregen bij hun bank.

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.